Nieuwsbrief Adviesraad juni 2023

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Overstijgende onderwerpen heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom                                                 

Het is van de gemeenteraad altijd al een wens geweest Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen lokaal in te vullen. Echter de centrumgemeente Nissewaard is voor beide vormen van opvang verantwoordelijk. Dat betekent dat als iemand moet worden opgevangen deze persoon het eiland af moet en ergens in Spijkenisse ondergebracht moet worden.

Met de voorziening ‘Hobbemastraat’ in Middelharnis en ‘Kairos’ in Dirksland behoeft Nissewaard niet altijd meer ingeschakeld te worden en zit onze gemeente veel dichter op deze doelgroep. 

Project ‘Hobbemastraat’ is in 2021 als pilot gestart. Het eerste jaar werd gefinancierd uit de de zgn. Blokhuisgelden (rijksoverheidsgelden) en het tweede jaar uit de reserve centrumtaken Nissewaard. Het gebouw wordt gehuurd van Oost West Wonen. De zorg wordt verleend door Pameijer. Er kan 24/7 een beroep gedaan worden op Pameijer voor zorg, ondersteuning, begeleiding etc.

Het project ‘Hobbemastraat’ blijkt een duur project te zijn dit vanwege de 24-uurs zorg en ook omdat er geen eigen bijdrage of huur gevraagd wordt. Dat wil de zorgverlener niet. Het adviesorgaan de OGGZ+ heeft geadviseerd het project in deze vorm niet voort te zetten. Nissewaard steekt er dan ook geen geld meer in.

Momenteel is een expertteam bezig om te bezien of ‘Hobbemastraat’ en ‘Kairos’ mogelijk met nog een andere zorgverlener samen kunnen optrekken. Dit zou kostenbesparend kunnen zijn.

Omdat de opvang ‘Hobbemastraat’ duidelijk in een behoefte voorziet heeft de gemeenteraad besloten de pilot voort te zetten en heeft in haar vergadering van 1 juni jl. een bedrag van €. 175.000,- voor het 2e halfjaar 2023 beschikbaar gesteld. Het bedrag wordt gefinancierd uit de reservegelden Sociaal domein. In die tussentijd wordt bekeken in welke vorm het project tot een structurele en betaalbare voorziening gesitueerd kan worden.

Onze Adviesraad is blij dat het project ‘Hobbemastraat’ een vervolg krijgt. Het heeft ook de bijzondere aandacht van onze vertegenwoordigers die zitting hebben in de regionale Adviesraad en met andere adviesraadsleden uit de Hoekse Waard, Voorne aan Zee en Nissewaard aan tafel zitten en de projecten van opvang en beschermd wonen regionaal bespreken en zo nodig tot het uitbrengen van een advies komen.

Meedoenfestival Goeree- Overflakkee.

Op 15 mei 2023 was er het vervolg van de vorig jaar gehouden  “Banenmarkt”. Dit maal in “De Staver” te Middelharnis. Leden van de ASDGO adviesraad hebben een kijkje genomen en Frank doet hierbij verslag.

Diverse bedrijven, opleidingsorganisaties en vrijwilligersorganisatie waren vertegenwoordigd en alle participanten met een uitkering van de gemeenten waren aangeschreven.

De uitnodigingen waren voorzien van zeer duidelijk en vriendelijk tekst en een fleurige lay-out.

Voor de uitkeringsgerechtigden een  uitstekende gelegenheid om op een ontspannen wijze te voldoen aan hun sollicitatieplicht en dus hun kansen op een baan te vergroten. Een hoge opkomst werd dan ook zeker verwacht.

De opening van dit festival werd met een knal uit de confetti kanon verricht door wethouder Berend Jan Bruggeman.

De deelnemende organisaties hadden hun stand leuk en uitnodigend opgesteld in een cirkelvormige wandelroute, waardoor men gemakkelijk en zonder eentje over te slaan kon kennismaken met en een gesprek of eventuele afspraak maken met de deelnemende bedrijven en organisaties.

Buiten stond een afdeling van de landmacht en voor de jongeren een bus “de rit van je leven”. Onder de bezoekers waren ook veel leerlingen van het praktijkonderwijs uiteraard met als doel een kijkje te nemen voor een eventuele beroeps- of vervolg opleiding.

Een leuke stimulans voor het aangaan van gesprekken was het kaartje waarop 5 deelnemende organisaties aangaven een gesprek te hebben gevoerd met de bezoeker, wanneer het kaartje vol was kon men bij vertrek een goodybag ophalen.

Tijdens de gehele dag was er een ontspannen en gezellige sfeer tussen zowel de deelnemende organisaties als bezoekers. Van de uitgenodigden participanten, waarvoor dit festival uiteindelijk was bedoeld en volgens de Participatiewet eigenlijk “verplicht” zijn te komen, viel de opkomst wel behoorlijk tegen. In de evaluatie zal dit punt zeker ter sprake komen.

Het “Banenfestival” wordt zeker herhaald en gezien het enthousiasme van de organisatie zal dit vast lukken. 

Extra geld voor de financiële educatie op scholen.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt voor dit jaar € 8 miljoen beschikbaar om onder meer docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. De regeling komt na de zomer als eerste beschikbaar voor MBO-scholen en in 2024 ook voor het primair en voortgezet onderwijs. Het is een van de maatregelen uit het kabinetsbrede actieplan om geldzorgen, armoede en schulden terug te dringen.

