Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 17 juni 2023

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gastsprekers.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Dennis is afwezig.

4. Gastsprekers: Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Johan van Nimwegen, Rick Posthuma, Eric Godrie van de gemeente zijn aanwezig voor een toelichting. Anita Sloof is er niet bij wegens andere verplichtingen.

Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zijn belangrijke documenten in de maatschappelijke ontwikkeling van ‘beter worden’ naar ‘gezond blijven’. Om die ontwikkeling te realiseren, is het noodzakelijk om het medische en het sociale domein dichter bij elkaar te brengen en beter te laten samenwerken. Het IZA en het GALA vallen onder de gemeentelijke bedrijfsvoering. Dat betekent dat de ASDGO er niet over hoeft te adviseren.

De toegankelijkheid van de zorg staat onder druk doordat er meer ouderen en minder werkenden komen. Daardoor staan zorgprofessionals onder druk. Daarnaast is er onvoldoende samenwerking tussen het medische en het sociale domein. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20% van de ziektelast. Een gezonde leefstijl, betere (mentale) gezondheidsvaardigheden en een sterkere sociale omgeving moeten leiden tot minder noodzaak tot medicalisering.

De gemeente heeft de taak om een gezonde samenleving te realiseren, waardoor de instroom in zorgvoorzieningen kleiner wordt. Hiervoor maken gemeenten op regionaal niveau samenwerkingsafspraken met zorgpartijen. Daarnaast stellen ze vanuit het GALA een plan van aanpak op voor het bevorderen en behouden van de fysieke en mentale gezondheid.

Integraal Zorgakkoord (IZA)

De medische wereld was niet meteen enthousiast over het IZA, maar het is toch door alle partijen ondertekend. Het doel van het overheidsbeleid is het verminderen van zorgkosten en van werkdruk op zorgprofessionals. Hiervoor moeten de gemeenten aan de slag, omdat zij verantwoordelijk zijn voor preventie. Het IZA heeft, in combinatie met het GALA, wellicht een grotere impact dan de decentralisatie van de zorg in 2015.

Het IZA kent acht actielijnen:

Regiobeeld en regioplan

CZ voert de regie bij het opstellen van het regiobeeld, ondersteund door JB Lorenz. Het plan moet 1 januari 2024 klaar zijn. De eerste versie is inmiddels besproken. Het regiobeeld wordt elke drie jaar herijkt. De gemeente werkt hierbij samen met alle netwerkpartijen, zoals huisartsen, ziekenhuis, welzijnsinstellingen en Curamare. Ook burgers worden geraadpleegd.

Gezond en Actief Leven Akkoord

Het GALA is gericht op het voorkomen van de zorgvraag. Het GALA bevat zeven gemeenschappelijke doelen:

Deze zeven doelen zijn vertaald naar vijftien thema’s. De gemeente wordt gevraagd aan te geven aan welke van de vijftien thema’s ze invulling wil gaan geven. Op een aantal thema’s wordt al ingezet op Goeree-Overflakkee, soms zelfs met budget vanuit het Rijk. Door in te zetten op nieuwe thema’s kan de gemeente uitvoeringsbudget ontvangen. Daarvoor moet ze een plan van aanpak GALA indienen.

Goeree-Overflakkee heeft als extra thema’s gekozen voor: sociale veiligheid en integriteit in de sport en een onderzoek naar de meerwaarde van een lokaal sportplatform, inclusief de wens om tot zo’n platform te komen. Een derde actie in het plan van aanpak is het herijken van het lokale sport akkoord. Tijdens de opzet van het GALA is het nationaal sport akkoord herijkt. Gemeenten worden verplicht om hun sport akkoord hieraan te toetsen om aanspraak te maken op het budget voor sportbeleid.

Plan van aanpak GALA Goeree-Overflakkee

Op vijf onderdelen komt er een regionale ketenaanpak. Die kent de gemeente nu nog niet. Het gaat om gecombineerde leefstijlinterventies, Welzijn op recept, valpreventie, kansrijke start en aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen.

