Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 17 september 2024

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. De ASDGO is te gast bij Kairos. Björn Noordzij, directeur van Kairos, zal een presentatie geven en een korte rondleiding.

Maggy is voor het eerst sinds lange tijd weer live aanwezig bij de vergadering. Marjolein heeft zich afgemeld. Gemeentesecretaris / algemeen directeur Simone van Heeren sluit aan om kennis te maken met Kairos en de adviesraad. Daarom wordt er begonnen met een voorstelrondje. Gerrit IJtsma van Gehandicaptenplatform GO en initiatiefnemer van het Oogcafé Goeree-Overflakkee woont de vergadering als gast bij.

Simone van Heeren is per 1 april begonnen in Goeree-Overflakkee. Als gemeentesecretaris ondersteunt zij het college. Om de discussies binnen het college in goede banen te leiden, moet zij ervoor zorgen dat de adviezen van de ASDGO beschikbaar zijn en worden betrokken bij de behandeling van beleidsdocumenten. De adviesraad vindt het fijn om kennis met haar te maken en zou de gemeentesecretaris ook graag een keer als gastspreker uitnodigen.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Agendapunt 12 wordt in beslotenheid behandeld.

3. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

4. Stichting Kairos

Björn Noordzij is sinds drie jaar directeur van Kairos, een maatschappelijke opvangvoorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. Inmiddels heeft Kairos al veel bewoners gehad en is de organisatie sterk gegroeid. In eerste instantie was de voorziening lastig te financieren, omdat men een combinatie van maatschappelijke opvang en Beschermd Wonen bood. Kairos biedt opvang aan jongvolwassenen die dak- of thuisloos zijn. Op Goeree-Overflakkee zwerven veel jongeren rond. Het zijn voornamelijk ‘bankslapers’ die van het ene naar het andere adres verhuizen, waardoor ze slecht zichtbaar zijn. Kairos heeft deze groep snel en goed kunnen bedienen. Men verblijft meestal maar korte tijd bij Kairos en wordt dan geholpen om door te stromen naar zelfstandig wonen, begeleid wonen of anderszins. De jongeren hebben vaak geen baan, geen postadres en geen overzicht over hun leven. Vaak gebruiken ze drugs. Middelengebruik is bij Kairos geen contra-indicatie. Door de rust en het nieuwe perspectief bij Kairos neemt het middelengebruik vaak snel af. Indien nodig wordt de overstap gemaakt naar een afkickkliniek en daarna naar een safe house elders in Nederland. Vaak lukt het hen daarna om zelfstandig verder te gaan. In drie jaar hebben 55 jongeren een verblijfstraject doorlopen bij Kairos. Sinds kort is er een appartement ingericht voor vrouwen.

Naast verblijf biedt Kairos dagelijks inloop voor maaltijden, douchen, pc-gebruik en administratieve ondersteuning. 90% van de mensen die hiervan gebruikmaken, gaan later in traject. Kairos heeft goede contacten met alle zorgaanbieders, zoals Sjaloomzorg en Pameijer, voor een goede doorstroming. Door personeelsverloop is het soms een uitdaging om de zorgaanbieders goed te blijven kennen, maar Kairos heeft inmiddels een goede naam opgebouwd. Sinds 2024 worden de verblijfstrajecten voor maatschappelijke opvang vergoed. Nissewaard vergoedt eindelijk de verblijfstrajecten, maar de financiële situatie blijft spannend. Bij voorkeur worden alle plekken voor langere termijn betaald. Maar er gebeurt veel en de samenwerking met de gemeente verloopt heel goed. De gemeente neemt Kairos serieus en wordt uitgenodigd voor dezelfde gesprekken als Antes, Sjaloom en Pameijer. Binnenkort start er een auditprocedure en Kairos doet voor de tweede keer mee met een Europese aanbesteding om vaste zorgaanbieder voor de gemeente te zijn.

Op de vraag hoe mensen Kairos vinden, antwoordt Björn dat jongeren een onderling netwerk onderhouden. Ze regelen van alles onderling en geven elkaar ook advies. Ook heeft Kairos goed contact met St. Ontmoeting en de kerken, die mensen doorsturen.

5. Verslag ASDGO d.d. 25 juni 2024

Het verslag d.d. 25 juni 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Verslag DB d.d. 26 augustus 2024

Het verslag d.d. 26 augustus 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 11 september 2024

Als de ASDGO (ongevraagd) adviseert naar aanleiding van een beleidsdocument, zoals bij het hitteplan het geval was, dan wordt dit advies als bijlage bij het document meegestuurd aan de gemeenteraad. Voor de gemeenteraad is het advies dan slechts een bijlage bij een ingekomen stuk. Op verzoek van de ASDGO overweegt wethouder Bruggeman om het advies als apart ingekomen stuk te laten agenderen. Omdat het maar incidenteel voorkomt, zal dit waarschijnlijk per geval in het TO afgestemd worden. Het verslag d.d. 11 september 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Geen bijzonderheden.

