Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 5 maart 2024

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.45 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. Dennis heeft zich afgemeld en Maggy volgt de vergadering online.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

De nagezonden stukken over de begroting en de jaarrekening worden in de besloten vergadering besproken.

4. Gastsprekers: Woonvisie met zorg en welzijn

Marijtje Pilon en Eric Godrie van gemeente Goeree-Overflakkee geven een toelichting op de Woonvisie met zorg en welzijn.

De gemeente is verplicht om een woonvisie te stellen en over twee jaar dient deze gecombineerd te worden met beleid op zorg en welzijn. Als een van de eerste gemeenten in Nederland heeft Goeree-Overflakkee besloten al een gecombineerde visie op te stellen. Bij drie domeintafels (wonen, zorg en welzijn) heeft de gemeente input opgehaald bij makelaars, projectontwikkelaars, Oost West Wonen, ouderen- en zorgpartijen. Peter en Rien zijn hierbij als vertegenwoordigers van de ASDGO aanwezig geweest. Vervolgens is de “coalitie wonen, zorg en welzijn” opgericht, waarin de partijen elkaar driemaal per jaar op de hoogte houden. De regie ligt bij de gemeente en het overleg wordt beurtelings voorgezeten door de wethouders van wonen en van zorg en welzijn.

De gemeente heeft een woningbehoefteonderzoek uitgevoerd en een onderzoek naar de vitaliteit en leefbaarheid in de kernen. De informatie uit deze onderzoeken is verwerkt in de woonvisie. Ook de gemeenteraad heeft input geleverd. Binnenkort gaat de woonvisie in consultatie. De ASDGO ontvangt de visie dan met een adviesaanvraag. Vanaf half april zal de input van de ASDGO en de coalitiepartijen verwerkt worden, waarna het besluitvormingstraject van het college en de gemeenteraad volgt. In de eerste raadsvergadering na de zomervakantie wordt de visie ter vaststelling geagendeerd voor de gemeenteraad.

De woonvisie bestaat uit drie thema’s:

  1. samenleven op Goeree-Overflakkee;
  2. een dak boven je hoofd;
  3. duurzaam wonen in onze unieke dorpen (bedoeld wordt: energieduurzaam, maar ook levensloopbestendig).

De visie is opgebouwd uit een korte stand van zaken en vervolgens wat de visie die de gemeente heeft op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Vervolgens is er een uitvoeringsagenda met acties.

Samenleven op Goeree-Overflakkee

Tot 2040 wordt een stijging verwacht van 40% 65-plussers (2.500 mensen) en van 70% 75-plussers. Daarnaast is er een toename van het aantal mensen met een (met name lichte) beperking die in een reguliere woning willen blijven wonen. Ook worden de zogenaamde aandachtsgroepen (bijvoorbeeld arbeidsmigranten en statushouders) groter, voor wie sociale woningbouw nodig is. Er zullen daarom tijdelijke flexibele woonvormen nodig zijn om snel te kunnen schakelen. Daarnaast is per 1 februari de Spreidingswet in werking getreden voor asielopvang. De komende jaren heeft Goeree-Overflakkee circa 300 woonplekken voor hen nodig. Na 2040 zal het aantal ouderen weer wat afnemen, maar het blijft op een hoog niveau.

Een passend en betaalbaar huis

Goeree-Overflakkee heeft een tekort aan woningen. Vooral starters hebben daar last van. Bovendien sluit de huidige woningvoorraad niet aan bij de vergrijzende samenleving. Er zijn meer kleine 1- en 2-persoons woningen nodig. Met name in de kleine kernen zijn weinig geschikte woningen voor ouderen. Ook willen mensen vaak in hun eigen (eengezins) woning blijven wonen, terwijl de gemeente graag ziet dat ze doorstromen naar een seniorenwoning. De druk op de woningmarkt is erg toegenomen, waardoor de prijzen voor koopwoningen hoog zijn en de wachtlijsten voor huurwoningen lang. Van de woningen die vrijkomen of gebouwd worden, gaat 70% naar eigen inwoners. Dat geldt voor zowel koopwoningen als voor sociale huurwoningen. Met projectontwikkelaars wordt vaak afgesproken om eerst een informatieavond te organiseren voor omwonenden.

