Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 19 september 2023

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gastsprekers.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Peter Goedhart heeft zich afgemeld. Wie een cursus/webinar van de koepel heeft gevolgd, ontvangt een link naar de presentatie. Als de link wordt doorgestuurd naar Petra kan ze die in de Drive plaatsen ten behoeve van de andere leden.

4. Gastsprekers

Gemeentesecretaris/algemeen directeur Wim van Esch en directeur sociaal domein Arianda Phaff-de Groot zijn de gastsprekers.

Samen voor een vitaal, aantrekkelijk en gezond Goeree-Overflakkee

Wim van Esch presenteert de praatplaat die de gemeente al geruime tijd gebruikt om de organisatievisie van de gemeente weer te geven en toe te lichten. Medewerkers van de gemeente Goeree-Overflakkee werken vanuit het verlangen om een positieve bijdrage te leveren aan de mooie samenleving van Goeree-Overflakkee. De gemeente dient de samenleving door klaar te staan voor haar inwoners, ondernemers en toeristen en ruimte te bieden voor het ontplooien van initiatieven. Ze heeft een verbindende rol in de samenleving, met als doel het realiseren van gezamenlijke doelen. De ASDGO is daarbij een belangrijke partner van de gemeente en heeft dus ook een plek in de praatplaat.

Wim Van Esch verwacht dat de praatplaat nog een flink aantal jaren mee kan. Bij zijn aantreden had hij als doel het gezicht van de gemeente naar de inwoners te richten. Daarmee is Goeree-Overflakkee inmiddels verder dan omliggende gemeenten. Onderdeel van de cultuurverandering is wel dat de gemeente flexibeler moet zijn. Ze moet geholpen worden om te transformeren van de systeemwereld (“dit zijn de regels, dus zo doen we het”) naar de leefwereld (“wat heeft een mens nodig, hoe kunnen we dat regelen?”). In de adviezen van de ASDGO wordt er veel aandacht aan besteed dat de gemeente naar de samenleving moet kijken. De adviesraad geeft terechte kritiek, bijvoorbeeld over het ambtelijk taalgebruik.

Via vier programmalijnen geeft de gemeente invulling aan haar taak: aantrekkelijk eiland, vitaal eiland, duurzaam innovatief eiland en betrokken eiland. De vier programmalijnen worden uitgevoerd door vier programmamanagers. Op basis van het coalitieakkoord is een College Uitvoeringsprogramma opgesteld. De programmateams stellen jaarplannen op en er is een strategische personeelsplanning per team, per domein en voor de gehele organisatie, zodat de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Het college waardeert de adviezen van de ASDGO zeer. Ze zijn van goede kwaliteit en getuigen van veel deskundigheid in de adviesraad. De ASDGO is flexibel met de termijnen om advies uit te brengen en uit de adviezen blijkt een grote betrokkenheid. Ook als er negatief geadviseerd wordt, is dat waardevol voor het college. Het college doet altijd iets met de adviezen.

Arianda Phaff benadrukt dat het belangrijk is om naar elkaar om te zien en elkaar te steunen. Iedereen op het eiland krijgt de gelegenheid om een goede kwaliteit van leven te creëren. Daar kan niemand op tegen zijn, maar het realiseren is desondanks een uitdaging. Afgelopen jaren stond in het sociale domein de nieuwe wetgeving centraal. Elke wet kreeg zijn eigen team met een eigen opgave. Dwarsverbanden ontbraken nog. Nu staan er vijf opgaven centraal, waaraan zo’n 140 medewerkers werken. In de “opgavekamer” werken medewerkers op vaste dagen aan hun opgaven. Mensen uit andere domeinen kunnen daar ook werken, zodat kruisbestuiving ontstaat en iedereen aan hetzelfde doel werkt.

De gemeente heeft een faciliterende en ondersteunende rol in het sociaal domein en zet veel in op preventie. Dat is nodig, omdat de zorg onbetaalbaar wordt en er te weinig personeel is. De gemeente zet in op het stimuleren van samenredzaamheid, het aan elkaar verbinden van partijen en het stimuleren van innovatie. Momenteel is de gemeente druk bezig met de implementatie van het IZA en de GALA.

