Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 6 februari 2024

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten. 

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

4. Gastsprekers: Lokaal Hitteplan Goeree-Overflakkee

Marijtje Pilon legt uit dat de gemeente een lokaal hitteplan heeft opgesteld om goed voorbereid te zijn op toekomstige hittegolven en voorkomen dat er geen crisis ontstaat door warmte. Ze geeft het woord aan Josine van den Boogaard van de GGD voor een toelichting op het lokale hitteplan.

Bij zeer warm weer wordt het nationale hitteplan geactiveerd. Dit betekent dat er op nationaal niveau gecommuniceerd wordt dat het zeer heet wordt, zodat allerlei organisaties voorbereidingen kunnen treffen om de hitte door te komen. Met name organisaties die met kwetsbare groepen werken, moeten dan een draaiboek hebben klaarliggen. Het lokale hitteplan ondersteunt de lokale organisaties om goede voorbereidingen te treffen.

Door klimaatverandering krijgt iedereen steeds vaker te maken met extreme hitte. In 2022 was er een hittegolf. In 2023 is er geen hittegolf geweest, maar is er wel vier keer een hittewaarschuwing verstuurd. Het hitteplan richt zich niet zozeer op een hitte crisis, want als die zich voordoen, komen er crisisorganisaties in actie. Het hitteplan is bedoeld om iedereen goed voor te bereiden op warme periodes, zodat mensen goed voor zichzelf kunnen zorgen en bijvoorbeeld zorgmedewerkers en mantelzorgers weten waar zij extra op moeten letten. Met name 85+ers en 60+ers met hartklachten, een luchtwegaandoening of diabetes zijn kwetsbaar, alsook kinderen, mensen met overgewicht of chronische ziekten en mensen met psychische problemen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Met het hitteplan brengt de gemeente alle organisaties die zich moeten voorbereiden op een warme periode, bij elkaar om hen te informeren over hun rol.

Marijtje Pilon legt uit dat het hitteplan bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het 'hitte netwerk' met achtergrondinformatie, het tweede is een dynamisch actieplan. Het lokale hitteplan wordt geactiveerd als het nationale hitteplan meldt dat dit nodig is. In het tweede deel zijn alle organisaties opgenomen, waarmee de gemeente samenwerkt. Met name de zorgpartijen en de kinderopvang zijn erin opgenomen. Dit zal nog uitgebreid worden met kerken, scholen et cetera. Inmiddels heeft de gemeente twee netwerkbijeenkomsten georganiseerd om iedereen te informeren en te activeren.

Er is een jaarlijkse cyclus afgesproken om het hitteplan te oefenen (voorjaar), uit te voeren (zomer), te evalueren (najaar) en bij te stellen (winter). 

Er zijn verschillende acties opgenomen in het plan, zoals een toneelstuk om ouderen te informeren over de gevolgen van hitte en het creëren van koele plekken en daarover communiceren. In samenwerking met de GGD heeft de gemeente subsidie ontvangen om koele plekken te creëren, bijvoorbeeld met schaduwdoeken bij scholen en sportverenigingen. De gemeente wil graag dat dergelijke koele plekken ook beschikbaar worden gesteld aan mensen in de buurt.

Vragen vanuit de adviesraad

De voorzitter vraagt hoe de gemeente mensen gaat bereiken, die niet digitaal vaardig zijn. Marijtje Pilon antwoordt dat dit vooral via hun begeleiders en/of mantelzorgers zal gebeuren. Er zijn verschillende organisaties die bij ouderen over de vloer komen. Zij moeten goed geëquipeerd zijn, zodat ze weten wat ze moeten doen. Op de afdeling Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam wordt momenteel een e-learning voor professionals gemaakt.

Wim adviseert om ook supermarkten bij het hitteplan te betrekken, omdat bijna iedereen daar regelmatig komt en het er lekker koel is. Als de gemeente mensen wil informeren, zou dat daar prima kunnen.

Elske vraagt of er bewust voor gekozen is om het hitteplan niet te richten op dieren. Marijtje Pilon antwoordt dat de gemeente klein wilde beginnen met het hitteplan, om het later uit te breiden. Josine van den Boogaard voegt eraan toe dat huisdieren vaak een goede ingang zijn, omdat mensen hun dieren vaak beter verzorgen dan zichzelf.