Er is veel behoefte aan betaalbare woningen, met name aan starterswoningen, sociale huurappartementen en levensloopbestendige koopwoningen. De sociale huur is bovendien niet gelijk verdeeld over het eiland. Tot 2030 worden er 2.500 woningen gebouwd. Er liggen nu veel plannen om uit te voeren. Na 2030 zijn er nog circa 1.000 extra woningen nodig.

John vraagt aandacht voor starters die graag het huis uit willen, maar geen huis kunnen kopen of huren. Hij vraagt wat de gemeente voor deze groep doet. Ook vraagt hij wat wordt verstaan onder ‘betaalbare woningen’.

Marijtje antwoordt dat volgens de landelijke wetgeving de categorie ‘betaalbaar’ bestaat uit woningen tot € 355.000. In de huidige plannen van Goeree-Overflakkee zijn woningen vanaf € 275.000 opgenomen. De gemeente denkt erover na of er een extra stap kan worden gemaakt, voorafgaand aan een starterswoning, dus een 1-2 persoonswoning, een tiny house of mini-appartement.

Daan vraagt wat de verhouding van de 2.500 geplande woningen wordt. Vaak wordt gezegd dat ouderen doorstroming tegenhouden, omdat ze niet willen verhuizen. Hij adviseert om kleine woningen voor jongeren te bouwen, die ze na een paar jaar moeten verlaten. Zij stromen sowieso door, omdat ze een grotere woning willen of elders gaan werken.

Op de vraag wat de gemeente heeft gedaan om mensen een zorgplek te geven, nadat jaren geleden de bejaardentehuizen werden gesloten, legt Eric uit dat wonen en zorg/welzijn tot nu toe gescheiden domeinen waren. Er was al wel aandacht voor het probleem, maar de gemeente had weinig mogelijkheden om te bouwen.

Rien vraagt of de gemeente overweegt om kleine woningen voor starters te bouwen, zoals die nu ook voor statushouders worden gerealiseerd. Eric noemt het nieuwe concept van vier-onder-een-kapwoningen. Dit zijn kleine appartementjes in vierkante blokken. Tot 2030 zijn er al veel projecten in ontwikkeling. Daarin is nog geen strikte verdeling in categorieën opgenomen. Er zijn echter ook mogelijkheden om ouderen te verleiden om door te stromen. Verder kan er worden nagedacht over meer variatie in het huidige woningaanbod, door woningen levensloopbestendig te maken, woningen te splitsen of te delen, hospitaverhuur en (pre)mantelzorgwoningen.

Wim noemt off-the-grid-woningen, omdat op Goeree-Overflakkee veel mensen bezig zijn met duurzaam wonen. Deze woningen kun je snel neerzetten en weer weghalen. Eric reageert dat dergelijke kleine wooneenheden zijn opgenomen in de visie.

Duurzaam en prettig wonen in onze unieke dorpen

De vitaliteit van de kleine kernen staat onder druk. Oost West Wonen is op zoek naar mogelijkheden om sociale huurwoningen in alle dorpen te realiseren. Per kern heeft men bepaalde aandachtsgebieden geformuleerd op het gebied van vitaliteit.

Uitvoeringsprogramma Woonvisie met Zorg en Welzijn

De gemeente heeft allerlei acties geformuleerd om de visie uit te voeren, inclusief een planning. De verantwoordelijkheid van de uitvoering ligt bij de gemeente, voor zover ze daar invloed op heeft. Het uitvoeringsprogramma wordt opgeknipt in een uitvoeringsagenda voor de gemeente en actiepunten voor de overige coalitiepartijen. Afgesproken is dat iedereen zijn eigen acties uitvoert. Dit wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarop men elkaar kan aanspreken.

