De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. Maria heeft zich afgemeld. Peter komt om 20.30 uur.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Er zijn geen mededelingen.
Peter de Jong was vorig jaar als interim-bestuurder bij St. ZIJN aangesteld ter vervanging van een zieke bestuurder. Vanaf 1 april start er een nieuwe directeur-bestuurder, Marlies de Kraauw.
Stichting ZIJN is er voor en door mensen, bedoeld om mensen van alle leeftijden te ondersteunen en een duwtje in de rug te geven. De stichting acteert op drie domeinen: welzijn, cultuur en jongerenwerk.
St. ZIJN wil een bijdrage leveren aan een gezond en gelukkig leven. St. ZIJN probeert problematiek te voorkomen en zoekt naar participatie. St. ZIJN lost het probleem niet op, maar geeft bewoners een handreiking om zelfredzaam te worden. Het is een kleine stichting met 45 medewerkers. Vanuit de zorg wordt steeds meer een beroep gedaan op de welzijnsorganisatie. Daarom is er actieve samenwerking met zorg- en maatschappelijke instellingen, zoals de bibliotheek.
Op basis van onderzoek Zuid-Hollandse Eilanden is een regiobeeld opgesteld:
St. ZIJN kan verbetering aanbrengen aan de gezondheid en het welzijn van mensen door het sociale netwerk van (eenzame) mensen te verbeteren. Hiervoor worden veel activiteiten ingezet:
St. ZIJN maakt jaarlijks prestatieafspraken met de gemeente over de drie domeinen. Op basis daarvan wordt een subsidiebedrag vastgesteld. De maatschappelijke opgaven zijn leidend in de prestatieafspraken. Er is een nauwe relatie met de gemeente om de voortgang te bespreken.
De voorzitter merkt op dat er steeds meer locaties, waar activiteiten plaatsvinden, worden gesloten en vraagt of St. ZIJN daar last van heeft.
Volgens de heer de Jong klopt deze informatie niet helemaal.
Momenteel beheert St. ZIJN enkele wijkcentra. Op andere locaties huurt St. ZIJN ruimte voor activiteiten. Het beheer wil St. ZIJN afstoten, zodat er alleen maar gebruikgemaakt wordt van gemeentelijke gebouwen. St. ZIJN blijft op kernniveau activiteiten aanbieden en versterkt deze zelfs, bijvoorbeeld door het organiseren van trainingen/workshops over positieve gezondheid.
De voorzitter refereert aan de pilot over zelfredzaamheid in Dirksland.
Eric Godrie reageert dat de pilot is afgerond, maar dat er in de Victoriahal in Dirksland nog veel gebeurt qua ‘omzien naar elkaar’.
Namens de ASDGO vraagt de voorzitter of er zaken zijn waarvan St. ZIJN zou willen dat de ASDGO een ongevraagd advies geeft aan de gemeente.
De heer De Jong vindt het vooral belangrijk dat de gemeente blijft investeren in welzijn en jongerenwerk, omdat daar de grootste opgave ligt, maar ook de grootste winst te behalen valt.
Petra geeft een compliment aan St. ZIJN. Met name voor de mantelzorgers doet de stichting goed werk.
De voorzitter dankt de heer De Jong hartelijk voor zijn presentatie.
Mevrouw Sloof (gemeente Goeree-Overflakkee) praat de ASDGO bij de uitdaging van de gemeente om passende zorg voor alle inwoners beschikbaar en betaalbaar te houden. Op basis van verschillende bronnen worden demografische gegevens verzameld, waaronder de GALA-monitor, waaraan zeven gemeenten (Zuid-Hollandse Eilanden en de BAR-gemeenten) deelnemen. De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat zowel de zorg- als de welzijnssector te veel onder druk komen te staan.
Goeree-Overflakkee is voorloper op het gebied van het implementeren van IZA en GALA door samen integraal te werken en een faciliterende en verbindende rol te spelen.
Edward merkt op dat jaren geleden werd verwacht dat er veel ouderen naar Goeree-Overflakkee zouden komen om hun oude dag door te brengen. Hij vraagt of dat gebeurd is.
Mevrouw Sloof legt uit dat mensen die op jonge leeftijd zijn weggetrokken, vaak terugkomen als ze op leeftijd zijn. De gemeente is aantrekkelijk voor ouderen om zich te settelen. Er komen echter ook jongeren en jonge gezinnen terug naar Goeree-Overflakkee, vooral naar Dirksland en Stad aan ‘t Haringvliet. De gemeente probeert met projectontwikkelaars en woningcorporatie zo divers mogelijk te bouwen, zowel voor buitenstaanders als voor de huidige inwoners van Goeree-Overflakkee.
Rol van het voorliggend veld.
Om de zorg betaalbaar en beschikbaar te houden, is het verstandig om de professionele zorg te laten aansluiten bij initiatieven van inwoners. Bovendien moeten partijen elkaars krachten benutten.
Maggy merkt op dat in een eerdere presentatie werd gesproken over het dilemma tussen data uitwisselen en de privacywetgeving. Binnen de gemeente zou informatie over cliënten niet uitgewisseld mogen worden. Mevrouw Sloof erkent dit probleem, dat voortkomt uit landelijk beleid. De VNG lobbyt al jaren voor meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen, zodat partijen beter met elkaar kunnen samenwerken. Het lukt nog niet om dit knelpunt op te lossen.
