Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 16 april 2024
1. Opening
De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. Marjolein en Maggy hebben zich afgemeld.
2. Vaststelling agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
3. Mededelingen
Er zijn drie gasten aanwezig van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee, PGGO, omdat vanavond een presentatie wordt gegeven over de Lokale Inclusie Agenda. Vooraf wordt opgemerkt dat de tweede deur van het Rondeel niet automatisch opengaat, waardoor het voor mindervaliden lastig is om het Rondeel binnen te komen.
4. Gastspreker: Lokale Inclusie Agenda
Marijtje Pilon van gemeente Goeree-Overflakkee licht de Lokale Inclusie Agenda (LIA) toe. De verplichting om een LIA op te stellen, vloeit voort uit het aannemen van het VN-verdrag Handicap. Goeree-Overflakkee heeft gekozen voor een beknopt document, waarin wordt aangegeven wat de gemeente doet om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt, zichzelf kan zijn en kan meedoen. Ook in het coalitieprogramma is inclusie opgenomen. Het beleid beperkt zich dus niet tot het sociale domein.
Voor de LIA heeft de gemeente bij veel partijen input opgehaald, zoals het PGGO, het Oogcafé, Stichting MEE, Zuidwester, Sjaloomzorg en Gay op Flakkee. Op basis van de volgende kritiekpunten en adviezen heeft de gemeente een aantal aanvullingen in de LIA opgenomen.
- De gemeente zou vaker ervaringsdeskundigen moeten inschakelen, bijvoorbeeld bij de beoordeling of openbare ruimten voldoende gebruiksvriendelijk zijn voor alle doelgroepen. Met name stembureaus zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. De gemeente gaat onderzoeken welke maatregelen hiervoor getroffen kunnen worden en zal daar ook ervaringsdeskundigen bij betrekken.
- Op Goeree-Overflakkee zijn er weinig markeringen voor slechtzienden. De gemeente zou geleidelijnen moeten aanbrengen, bijvoorbeeld van de bushalte naar het gemeentehuis en naar het ziekenhuis.
- Niet bij elk overheidsgebouw kan iedereen gemakkelijk naar binnen.
- Brieven van de gemeente zijn vaak moeilijk leesbaar. Ze worden toegankelijker en eenvoudiger gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundigen en de afdeling Communicatie.
- De gemeente overweegt een veiligheidsbeleving onderzoek, omdat niet iedereen zich op straat en in het uitgaansleven veilig voelt om zichzelf te zijn.
- Niet iedereen durft altijd om hulp te vragen als hij/zij dat nodig heeft. Het aanvragen van Wmo-voorzieningen wordt als problematisch ervaren door hoge keuringsvoorwaarden en de angst voor een afwijzing.
Vragen en opmerkingen vanuit de adviesraad
- Wim wijst de gemeente op een app die complexe brieven kan “vertalen” naar eenvoudiger taalgebruik. Marijtje is daar bekend mee. De gemeente heeft ook de afdeling Communicatie ingeschakeld voor het verbeteren van de brieven.
- Petra merkt op dat ook voor het aanvragen van voorzieningen binnen de Jeugdwet de drempel hoog wordt ervaren.
- Rien vraagt of de gemeente goed in beeld heeft welke zaken aandacht behoeven. Marijtje denkt van wel. Door regelmatig met ervaringsdeskundigen te spreken, hoopt de gemeente dat er steeds meer knelpunten op tafel komen. Een van de gasten merkt op dat het PGGO wel steeds meer betrokken wordt. Het PGGO benadrukt vaak dat aanpassingen voor mindervaliden voor iedereen aantrekkelijk zijn. Een wijk zonder hoge stoepranden is bijvoorbeeld voor iedereen gemakkelijker.
- Daan adviseert om in het beleidsdocument op te nemen met welke partijen de gemeente gesproken heeft.
- Dennis adviseert om de goede term te gebruiken voor de LHBTIQA+gemeenschap.
- Daan vraagt hoe en wanneer getoetst wordt of het beleid binnen de gemeente verbetert. Marijtje antwoordt dat er iemand bij de gemeente wordt aangesteld die gaat borgen dat de afspraken worden nagekomen en de maatregelen worden uitgevoerd.
- Daan adviseert om voor sociale veiligheid en integriteit binnen de sportsector bij landelijke verenigingen zoals de KNVB te informeren. Eric reageert dat de gemeente het sportakkoord volgt. Daarin is toegevoegd dat de gemeente moet toezien op de integriteit bij sportverenigingen.
- Het PGGO vraagt ook aandacht voor de veiligheid van ouderen en niet alleen voor de LHBTIQA+ gemeenschap. Ouderen zijn bang om ’s avonds naar buiten te gaan, zowel vanwege de fysieke veiligheid (kuilen in de weg) als de sociale veiligheid. Volgens Marijtje hoort dit niet in de LIA thuis, maar ze zal er aandacht voor vragen binnen de gemeente. De ASDGO is het hier niet mee eens. Als iemand niet van huis kan, omdat het op straat niet veilig is, wordt hij of zij in het handelen beperkt; dat hoort wel in de LIA thuis. Volgens Marijtje is het moeilijk om een grens te trekken tot waar de LIA reikt. Edward merkt op dat de werkgroep Sport en Vitaliteit ook heeft gehoord dat ouders angstig zijn om hun kinderen van en naar sportverenigingen te laten fietsen.