Voorbeelden van acties:

Wim merkt op dat de banken niet betrokken zijn bij de woonvisie, terwijl daar wel veel kennis aanwezig is over het financieren van bouwen en wonen. Rabobank geeft aan zich maatschappelijk te willen profileren, dus misschien kunnen zij meedenken over oplossingen. Eric reageert dat de banken niet als gesprekspartner zijn gevraagd. De gemeente heeft wel met makelaars en projectontwikkelaars gesproken. Zij weten goed wat de markt nodig heeft en wat de mogelijkheden zijn. John voegt eraan toe dat ook pensioenfondsen een rol kunnen spelen. ABP is bijvoorbeeld al gevraagd om te investeren in betaalbare woningen.

Naar aanleiding van de betaalbaarheid van woningen vraagt Maggy of er een koppeling wordt gemaakt met het kinderopvangbeleid. Starters hebben namelijk een dubbel inkomen nodig om een woning te kunnen kopen en dan is kinderopvang dus noodzakelijk. Ze is blij te horen dat kleine, tijdelijke woonvormen een optie zijn. Dat lijkt haar een kansrijke route om de woningnood te verminderen.

Eric antwoordt dat er niet alleen krapte op de woningmarkt is, maar ook op de arbeidsmarkt en zeker in de kinderopvang. De gemeente zou er graag op sturen, maar heeft weinig middelen om het personeelstekort in deze sector op te lossen. Bij het project voor opvang van Oekraïners heeft de gemeente geprobeerd om kinderopvang aan te bieden, maar dat is om deze reden niet gelukt.

Maggy adviseert de gemeente om met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan om meer personeel op te leiden voor de kinderopvang. Anders kan straks niemand zo’n ‘betaalbare woning’ kopen. Eric benadrukt dat de gemeente sterk stuurt op woningen onder € 300.000 en liefst rond € 275.000.

Wim vindt dat er sterk wordt gefocust op wonen en minder op zorg en welzijn. Hij zou graag willen weten of er hofjes voor ouderen komen, of buurthuizen in elke kern. Hij vraagt wat de gemeente op dit vlak gaat doen. Eric antwoordt dat het opstellen van een woonvisie wettelijk verplicht is, maar de componenten zorg en welzijn nog niet. In elke kern zijn er verenigingsgebouwen en dat wordt gecontinueerd. Vanuit de welzijnsstichting gaat men de dorpen in, samen met de woonconsulenten van de woningcorporatie. Ook wijkverpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het vitaal houden van bewoners. Dat staat niet allemaal in de woonvisie, maar komt wel terug in de uitvoeringsagenda.

Petra mist als doelgroep mensen met een psychische beperking. Dat aantal zal in toekomst ook toenemen. Eric antwoordt dat voor hen wel aandacht is, ook op regionaal niveau.

Maggy vraagt naar het totale aantal woningen dat Goeree-Overflakkee de komende vijf of tien jaar nodig heeft. Er komen 2.500 woningen bij, maar in hoeverre voorziet dat in de totale behoefte? Ze vraagt in hoeverre er wordt nagedacht over nieuwe woonconcepten voor ouderen, waarmee zij gestimuleerd worden om door te stromen, zoals zelfstandig wonen met zorg/ondersteuning in de buurt.

Eric antwoordt dat er in de meeste dorpen al woon-zorgcomplexen zijn. Het nieuwste concept is Menheerse Erf, een nieuwbouwproject aan de rand van Middelharnis. Hier komen woningen voor dementerenden en voor ouderen die zorg nodig hebben. Bij zorgwoningen worden vooraf afspraken gemaakt over de zorgverlening.