Het IZA moet de gemeente samen met zorgpartijen op regionaal niveau (Zuid-Hollandse eilanden plus de BAR-gemeenten) oppakken. In het kader van de GALA heeft de gemeente budget aangevraagd voor alle onderdelen. Hiervoor moet op 31 oktober voor elk onderdeel een plan van aanpak worden opgesteld. Het budget dat overblijft, moet teruggestort worden.

De gemeente is ook druk bezig met toekomstbestendig leven, onder andere met de bewustwordingscampagne ‘De goede nieuwe tijd’. Daarin wordt het belang van een sociaal netwerk benadrukt, maar ook dat het mogelijk is om de woning te laten aanpassen als daar behoefte aan is. Een onderdeel is ‘Het dorp van morgen’. In Achthuizen is een gezamenlijke huiskamer gerealiseerd, waar activiteiten worden aangeboden, terwijl zorgmedewerkers eenvoudige zorgtaken uitvoeren.

Een ander aandachtspunt is de woonvisie met zorg en welzijn. De gemeente wordt verplicht om een visie op wonen, zorg en welzijn vast te stellen. Vooruitlopend op deze verplichting gaat Goeree-Overflakkee de aspecten zorg en welzijn alvast opnemen in de woonvisie. De eerste presentatie aan de gemeenteraad heeft inmiddels plaatsgevonden, waarbij al een aantal dilemma’s zijn besproken.

John zou graag zien dat de gemeente het aspect ‘betaalbaar wonen’ toevoegt aan de woonvisie.

Arianda Phaff erkent dat betaalbaarheid een van de thema’s is. Vanuit het sociaal domein is men veel nadrukkelijker dan voorheen betrokken bij de woonvisie.

Voorheen stelde de gemeente beleidsplannen voor een vaste periode op, om deze na afloop te vervangen. Dat gebeurt niet meer. Het beleid wordt gerichter ingezet om doelen te behalen. Dat wordt gecombineerd met het beter meetbaar maken van de doelen. Er hangen objectief meetbare indicatoren aan het beleid, zodat de effectiviteit goed gemeten kan worden. Sommige indicatoren zijn wettelijk verplicht, andere heeft de gemeente uit de eigen informatiebehoefte opgesteld.

Webego

Mensontwikkelbedrijf Webego wordt per 1 januari 2024 volledig onderdeel van de gemeente en gaat ‘GO Werkt’ heten.

De ambtelijke organisatie laat weten dat:

De organisatie zou het prettig vinden als de werkwijze van de ASDGO nog beter aansluit bij de opgaven in het sociaal domein. Dat zou kunnen door de werkgroepen op te heffen en de adviezen meer integraal op te stellen. Verder zou het fijn zijn als het voornemen tot een ongevraagd advies in het TO wordt besproken, want soms zijn allerlei dingen al in gang gezet en is een advies niet nodig.

Maggy vraagt of de gedwongen samenwerking met de regio voor het IZA aanleiding geeft tot een gereserveerdheid. Arianda Phaff antwoordt dat het wat gedwongen voelt, omdat de BAR-gemeenten heel anders georganiseerd zijn. Met de gemeenten op Voorne-Putten verloopt het contact wel natuurlijk, omdat men vergelijkbare uitdagingen heeft. Hoeksche Waard zit voor jeugd en gezondheid bij de regio Drechtsteden, maar voor het IZA bij de Zuid-Hollandse eilanden. Inhoudelijk is dat allemaal geen probleem, maar agendatechnisch en praktisch gezien is het niet altijd handig. De ene regio is ook wat verder met bepaalde onderwerpen, waardoor je soms even wordt teruggefloten. De praktische afspraken zijn nu gemaakt om op kleinschalig niveau uit te voeren wat kan en grootschalig wat moet.

