Werkgroep WMO/Volksgezondheid

De werkgroep zal in 2021 de mogelijkheden van het online werken ontdekken zodat er meer grip op de doelen is. De doelen uit 2020 zijn belangrijk genoeg om te laten staan en verder mee aan de slag te gaan of te starten.
Werkwijze
We willen onze netwerken optimaliseren door gesprekken aan te gaan met de burgers en burgers te bezoeken die ons input kunnen geven. Denk hierbij aan het bezoeken van ouderen in een thuissituatie en of in een instelling, in gesprek gaan met mantelzorgers.
Het volgen van een aantal webinars en zo in contact komen met andere collega’s behoort tot de mogelijkheden.
Minimaal 4 maal per jaar zullen we met betrokken beleidsmedewerkers van de gemeente aan tafel zitten en bij een deel van deze afspraken zal de betrokken wethouder aansluiten. De ingewonnen informatie vanuit de burgers verifiëren en waar nodig open en kritische vragen stellen over de aandachtspunten vanuit de werkgroep WMO, zie hieronder beschreven.
Voor alle aandachtspunten geld dat we extra alert zijn op een aantal zaken gezien COVID-19 ook in 2021 nog merkbaar zal zijn in onze gemeente en we nu niet kunnen voorzien welke problemen dit zal geven.
Tevens geven wij inhoudelijk reactie of schrijven een advies op de gemaakte beleidsstukken die in ons domein WMO voor bij komen.
Aandachtsgebieden
- Mantelzorg- en ouderenbeleid: monitoren van de uitvoering van dit beleid. Welk beleid staat er en is dit voldoende inzichtelijk voor de burgers? Heeft COVID-19 hier invloed op gehad en heeft de gemeente hierin nog een rol?
- Eenzaamheidsbestrijding: welk beleid is er momenteel en is dit afdoende? Welke groeperingen treft eenzaamheid en zijn alle “eenzame mensen” in beeld. Zijn er vormen van hulp en is dit helder onder de burgers?
- Dak en thuislozen: binnen onze gemeente zijn er veel dak- en thuislozen, vanuit de werkgroep WMO willen we zicht krijgen op deze groep burgers, proberen uit te zoeken of er mogelijkheden zijn voor deze groep burgers.
- Regiovervoer: regiovervoer is belangrijk voor de burgers die recht hebben op deze manier van vervoer. Bezoeken aan medische gebeurtenissen maar ook sociale uitjes zijn belangrijk voor deze burgers. De werkgroep WMO wil weten of de eisen die gesteld zijn aan het regiovervoer ook behaald worden. Vanuit diverse hoeken proberen we informatie te vergaren. Met name de wachttijd is een heikel punt wat we willen blijven monitoren.
- Ontwikkelingen van de ‘Keukentafelgesprekken’:De werkgroep WMO wil dat vanuit de gemeente er meer aandacht is voor het keukentafelgesprek, dat wil zeggen dat er meer bekendheid aan gegeven moet worden, burgers moeten weten dat de mogelijkheid tot een keukentafel gesprek er is en welke functie die heeft. De werkgroep zal bij de gemeente navragen wat er bekend is en wat er op papier staat, hoe ze mensen in dit proces gaan betrekken om dit bij de burgers onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk hoopt de werkgroep dat de hulpvraag beter verwoord kan worden zodat er meer diepgang kan plaatsvinden in de gesprekken.
- Verslavingspreventie: op Goeree-Overflakkee is het marihuana- en alcoholgebruik een groot onderschat probleem, het amfetaminegebruik is exorbitant hoog en er is geen opvang en geen controle op het gebruik. Hoe kunnen we in samenwerking met een aantal instanties zoeken naar een weg om het bespreekbaar te maken en te kijken wat een goede manier is om hier meer grip op te krijgen.
Ons doel is te kijken of de gemeente een samenwerking kan opstarten om zo enerzijds grip te krijgen op het marihuana en alcohol gebruik en anderzijds burgers bewust te maken van het probleem.
Leden werkgroep
Conny van den Boogert–van der Sluijs, Therese Wielaard-Mars, Marjolein Erwich en Dennis Graute