- Het PGGO vraagt nog aandacht voor de toegankelijkheid van de dorpskernen. Bij de werkzaamheden in Ouddorp worden straten afgesloten met behulp van paaltjes. Doordat gewerkt wordt met sleuteltjes, kunnen hulpdiensten er niet door. Ook de rolstoeltaxi kan niet meer voor de deur komen van mindervalide bewoners. Een oplossing zou zijn om te werken met elektrische paaltjes die met een afstandsbediening worden bediend. Eric Godrie benadrukt dat de hulpdiensten sleuteltjes hebben en dus de paaltjes kunnen verwijderen. De gemeente heeft gekozen voor handmatig bediende paaltjes omdat die minder snel kapot gaan en veel goedkoper zijn. Het PGGO adviseert om mindervalide bewoners een sleuteltje te geven, zodat de rolstoeltaxi voor de deur kan komen.
5. Gastspreker: De Goede Nieuwe Tijd
Marlies de Kraauw, programmamanager toekomstbestendig leven, heeft zich afgemeld wegens familieomstandigheden.
6. Verslag ASDGO d.d. 5 maart 2024
Het verslag d.d. 5 maart 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.
7. Verslag DB d.d. 27 maart 2024
Het verslag d.d. 27 maart 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.
8. Verslag TO d.d. 4 april 2024
Het verslag d.d. 4 april 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.
9. In- en uitgaande post
Geen bijzonderheden.
10. Werkbezoeken 2024
Met Cherity Re-use is een afspraak gemaakt voor een werkbezoek op 30 april 2024 om 16.00 uur bij Goed voor Goed te Sommelsdijk.
11. Nieuwsbrief
Uiterlijk 30 mei moet de kopij voor de nieuwsbrief worden aangeleverd. Ook het PGGO wordt uitgenodigd om kopij aan te leveren. Omdat het PGGO nieuwe bestuursleden zoekt, wordt afgesproken dat de vacature in de nieuwsbrief van de ASDGO wordt geplaatst.
12. Monitorings- en planningsdocument, versie 28 maart 2024
De adviezen over de LIA en de Woonvisie Zorg en Welzijn worden in het besloten gedeelte besproken. Binnenkort volgt nog het Jeugd- en Wmo-beleidsplan.
Reactie op gevraagde en ongevraagde adviezen
Als het college het advies heeft verwerkt, geeft het een reactie aan de ASDGO en stuurt het definitieve document, inclusief het advies, naar de gemeenteraad. In het TO wordt bijgehouden welke adviezen nog in behandeling zijn. Op het advies over cliëntenparticipatie heeft de ASDGO een reactie ontvangen. Een reactie op het advies over sportaccommodaties wordt nog verwacht.
13. Voorschot op begroting in verband met verhoogde kosten
Op 10 april heeft de ASDGO een e-mail ontvangen van de gemeente met de vraag waar de begroting bleef. Deze was op 7 maart al verstuurd, maar er stond per abuis nog ‘concept’ op. Inmiddels is dit rechtgezet en verwacht de gemeente het voorschot binnen twee weken uit te betalen.
14. Nieuws vanuit de werkgroepen
- Werkgroep Jeugd heeft goed overleg met de gemeente gevoerd en alle actualiteiten besproken. De gemeente merkt dat jeugd al snel een etiket krijgt, waarna een heel traject wordt ingezet. Soms lijkt dat helemaal niet nodig en is het verstandiger om het gedrag te normaliseren en te bedenken wat er aan de hand is in de omgeving van het kind. De ASDGO is gevraagd om mee te denken over normaliseren.
- Werkgroep Wmo en volksgezondheid. Dennis heeft afgelopen week een netwerkevent over OKO bijgewoond. De werkgroep is kritisch, maar ziet wel dat er eindelijk iets verbetert aan het creëren van een gezondere leefomgeving. Het event was op de Beroepscampus georganiseerd. Dennis was onder de indruk van de voorzieningen aldaar.
- Werkgroep Sociale vitaliteit en sport: geen bijzonderheden.
- Werkgroep Passend werk en inkomen. De werkgroep heeft eindelijk een afspraak met de gemeente kunnen maken en zal spreken over re-integratie.
- Werkgroep Overstijgende onderwerpen heeft enkele conceptadviezen klaarliggen. Verder zijn er geen bijzonderheden.
15. Rondvraag
Niemand heeft iets voor de rondvraag.
16. Sluiting
De vergadering wordt om 20.32 uur beëindigd.
Afspraken:
- Volgende DB vergadering maandag 22 april 2024 19:30 uur in het Rondeel
- Volgende TO vergadering woensdag 1 mei 2024 9:30 uur in het gemeentehuis
- Volgende ASDGO vergadering 14 mei 2024 19:30 uur in het Rondeel
- Gast uit de raad; Edward van Gilst
Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Dennis Graute, John Waterman, Daan Moerkerk, Edward van Gilst,Elske Quispel- Vermeij, Petra de Blok-van Gurp, Peter Goedhart, Wim van Veen, Ingrid Wendt (verslag)
Afwezig met kennisgeving: Maggy van Kolck, Marjolein Erwich
Aanwezig als gastspreker: M. (Marijtje) Pilon; Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken en E. (Eric) Godrie; Senior beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkelingen
Aanwezig als toehoorder: Drie gasten
« Terug naar verslagen