Edward adviseert om een kartonnen kaart met instructies uit te delen. Josine van den Boogaard antwoordt dat hiervoor al middelen bestaan, zoals een waaier met informatie.

Dennis vraagt zich af wat het lokale hitteplan toevoegt, omdat het omgaan met hitte vooral een kwestie is van gezond verstand.

Josine van den Boogaard denkt dat de meeste mensen inderdaad wel weten wat ze moeten doen. Het gaat de komende jaren echter veel warmer worden dan we gewend zijn, wat iedereen in de samenwerking raakt. Dan kan het wel een nijpend probleem worden, waarop men voorbereid moet zijn.

5. Verslag ASDGO d.d. 21 november 2023

Het verslag d.d. 21 november 2023 wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Verslag DB d.d. 22 januari 2024

Het verslag d.d. 22 januari 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 31 januari 2024

Het verslag d.d. 31 januari 2024 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Het secretariaat heeft een brief ontvangen met het verzoek of de ASDGO in de gemeentegids vermeld wil worden met logo en doorklikmogelijkheid naar de website. In het DB zal dit besproken worden, waarna het voorstel per e-mail wordt rondgestuurd.

Verder zijn er geen bijzonderheden.

9. Werkbezoeken 2024

Bij voorkeur worden de werkbezoeken met zoveel mogelijk leden afgelegd. Afgesproken wordt dat als eerste geprobeerd wordt om een afspraak te maken bij Goed voor Goed. Er zal een datumprikker worden rondgestuurd. Het bezoek wordt eind van de middag gepland.

10. Vergaderrooster 2024

Het TO is niet op 3 april, maar op donderdag 4 april.

Het vergaderrooster 2024 wordt met deze aanpassing vastgesteld.

11. Kascontrolecommissie 2024

Voor 2024 zullen Marjolein (2e keer) en Elske (1e keer) de kascontrolecommissie vormen.

12. Nieuwe leden werven

Er zijn drie vacatures. De regel dat leden niet bij een zorgaanbieder op Goeree-Overflakkee mogen werken, is vervallen. Eenieder die affiniteit heeft met het zorgdomein, wordt uitgenodigd om te solliciteren.

13. Presentatie Klankbordgroep Sociaal Domein 2024

De ASDGO is weer gevraagd om een presentatie te geven in de klankbordgroep. De voorzitter zal een presentatie voorbereiden en een afspraak maken. Alle ASDGO-leden zullen hiervoor uitgenodigd worden.

14. Jaarverslag 2023

Het jaarverslag 2023 wordt ongewijzigd vastgesteld.

15. Nieuwsbrief

Op 29 februari wordt de nieuwsbrief gestuurd. De leden wordt verzocht om uiterlijk 26 februari kopij aan te leveren.

16. Monitorings- en planningsdocument, versie januari 2024

17. Nieuws vanuit de werkgroepen

Elske zal gaan deelnemen aan de werkgroepen Jeugd en Overstijgende onderwerpen.

18. Rondvraag

Er zitten wat fouten in het aftreedrooster. De aftreeddatum van Edward, John en Marjolein kloppen niet en zullen gecorrigeerd worden.

Naar aanleiding van de mededeling dat visueel beperkten voortaan geen ondersteuning meer krijgen van de gemeente, maar vanuit een landelijke regeling, vraagt Elske hoeveel visueel beperkte inwoners Goeree-Overflakkee heeft en of hun ondersteuning goed geborgd is. Deze vraag zal het DB in het TO stellen.

19. Sluiting

De vergadering wordt om 20.35 uur beëindigd.

Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Dennis Graute, Edward van Gilst, Maggy van Kolck (online) Marjolein Erwich, Petra de Blok, Elske Vermeij, Peter Goedhart, Wim van Veen, Ingrid Wendt (verslag)

Afwezig met kennisgeving: Daan Moerkerk, John Waterman

Aanwezig als gastspreker: M. (Marijtje) Pilon; Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken

E. (Eric) Godrie; Senior beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkelingen

C. (Christina) Leppink; GGD Rotterdam-Rijnmond

J.(Josine) van den Boogaard; GGD Rotterdam-Rijmond



« Terug naar verslagen