9. Gastsprekers 2024

10. Werkbezoeken 2024

11. Begroting

De begroting wordt in het besloten gedeelte besproken.

12. Deelname Reizigersoverleg

De deelname aan het Reizigersoverleg, met eens in zes weken een hele vergaderdag in de Hoeksche Waard, is voor Daan een te zware belasting en daarom zou hij graag zien dat er iemand bij hem aansluit, zodat men elkaar kan afwisselen. Afgesproken wordt dat Maggy dit oppakt. Omdat zij soms onverwachts moet afhaken in verband met haar werk, zal Peter haar in die gevallen vervangen. Daan zal de vergaderstukken in Drive zetten en Maggy en Peter bijpraten. In het Reizigersoverleg komt van alles ter sprake, ook praktische zaken. De heer IJtsma van het PGGO heeft al diverse malen bij de gemeente om de vergaderstukken gevraagd, maar krijgt hierin geen ondersteuning. Het PGGO zou graag op de hoogte blijven, maar kan de vergaderingen niet bezoeken omdat ze buiten het eiland plaatsvinden. Daan denkt dat de vertegenwoordiger van de gemeente Goeree-Overflakkee de stukken zou moeten doorsturen. Aan het Reizigersoverleg neemt overigens wel iemand van het Gehandicaptenplatform deel. Hij zal uitzoeken wie dat is en hoe zijn deelname geregeld is.

13. Teamuitje

Op 24 oktober vanaf 17.00 uur hebben wij bij Dennis op de zorgboerderij een barbecue.

14. Maatschappelijke ontwikkelingen

De zorgaanbieders nemen liever cliënten via de Wlz op, omdat dit minder werk vergt tegen een hoger tarief. Onderzocht wordt of het mogelijk is om zorgaanbieders ook voor langere perioden te contracteren. Ook is er een ontwikkeling om meer zorg lokaal te organiseren en minder bij de centrumgemeente neer te leggen. De voorzitter stelt voor om een ongevraagd advies op te stellen over de besteding van het geld. Via een amendement is vastgelegd dat het geld in het sociaal domein moet blijven, maar het kan, na goedkeuring van de raad, overal binnen het domein worden besteed. Omdat de gemeente vanaf 2026 flink moet bezuinigen, bestaat het risico dat dit bedrag alvast wordt afgeroomd. Afgesproken wordt dat de besteding van dit budget volgende keer wordt geagendeerd.

Simone van Heeren adviseert de ASDGO om in het advies een goede bestemming aan te geven en daarbij te kijken naar het totale budget van het sociaal domein, zeker nu er in 2026 een ‘ravijnjaar’ wordt voorzien. De presentatie van Peter van der Doel geeft hier goed inzicht in.

De heer IJtsma vraagt of er op basis van de wetgeving voor diversiteit en inclusie nog iets te halen is voor het sociaal domein. De gemeente is goed bezig voor mensen met rolstoelen, maar voor mensen met een visuele beperking is er nog veel werk te doen. De gemeente zou zich moeten realiseren dat ze aanpassingen aan meerdere beperkingen parallel kan laten lopen. De voorzitter antwoordt dat de ASDGO dit al aangegeven heeft bij de gemeente en dat het college daar iets mee moet doen. Bij herinrichting zou de gemeente bijvoorbeeld de ervaringsdeskundigheid van het PGGO kunnen inzetten.

15. Monitorings- en planningsdocument, versie 10 september 2024

16. Aftredende leden en herbenoemingen tweede termijn

17. Nieuwsbrief oktober 2024

Uiterlijk 26 september moet de kopij voor de nieuwsbrief worden aangeleverd.

18. Nieuws vanuit de werkgroepen

19. Rondvraag

20. Sluiting

De vergadering wordt om 21.15 uur beëindigd.

Aanwezig; Rien van der Boom (voorzitter), Edward van Gilst, Daan Moerkerk, Wim van Veen, Elske Vermeij, Petra de Blok, Dennis Graute, Peter Goedhart, John Waterman, Maggy van Kolck, Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gastspreker en host; B. (Björn) Noordzij; Oprichter en directeur Stichting Kairos

Aanwezig als gast: S. (Simone) van Heeren; gemeentesecretaris, E. (Eric) Godrie; senior beleidsmedewerker, G. (Gerrit) IJtsma; Vertegenwoordiger PGGO

Afwezig met kennisgeving: Marjolein Erwich



« Terug naar verslagen