Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 16 april 2024

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. Marjolein en Maggy hebben zich afgemeld.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Er zijn drie gasten aanwezig van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee, PGGO, omdat vanavond een presentatie wordt gegeven over de Lokale Inclusie Agenda. Vooraf wordt opgemerkt dat de tweede deur van het Rondeel niet automatisch opengaat, waardoor het voor mindervaliden lastig is om het Rondeel binnen te komen.

4. Gastspreker: Lokale Inclusie Agenda

Marijtje Pilon van gemeente Goeree-Overflakkee licht de Lokale Inclusie Agenda (LIA) toe. De verplichting om een LIA op te stellen, vloeit voort uit het aannemen van het VN-verdrag Handicap. Goeree-Overflakkee heeft gekozen voor een beknopt document, waarin wordt aangegeven wat de gemeente doet om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt, zichzelf kan zijn en kan meedoen. Ook in het coalitieprogramma is inclusie opgenomen. Het beleid beperkt zich dus niet tot het sociale domein.

Voor de LIA heeft de gemeente bij veel partijen input opgehaald, zoals het PGGO, het Oogcafé, Stichting MEE, Zuidwester, Sjaloomzorg en Gay op Flakkee. Op basis van de volgende kritiekpunten en adviezen heeft de gemeente een aantal aanvullingen in de LIA opgenomen.

Vragen en opmerkingen vanuit de adviesraad

5. Gastspreker: De Goede Nieuwe Tijd

Marlies de Kraauw, programmamanager toekomstbestendig leven, heeft zich afgemeld wegens familieomstandigheden.

6. Verslag ASDGO d.d. 5 maart 2024

Het verslag d.d. 5 maart 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

7. Verslag DB d.d. 27 maart 2024

Het verslag d.d. 27 maart  2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. Verslag TO d.d. 4 april 2024

Het verslag d.d. 4 april 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. In- en uitgaande post

Geen bijzonderheden.

10. Werkbezoeken 2024

Met Cherity Re-use is een afspraak gemaakt voor een werkbezoek op 30 april 2024 om 16.00 uur bij Goed voor Goed te Sommelsdijk.

11. Nieuwsbrief

Uiterlijk 30 mei moet de kopij voor de nieuwsbrief worden aangeleverd. Ook het PGGO wordt uitgenodigd om kopij aan te leveren. Omdat het PGGO nieuwe bestuursleden zoekt, wordt afgesproken dat de vacature in de nieuwsbrief van de ASDGO wordt geplaatst.

12. Monitorings- en planningsdocument, versie 28 maart 2024

De adviezen over de LIA en de Woonvisie Zorg en Welzijn worden in het besloten gedeelte besproken. Binnenkort volgt nog het Jeugd- en Wmo-beleidsplan.

Reactie op gevraagde en ongevraagde adviezen

Als het college het advies heeft verwerkt, geeft het een reactie aan de ASDGO en stuurt het definitieve document, inclusief het advies, naar de gemeenteraad. In het TO wordt bijgehouden welke adviezen nog in behandeling zijn. Op het advies over cliëntenparticipatie heeft de ASDGO een reactie ontvangen. Een reactie op het advies over sportaccommodaties wordt nog verwacht.

13. Voorschot op begroting in verband met verhoogde kosten

Op 10 april heeft de ASDGO een e-mail ontvangen van de gemeente met de vraag waar de begroting bleef. Deze was op 7 maart al verstuurd, maar er stond per abuis nog ‘concept’ op. Inmiddels is dit rechtgezet en verwacht de gemeente het voorschot binnen twee weken uit te betalen.

14. Nieuws vanuit de werkgroepen

15. Rondvraag

Niemand heeft iets voor de rondvraag.

16. Sluiting

De vergadering wordt om 20.32 uur beëindigd.

Afspraken:

Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Dennis Graute, John Waterman, Daan Moerkerk, Edward van Gilst,Elske Quispel- Vermeij, Petra de Blok-van Gurp, Peter Goedhart, Wim van Veen, Ingrid Wendt (verslag)

Afwezig met kennisgeving: Maggy van Kolck, Marjolein Erwich

Aanwezig als gastspreker: M. (Marijtje) Pilon; Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken en E. (Eric) Godrie; Senior beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkelingen

Aanwezig als toehoorder: Drie gasten

 



« Terug naar verslagen