Peter mist Oost West Wonen als projectontwikkelaar van woon-zorgconcepten. Eric reageert dat de woningcorporatie de komende tijd druk bezig is met het bouwen van sociale huurwoningen. Dat vergt een grote investering met onrendabele top. Ook heeft Oostwest Wonen een grote uitdaging voor de verduurzaming van het bestaande aanbod.

De visie wordt waarschijnlijk eind volgende week aan de ASDGO verstuurd. Morgen stuurt Eric een mailtje met de meest recente planning.

5. Verslag ASDGO d.d. 6 februari 2024

Het verslag d.d. 6 februari 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Verslag DB d.d. 12 februari 2024

Het verslag d.d. 12 februari 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 21 februari 2024

Het verslag d.d. 21 februari 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Ingekomen post

07-02-2024 Aangepast vergaderrooster 2024

15-02-2024 SR-Beleidsdocument (ter info)

15-02-2024 Monitorings- en planningsdocument Versie 15 februari 2024 

19-02-2024 Geactualiseerd Vergaderrooster 2024 

04-03-2024 Gewijzigde verordening ASDGO (was-wordt-tabel)

05-03-2024 Uitnodiging voor een presentie/werkbezoek van Cherity Re-use 

Uitgaande post

07-02-2024 ASDGO 202401 Gevraagd Advies Lokaal Hitteplan GO 

07-02-2024 Jaarverslag ASDGO 2023

Cherity Re-use heeft aangegeven dat ze graag een presentatie wil geven bij de ASDGO. Er zal een datumprikker rondgestuurd worden.

9. Werkbezoek Goed voor Goed

Het werkbezoek aan Goed voor Goed is goed verlopen. Het bedrijf is een goed voorbeeld van laagdrempelige dagbesteding, waar iedereen welkom is.

10. Kascontrolecommissie

Petra heeft een opzet gemaakt met de taken voor de kascontrolecommissie.

11. Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement is niet besproken.

12. Nieuwsbrief

Op 30 mei wordt de nieuwe nieuwsbrief verstuurd. De leden wordt verzocht om uiterlijk 27 mei kopij aan te leveren.

13. Monitorings- en planningsdocument, versie 15 februari 2024

De woonvisie wordt binnen twee weken verzonden. Iedereen kan input leveren via Drive. Elske en Rien stellen het conceptadvies op, dat in de ASDGO-vergadering van 16 april wordt besproken.

14. Regionaal Social Returnbeleid 2023-2027

Het Regionaal Sociaal Returnbeleid is ter informatie toegestuurd. Ondernemers die een opdracht van de gemeenten krijgen, wordt gevraagd om 5% van de aanneemsom te besteden aan sociale inzet.

15. Beantwoording vragen vanuit de adviesraad: wijzigen re-integratieverordening Participatiewet

Elske had nog enkele vragen gesteld, die in het TO zijn beantwoord en in het TO-verslag zijn opgenomen. Er zijn verder geen opmerkingen meer.

16. Nieuws vanuit de werkgroepen

17. Rondvraag

Edward complimenteert de secretaris voor de nieuwe opzet van de agenda.

18. Sluiting

De vergadering wordt om 20.55 uur beëindigd.

Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Daan Moerkerk, Edward van Gilst, Maggy van Kolck (online) Marjolein Erwich, Petra de Blok, Elske Vermeij, Peter Goedhart, Wim van Veen, John Waterman, Ingrid Wendt (verslag)

Afwezig met kennisgeving: Dennis Graute

Aanwezig als gastspreker: M. (Marijtje) Pilon; Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken

E. (Eric) Godrie; Senior beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkelingen

Aanwezig als toehoorder: Twee gasten

Afspraken:

Volgende DB vergadering woensdag 27 maart 2024 19:30 uur in het Rondeel

Volgende TO vergadering woensdag 4 april 2024 9:30 uur in het gemeentehuis

Volgende ASDGO vergadering 16 april 2024 19:30 uur in het Rondeel

Gast uit de raad; Marjolein



« Terug naar verslagen