Edward veronderstelt dat de zorgverlener aan de cliënt kan vragen om akkoord te gaan met het delen van zijn data. Dat kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet verbieden. Mevrouw Sloof legt uit dat het niet toegestaan is om hiervoor toestemming te vragen als mensen afhankelijk zijn van de zorg(verlener).
Wat wil de gemeente bereiken via het voorliggend veld?
De gemeente wil hiervoor een integrale ingang creëren voor alle inwoners die een hulpvraag hebben. Deze ingang moet laagdrempelig, duidelijk zichtbaar en proactief zijn. Er is meer onderlinge samenwerking nodig, zodat de krachten van de verschillende partijen gebundeld worden.
Petra vraagt naar het verdwijnen van wijkcentrum de Zwaluw. De activiteiten verhuizen naar een nieuwe locatie, maar veel van de gebruikers verhuizen niet mee. Mevrouw Sloof begrijpt dat dit lastig is voor de huidige gebruikers, maar dat het een kwestie is van kiezen uit twee kwaden. De gemeente moet namelijk ook efficiënt gebruikmaken van de beschikbare ruimtes. Uit dit soort situaties ontstaan soms ook weer nieuwe initiatieven.
De voorzitter vraagt naar de inzet van domotica. Mevrouw Sloof antwoordt dat ‘Slim langer thuis’ wordt doorontwikkeld. Het instrument is nu vooral gericht op ouderen, maar het kan breder ingezet worden. Dit is een regionale opdracht geworden in het kader van het IZA.
Afgesproken wordt dat de ASDGO erover nadenkt welke suggesties nog aan de gemeente kunnen worden meegegeven.
De voorzitter dankt mevrouw Sloof hartelijk voor haar presentatie.
Het verslag d.d. 11 februari 2025 wordt ongewijzigd vastgesteld.
Maggy staat ten onrechte vermeld bij de aanwezigen.
Het verslag d.d. 17 februari 2025 wordt voor kennisgeving aangenomen.
Het verslag d.d. 26 februari 2025 wordt voor kennisgeving aangenomen.
Geen bijzonderheden.
Geen bijzonderheden.
Peter heeft een presentatie van Connexxion bijgewoond om de knelpunten in het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee te bespreken. De stand van zaken met betrekking tot het mobiliteitsplan is niet bekend. Afgesproken wordt dat het DB in het volgende TO hiernaar informeert.
Het huishoudelijk reglement moet iets aangepast worden omdat de verordening is gewijzigd. De suggesties van Daan en Maggy moeten nog doorgevoerd worden in het document. Het onderwerp wordt voor de volgende keer geagendeerd.
Omdat er de komende tijd weinig adviesaanvragen worden verwacht, overweegt de ASDGO om enkele ongevraagde adviezen aan de gemeente aan te bieden. Ook zal er binnenkort geëvalueerd worden hoe de gemeente de uitgebrachte adviezen heeft verwerkt in haar beleid. De voorzitter heeft hiervoor een overzicht gemaakt vanaf 2022 met bij elk advies een korte toelichting.
Afgesproken wordt dat Maggy ter voorbereiding van de volgende besloten vergadering onderzoekt wat er met de adviezen is gebeurd en waar ze toe geleid hebben.
Afgesproken wordt dat iedereen nadenkt over onderwerpen om een ongevraagd advies op te stellen. Dat kan zijn naar aanleiding van de evaluatie van de eerder uitgebrachte adviezen. In de volgende besloten vergadering wordt een keuze gemaakt. Daarnaast is er behoefte aan een algemener gesprek:bv. wat speelt er op jeugd en wat wil de ASDGO daarmee? Dat kan leiden tot ongevraagd advies, maar ook tot een gastspreker, overleg met de gemeente of iets anders.
Eric Godrie benadrukt dat de samenleving en het werk van de gemeente zijn veranderd, waardoor ook de rol van de adviesraad zal gaan veranderen. Er zullen minder adviesaanvragen komen, doordat de beleidsvelden veel integraler worden aangepakt. De ASDGO kan echter wel als klankbord voor de gemeente optreden.
De eerstvolgende adviesaanvragen worden in juli en september verwacht.
De gemeente heeft een document over de aanbesteding Wmo ter kennisgeving aangeboden. De voorzitter heeft enkele opmerkingen erbij geplaatst. Omdat niet iedereen het document heeft gezien, wordt het voor de volgende vergadering geagendeerd.
De deadline voor de kopij is 29 mei 2025.
John heeft de gemeentelijke kwartaalbijeenkomst over inkomen bijgewoond. Positief is dat de gemeente wil aansluiten bij de Voorzieningenwijzer, waarmee inwoners kunnen inzien welke regelingen er zijn en voor welke ze in aanmerking komen.
Marjolein heeft besloten om te stoppen met haar werk als adviesraadslid, omdat ze het niet meer kan combineren met haar andere bezigheden. Om een tijdje haar advieswerk op een laag pitje te zetten, zoals de voorzitter heeft voorgesteld, ziet ze niet zitten. De ASDGO zal haar hartelijkheid, enthousiasme en altijd deskundige inbreng gaan missen.
De vergadering wordt om 21.18 uur beëindigd.
Aanwezig; Rien van der Boom (voorzitter), Daan Moerkerk, Elske Vermeij, Marjolein Erwich, Petra de Blok, Peter Goedhart, John Waterman, Edward van Gilst, Maggy van Kolck, Ingrid Wendt (verslag)
Aanwezig als gast: Peter de Jong (Stichting ZIJN), Anita Sloof, Eric Godrie (gemeente), Dennis Graute
Afwezig met kennisgeving: Maria Vroegindeweij