Er wordt op MBO-scholen gestart omdat relatief veel MBO-studenten financieel op eigen benen komen te staan tijdens hun studie. Daarnaast laat onderzoek van het Nibud zien dat meer dan een kwart van de mbo’ers te maken heeft met betaalachterstanden of schulden. 

Scholen hebben de mogelijkheid om voor een langere periode subsidie aan te vragen, waarmee ze bijvoorbeeld eigen docenten een opleiding kunnen bieden of medewerkers kunnen aannemen of vrijstellen. Het is de bedoeling dat docenten de geldlessen inpassen in bestaande lesprogramma‘s.

Minister Schouten: “Als je 18 wordt, komt er veel op je af. Je moet een zorgverzekering afsluiten, je kan misschien zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen en studiefinanciering krijgen. We zien dat het voor veel jongeren en hun ouders niet duidelijk is wat ze allemaal moeten regelen en dat jongeren daardoor geld mislopen en financieel in de knel komen. Ik vind het heel belangrijk dat zij goede financiële vaardigheden aanleren en ook leren over de risico’s van bijvoorbeeld beleggen met crypto of online gokken. En dat jongeren weten dat er hulp is als het fout gaat. Er zijn heel veel mensen, op school, in de buurt of bij organisaties zoals Geldfit die kunnen helpen. Vertel het dus als je geldzorgen hebt. Je bent niet de enige met vragen en niet de eerste die in de problemen komt door een te dure aankoop. Bij dat soort zaken helpen de lessen over geld.

Kortere BKR-registratie van schuldhulptraject

Mensen moeten na een intensief schuldhulptraject zo snel mogelijk weer met een schone lei verder kunnen met hun leven. Het kabinet wil daarom, mede op verzoek van de Tweede Kamer, de BKR-registratie van schuldhulpverlening verkorten naar 6 maanden voor mensen die een schuldhulptraject succesvol hebben afgerond.

Deze registratie geldt nu nog voor 5 jaar en kan ertoe leiden dat mensen geen krediet kunnen krijgen, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een lening of een hypotheek voor een woning. Ook wordt per 1 juli de aflostermijn van schuldsaneringstrajecten via de gemeente en de rechter gehalveerd naar 18 maanden. Zodoende lossen mensen hun schulden sneller af en kunnen meer mensen een schuldhulpverleningstraject starten. Naar verwachting verlaagt dit de drempel tot schuldhulpverlening.

Extra middelen voor aanpak kinderarmoede op scholen.

Bij het terugdringen van armoede zet het kabinet ook in op het versterken van de participatie en de ontwikkeling van kinderen. Minister Schouten kent voor de periode tot en met 2026 een subsidie toe van ruim € 6 miljoen aan het Jeugdeducatiefonds waarmee het via basisscholen meer kinderen in armoede kan bereiken. Scholen kunnen via het Jeugdeducatiefonds onder meer schoolspullen of bijles aanvragen voor leerlingen.

De subsidie aan Sam& (een samenwerking van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job) is dit jaar verhoogd met € 4,5 miljoen (tot € 14,5 miljoen) zodat meer kinderen de mogelijkheid hebben om mee te doen, binnen en buiten school. Sam& richt zich op het meedoen van kinderen, door bijvoorbeeld sport- en muziekles of een verjaardag pakket.   

Actieplan geldzorgen, armoede en schulden

De maatregelen om armoede en schulden tegen te gaan zijn onderdeel van een meerjarige aanpak geldzorgen, armoede en schulden die het kabinet in juli 2022 is gestart. Deze bestaat uit een veertigtal acties en heeft ten doel te komen tot een halvering van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 ten opzichte van 2015, een halvering van het totaal aantal personen in armoede én een halvering van het aantal huishoudens in de problematische schulden in 2023 ten opzichte van 2015. Minister Schouten heeft de eerste voortgangsrapportage aan de Kamer aangeboden, waarin alle tot nu toe ingezette maatregelen worden genoemd.

Het kabinet is zich ervan bewust dat er, mede als gevolg van de uitzonderlijk hoge inflatie, nog heel veel inzet nodig is om de doelstellingen van het actieplan te realiseren. Het kijkt naar gerichte maatregelen voor volgend jaar om kwetsbare huishoudens te ondersteunen, waarbij het doel blijft om het aantal mensen in armoede en met schulden te verminderen. In augustus 2023 neemt het kabinet hierover een besluit.

Gastsprekers 

In de vergadering van 27 juni gaan beleidsmedewerkers van de gemeente Goeree Overflakkee uitleg geven over Integraal Zorg akkoord (IZA) / Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). 

Agenda voor de vergadering van 27 juni 2023

1. Opening

2. Vaststelling agenda

3. Mededelingen

4. Gastsprekers: Integraal Zorg akkoord (IZA) / Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) verzorgt door Anita Sloof, Johan van Nimwegen, Rick Posthuma en Eric Godrie.

5. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d.  2023 

6. Verslag DB d.d. 5 juni 2023

7. Verslag TO d.d. 7 juni 2023

8. In- en uitgaande post

9. Vergaderrooster 2023

10. Nieuwsbrief

11. Monitorings- en planningsdocument versie 7 juni 2023

12. Vanuit de werkgroepen

13. Afscheid secretaris G. Karssies van Houwelingen

14. Rondvraag 

15. Sluiting 

Besloten gedeelte:

1. Vacatures

2. Wat de ASDGO bezighoudt 

3. Sluiting

Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten.

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad. Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Edward@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws