Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d.11 februari 2025

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. Edward sluit online aan.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

4. Gastsprekers

In het RABWO van januari werd gesproken over de nieuwe producten ten behoeve van Beschermd Wonen (BW) en Maatschappelijke Opvang (MO). Er komt een regionale adviesaanvraag voor de RABWO, maar er zijn ook enkele gemeentelijke taken, waarover de ASDGO wordt gevraagd te adviseren.

Leanne van Prooijen, beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkelingen, geeft een presentatie over het Zorglandschap Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Mevrouw Van Prooijen werkt sinds 2018 aan dit dossier, zowel bij de gemeente Goeree-Overflakkee, als regionaal voor de Zuid-Hollandse Eilanden (ZHE).

De gemeenten op de Zuid-Hollandse Eilanden werken al lange tijd samen op gebied van BW, MO en vrouwenopvang. Eind 2025 loopt deze samenwerkingsovereenkomst af, maar inmiddels is besloten om de samenwerking voort te zetten. Maatschappelijke Opvang is altijd vanuit Nissewaard gesubsidieerd, maar zal per 2026 worden opgenomen in de inkoop. Ook Beschermd Wonen moet per 2026 opnieuw aanbesteed worden.

Medio 2024 zijn de doelen voor de regionale inkoop geformuleerd:

Op basis van de huidige dossiers is in kaart gebracht of er goede zorg geleverd is. De resultaten hiervan zijn gebruikt voor de nieuwe aanbesteding. Ook zijn interviews bij zorgorganisaties en gebruikers afgenomen over hun ervaring met BW en MO. De uitkomsten zijn meegenomen in het nieuwe zorglandschap. Per 1 januari 2026 wil de regio ZHE een aantal nieuwe producten gaan inkopen.

Begeleid wonen

Begeleid wonen is zelfstandig wonen met een gemeenschappelijke ruimte. Gezinnen, alleenstaanden of jongvolwassenen die nog niet helemaal zelfstandig zijn maar thuis weg willen of moeten, kunnen in aanmerking komen voor begeleid wonen. Men huurt zelf de woning en leert er woonvaardigheden om daarna door te stromen naar een eigen huis. Overdag is er begeleiding en ’s nachts telefonische bereikbaarheid. Begeleid wonen is bedoeld voor mensen met lichte problematiek.

Maggy vraagt naar de verwachte omvang en of de gemeente verwacht dat er voldoende personeel voor de begeleiding wordt gevonden. Leanne van Prooijen weet de verwachte omvang niet uit haar hoofd. Verwacht wordt dat de zorg gecombineerd kan worden met andere voorzieningen. Anita Sloof voegt eraan toe dat het vooral een uitdaging is hoe het aanbod op regionaal niveau dekkend wordt gehouden.

Volgens Marjolein hangt het sterk van de doelgroep af of 24/7 bereikbaarheid nodig is. Dennis merkt op dat deze zorgvorm ook bedoeld is voor mensen die nu in Beschermd Wonen zitten, maar kunnen doorstromen naar iets meer zelfstandigheid.

Beschermd verblijf

Beschermd verblijf lijkt op het huidige beschermd wonen. Het overgrote deel van de cliënten maakt gebruik van een lichte zorgintensiteit. Het gaat om groepswonen in een intramurale setting voor mensen met een complexe zorgbehoefte, met 24/7 begeleiding. Beschermd verblijf is bedoeld voor mensen met LVB, psychische problemen en/of verslavingsproblematiek.

Individuele begeleiding plus

Dit betreft flexibele ondersteuning middels geplande en ongeplande begeleiding, gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid. Begeleiding is 24/7 bereikbaar. Deze zorgvorm kan ingezet worden bij diverse woonsituaties (zelfstandig, in sociaal hostel) of als men op de wachtlijst staat voor beschermd verblijf.

Nazorg

Nazorg is ondersteuning voor mensen die een begeleidingstraject hebben afgerond en zelfstandig gaan wonen. Het is gericht op stabiliteit en voorkomen van terugval.

Safe house

De vraag naar safe houses stijgt sterk en is bedoeld voor mensen die een detox traject achter de rug hebben en niet naar huis kunnen vanwege het risico op terugval. In een safe house werken zij aan hun herstel. Het product wordt niet binnen de regio ontwikkeld, maar ingekocht bij bestaande organisaties.

Sociaal hostel

Dit is opvang voor inwoners die dakloos zijn. De maximale verblijfsduur is drie maanden, maar kan eventueel verlengd worden. De verblijfsduur is bedoeld om te onderzoeken wat voor een definitieve plek geschikt is.

Time Out

Met Time Out wordt tijdelijk verblijf geregeld voor mensen die zijn uitgestroomd en een terugval hebben. Zij kunnen tien tot veertien dagen tot rust komen in een veilige omgeving.

Het inkoopproces is in volle gang. De conceptstukken staan nu online en op 17 februari wordt een dialoogsessie georganiseerd. Na het verwerken van de feedback wordt de aanbesteding op 7 maart definitief gepubliceerd. De definitieve gunning is per 30 juni 2025, waarna aanbieders een halfjaar hebben voor de implementatie.

Buiten de regionale aanbesteding vallen het project Skaeve Huse en de vrouwenopvang:

Dennis weet dat sommige zorgaanbieders bezorgd waren over de scheiding tussen wonen en zorg en vraagt of daar al een besluit over genomen is. Leanne van Prooijen antwoordt dat beschermd verblijf een combinatie van zorg en wonen is volgens een all-in concept, terwijl het bij begeleid wonen gescheiden is. Dennis waarschuwt ervoor dat mensen die op een gegeven moment geen begeleiding meer nodig hebben, op basis van het huurrecht niet hoeven te verhuizen.

Peter vraagt of het op Goeree-Overflakkee lastig is om personeel te krijgen voor de begeleiding. Anita Sloof antwoordt dat het personeelstekort op Goeree-Overflakkee niet anders is dan elders in het land.

Maria merkt op dat de overheid sterk gesneden heeft in de opvang van kwetsbare en vraagt hoe het kan dat de regio nu weer heel veel zorg gaat inkopen. Leanne van Prooijen legt uit dat het budget Beschermd Wonen best hoog is en niet wordt opgemaakt. Er zijn wel voldoende cliënten, maar er is te weinig zorgaanbod. Daarom worden nu meer verschillende producten aanbesteed. Er is al lange tijd sprake van dat het budget van Nissewaard naar de gemeenten terugkomt. Afgesproken is dat er op regionaal niveau samengewerkt blijft worden, maar dat een aantal taken bij de gemeenten wordt neergelegd.

De voorzitter dankt mevrouw Van Prooijen en mevrouw Sloof hartelijk voor de presentatie. De sheets worden na de vergadering rondgestuurd. Afgesproken wordt dat de ASDGO op de hoogte wordt gehouden van het aanbestedingsproces.

Anita Sloof neemt namens de gemeente alvast afscheid van Dennis. Er was altijd sprake van een constructieve samenwerking en wederzijds begrip voor de belangen. Ze bedankt hem hartelijk voor de fijne samenwerking.

5. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 26 november 2024

Het verslag d.d. 26 november 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Verslag DB d.d. 20 januari 2025

Het verslag d.d. 20 januari 2025 wordt voor kennisgeving aangenomen. 

7. Verslag TO d.d. 5 februari 2025

Het verslag d.d. 5 februari 2025 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Geen bijzonderheden.

9. Werkbezoeken 2025

Voor 2025 worden de volgende werkbezoeken voorbereid:

Peter nodigt voor de volgende vergadering een gastspreker uit.

Edward stelt voor om een gastspreker uit te nodigen die de bezuiniging op het gemeentelijke budget om schoolgebouwen te vernieuwen, kan toelichten. In het kader van OKO is een schoolgebouw immers een essentieel onderdeel van de omgeving. Het is dus belangrijk om schoolgebouwen aantrekkelijk te houden. De voorzitter reageert dat er binnen de gemeente wordt nagedacht over oplossingen, zoals een langere afschrijvingstermijn van gebouwen. Hij zal in het TO aandacht voor dit onderwerp vragen en eventueel een gastspreker uitnodigen.

10. Concept jaarverslag 2024

Er zijn geen opmerkingen over het jaarverslag.

Het jaarverslag 2024 wordt vastgesteld en zal naar de gemeente worden gestuurd voor publicatie.

11. Concept financieel jaarverslag 2024

De penningmeester presenteert de inkomsten en uitgaven over 2024. Met name de automatiseringskosten zijn flink gestegen in 2024, maar het systeem werkt nu wel goed. Er is in 2024 € 850 meer uitgegeven dan begroot.

Het budget voor de presentiegelden is onvoldoende als alle vacatures ingevuld worden. De gemeente heeft echter gezegd dat dit wordt geregeld als er extra leden zijn aangetrokken. Voorgesteld wordt om het budget voor de werving van nieuwe leden te verhogen. De voorzitter reageert dat dit mogelijk is, maar dat de ervaring leert dat het rechtstreeks benaderen van nieuwe leden het beste werkt.

Het abonnement op Schulinck is een grote kostenpost voor de gemeente. De ASDGO zou wellicht genoeg hebben aan één abonnement.

12. Monitorings- en planningsdocument, versie januari 2025

De volgende beleidsstukken worden dit jaar verwacht:

Omdat er weinig adviesaanvragen worden verwacht, overweegt de ASDGO om ongevraagde adviezen aan de gemeente aan te bieden. Ook zal er binnenkort geëvalueerd worden hoe de gemeente de uitgebrachte adviezen heeft verwerkt in haar beleid.

Voorgesteld wordt om in een besloten sessie een aantal onderwerpen op sociaal domein te bespreken, zodat de ASDGO beter voorbereid is als er een adviesaanvraag komt. De Participatiewet in Balans zou hiervoor een geschikt onderwerp kunnen zijn. Afgesproken wordt dat in de volgende vergadering een programma wordt opgesteld en besproken van onderwerpen die onderling besproken gaan worden. Het monitorings- en planningsdocument kan hierbij als basis dienen, zodat onderwerpen worden geagendeerd, waarover binnenkort adviesaanvragen komen. Met Chat GPT kan informatie ingewonnen worden als input voor de discussie.

13. Nieuwsbrief maart 2025

De deadline voor de kopij is 27 februari.

14. Nieuws vanuit de werkgroepen

De werkgroep Jeugd heeft overleg gehad met de gemeente. Er wordt een nieuw beleidsplan opgesteld, waarover de werkgroep heeft geadviseerd. De werkgroep Participatie heeft volgende week een afspraak met de gemeente.

15. Afscheid Dennis

De ASDGO neemt na twee volledige bestuurstermijnen afscheid van Dennis. Zijn altijd vrolijke, maar soms ook chaotische inbreng zullen worden gemist in de adviesraad. Namens alle leden dankt de voorzitter hem hartelijk voor zijn enorme inzet.

16. Rondvraag

17. Sluiting

De vergadering wordt om 21.21 uur beëindigd.

Aanwezig; Rien van der Boom (voorzitter), Elske Vermeij, Dennis Graute, Marjolein Erwich, Petra de Blok, Peter Goedhart, John Waterman, Edward van Gilst (online), Maria Vroegindeweij, Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast: Anita Sloof, Leanne van Prooijen, Lien den Eerzamen, Marianne 

Afwezig met kennisgeving: Daan Moerkerk, MAggy van Kolck, Eric Godrie, Berend-Jan Bruggeman



« Terug naar verslagen