Edward merkt op dat de ASDGO al is gestopt met de werkgroepen structuur en per adviesaanvraag een groepje samenstelt waarin alle benodigde expertise aanwezig is. Hij vraagt aandacht voor de werkdruk. Medewerkers lijken het zo druk te hebben dat ze niet meer spontaan tot innovatieve ideeën komen, terwijl die wel nodig zijn om de toekomstige problemen het hoofd te bieden.

Dennis vraagt of de verschuiving van het leerwerkbedrijf richting gemeente een algemene trend is, of dat Goeree-Overflakkee een uitzondering is. Arianda Phaff antwoordt dat er twee stromingen zijn ontstaan. Sommige leerwerkbedrijven komen weer bij de gemeente, andere worden ondergebracht in een gemeenschappelijke regeling. Nissewaard en Voorne aan Zee hebben samen een gemeenschappelijke regeling. Hoeksche Waard heeft het al gemeentelijk geregeld, zoals Goeree-Overflakkee nu ook gaat doen.

John vraagt of alle geledingen binnen het sociaal domein op het eiland terug te vinden zijn? Arianda Phaff antwoordt bevestigend. Het enige wat gezamenlijk wordt opgepakt, zijn enkele specifieke leertrajecten. In dat geval worden de deelnemers vanuit het leerwerkbedrijf op Goeree-Overflakkee begeleid.

De voorzitter dankt de gastsprekers hartelijk voor hun bijdrage.

5. Afscheid Frank Mulder

Sinds zijn aantreden in april vorig jaar gaf Frank aan dat hij op termijn zou moeten stoppen vanwege zijn gezondheid. Toch was hij altijd aanwezig, wat bewonderenswaardig is. Ondanks moeilijke perioden hield hij de Cliëntenraad altijd in de lucht. Hij trad op als vraagbaak, doorverwijzer en praatpaal. Hij wist de belangrijke, meer generieke onderwerpen altijd goed bespreekbaar te maken. Frank heeft nu moeten besluiten om te stoppen, maar in zijn ontslagbrief stond al dat hij de ASDGO zal blijven bestoken met vragen en informatie. De ASDGO zou dat ook graag andersom willen, in zijn rol als ervaringsdeskundige en klankbord. De voorzitter dankt Frank namens de ASDGO voor zijn positieve opstelling en goede wijze van het vervullen van zijn rol. Persoonlijk dankt hij hem voor zijn plezierige en constructieve opstelling en wenst hem veel sterkte met zijn gezondheid en gezinssituatie.

Frank had liever geen afscheid genomen, maar zijn gezondheid dwingt hem ertoe. Toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de Cliëntenraad, werd hij al snel benoemd tot secretaris. Hij had namelijk voorgesteld om wat meer volgens de regels te gaan werken. Gevolg daarvan was dat hij in korte tijd de boel op orde heeft gebracht. De voorzitter van de Cliëntenraad besloot echter om zijn eigen weg te gaan, waarna een nieuwe Cliëntenraad PW/WSW werd opgezet. Omdat de nieuwe leden weinig ervaring hadden, werd hij voorzitter en trad hij toe tot de ASDGO. Hij heeft er veel geleerd en een fijne tijd gehad. Hij heeft genoten van het werk en hoopt dat de nieuwe vorm van adviesraad/cliëntenparticipatie de cliënten weer op de voorgrond zet.

6. Verslag ASDGO d.d. 27 juni 2023

Rick Posthuma moet zijn: Rick Postema.

Het verslag d.d. 27 juni 2023 wordt met deze wijziging vastgesteld.

7. Verslag DB d.d. 5 juli en 17 augustus 2023

De verslagen van d.d. 5 juli 2023 en 17 augustus worden voor kennisgeving aangenomen.

8. Verslag TO d.d. 6 september 2023

Het verslag d.d. 6 september 2023 wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. In- en uitgaande post

Geen bijzonderheden.

10. Vergaderrooster 2024

Zodra het vergaderrooster 2024 van de gemeenteraad beschikbaar is, zal Eric Godrie een vergaderrooster voor de ASDGO opstellen. (actiepunt)

11. Nieuwsbrief

Voorgesteld wordt om de nieuwsbrief voortaan vier keer per jaar te laten verschijnen. Belangrijke nieuwsberichten kunnen tussentijds via het DB op de website worden geplaatst. De agenda’s voor de vergaderingen worden rondgestuurd aan de mensen die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief.

Hoewel de nieuwsbrief wordt beschouwd als belangrijk communicatiemiddel, erkennen de leden dat het elke keer lastig is om voldoende kopij aan te leveren. De adviesraad is het daarom eens met het voorstel om de nieuwsbrief vier keer per jaar te laten verschijnen.

12. Live uitzenden openbare ASDGO-vergadering

Dorpsraad Ouddorp heeft verzocht om de ASDGO-vergadering te laten uitzenden. Volgens de gemeente is het mogelijk om de vergaderingen live uit te zenden via de website van de ASDGO. Het DB zal informeren naar de mogelijkheden en de kosten. Voor de volgende vergadering zal een voorstel ter besluitvorming geagendeerd worden. (actiepunt)

13. Jaarplan 2024

Het jaarplan 2024 wordt in het besloten deel van de vergadering besproken.

14. Monitorings- en planningsdocument, versie 7 juni 2023

De centrumgemeente heeft gevraagd om een advies op het document Huiselijk geweld en kindermishandeling. Afgesproken wordt dat iedereen het document voor 15 oktober leest en van opmerkingen voorziet. Vanuit de gemeente werkt Marijtje Pilon hieraan. Het document kent aspecten van zorg, jeugd en veiligheid. Het advies zal opgesteld worden door Rien en Dennis.

Maggy wil het advies graag in de ASDGO-vergadering van 24 oktober bespreken, maar dat is na de deadline van de centrumgemeente. De voorzitter verwacht dat de centrumgemeente de advisering nog wel verwerkt na de deadline. Afgesproken wordt dat Eric Godrie navraagt bij Nissewaard of het advies voor 31 oktober opgeleverd kan worden en dit terugkoppelt aan het DB. (actiepunt)

Uiterlijk 3 oktober krijgt de ASDGO de nota aangeboden over Sport en cultuur 18+ voor de minima.

Het monitorings- en planningsdocument wordt voor kennisgeving aangenomen.

15. Nieuws vanuit de werkgroepen

Jeugd: Petra meldt dat Peter de cursus over de Hervormingsagenda Jeugdzorg heeft gevolgd. Hij wil een aantal punten aan de gemeente voorleggen, maar heeft nog geen afspraak kunnen maken.

Wmo/volksgezondheid: geen bijzonderheden.

Vitaliteit/sport: op 2 oktober is er Reizigersoverleg. Alex van Ingen (HW) gaat ermee stoppen. Daan zal de wethouder hierover informeren, want Alex zat er altijd kort op, dus zijn inbreng gaat zeer gemist worden.

Werk/inkomen: John meldt dat Wim is toegetreden tot de werkgroep als vervanger van Greet.

Overstijgende onderwerpen: geen bijzonderheden.

16. Rondvraag

De heer Kastelein vond het fijn om een vergadering van de ASDGO bij te wonen. Als raadslid is hij altijd blij met de adviezen van de ASDGO. De adviezen zijn niet altijd toegevoegd aan de stukken, maar de gemeenteraad vraagt ze altijd op.

17. Sluiting

De vergadering wordt om 20.57 uur beëindigd.

Aanwezig Rien van der Boom (voorzitter), Dennis Graute, Marjolein Erwich, Maggy van Kolck, Daan Moerkerk, John Waterman, Petra de Blok, Edward van Gilst, Wim van Veen, Ingrid Wendt (verslag))

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Eric Godrie, Wim van Esch en Arianda Phaff-de Groot (gemeente Goeree-Overflakkee) en vier gasten.

Afwezig met kennisgeving: Peter Goedhart

Voorzitter: Rien van der Boom

Secretaris: Petra de Blok van Gurp



« Terug naar verslagen