Om de lokale invulling van het GALA te versterken, zoekt de gemeente zo veel mogelijk aansluiting bij de opgaven die ze in haar eigen visie heeft opgenomen. Voor twee thema’s ontvangt de gemeente een bijdrage van slechts € 10.000 omdat ze daar al veel aan doet. Valpreventie is echter een nieuw thema voor Goeree-Overflakkee. Om dit op te zetten, stelt het Rijk € 150.000 beschikbaar. Het plan van aanpak is in de afrondende fase. Het moet voor 30 september 2023 worden ingediend. Na akkoord van de VNG wordt het bij DUS-i ingediend die de middelen beschikbaar stelt. Voor 2023 heeft de gemeente reeds € 930.000 ontvangen. Voor 2024 en 2025 verwachten ze € 920.000 en voor 2026 € 730.000.

Daan begrijpt dat het belangrijk is dat de gemeente zorgt voor een goed plan van aanpak, maar vooralsnog merken burgers alleen maar dat de sporthallen worden gesloten en verenigingen stoppen. De basis op orde brengen, vergt dus wel wat inspanning. Hij vraagt of de gemeente ook bezig is met het reguliere werk. Rick Posthuma antwoordt dat de gemeente haar middelen moet borgen middels het plan van aanpak, maar dat er zeker ook aandacht is voor de huidige uitdagingen. Een deel van de middelen kan benut worden om de basis op orde te krijgen en de sociale basis te versterken, zodat de gewenste situatie ontstaat. Johan van Nimwegen voegt eraan toe dat elke basisschool is aangesloten bij een sportteam van de gemeente voor educatief bewegen. Dat leidt tot extra beweegonderwijs. De eerste resultaten zijn goed, want kinderen ontwikkelen een betere motoriek. Daan adviseert om te blijven investeren in bestaande voorzieningen, want momenteel gaan het zwembad en de sporthal in de vakanties dicht, terwijl die juist bedoeld zijn voor sportieve en sociale activiteiten.

Greet vraagt of de afspraken van het IJslandse model ook zijn ingebed. Rick Posthuma antwoordt dat het IJslandse preventiemodel ‘opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO)’ een belangrijk uitgangspunt is voor het GALA.

Maggy vraagt hoe het plan van aanpak eruit gaat zien en of het wordt geëvalueerd. Hoe wordt de ASDGO op hoogte gehouden van de ontwikkelingen? Eric Godrie zegt toe dat de gemeente graag regelmatig in de ASDGO-vergadering de stand van zaken toelicht.

De voorzitter zegt dat ASDGO-leden ook kunnen aansluiten bij een klankbordgroep. Edward merkt op dat het fijn zou zijn als beleidsmedewerkers contact zoeken met ASDGO-leden als er iets te melden is. Dan kan vervolgens besloten worden of  het naar de adviesraad vergadering moet.

5. Verslag ASDGO d.d. 16 mei 2023

Het verslag d.d. 16 mei 2023 wordt ongewijzigd vastgesteld.

6. Verslag DB d.d. 15 juni 2023

Het verslag d.d. 15 juni 2023 wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 7 juni 2023

Het verslag d.d. 7 juni 2023 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Geen bijzonderheden.

9. Vergaderrooster 2023

Voor het DB 28 augustus wordt Wim uitgenodigd. Het volgende TO is op 6 september.

De volgende ASDGO op 19 september 2023.

10. Nieuwsbrief                 

Petra zal doorgeven welke werkgroep aan de beurt is om de volgende nieuwsbrief te vullen.

11. Monitorings- en planningsdocument, versie 7 juni 2023

De adviesaanvragen voor sport, cultuur en 18+ minima komen niet meer voor de zomer. De datum dat de gemeente ze gereed heeft, is niet bekend. Zodra de gemeente klaar is met het IZA en het GALA wordt zo snel mogelijk gestart met de integrale sportnota. Deze zal op zijn vroegst in het najaar worden aangeboden.

Het monitorings- en planningsdocument wordt voor kennisgeving aangenomen.

12. Vanuit de werkgroepen

13. Afscheid Greet Karssies van Houwelingen

Greet is op 1 januari 2015 bij de Wmo-adviesraad gekomen. Eerst als lid, toen als penningmeester, daarna als secretaris. De startdatum viel gelijk met de datum van de decentralisatie van Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Dat was niet alleen voor de gemeente een ingrijpende verandering, maar ook voor de Wmo-adviesraad, die later ASDGO ging heten en een bredere taak en breder aandachtsgebied kreeg. Greet heeft veel mensen zien komen en gaan. Ze heeft circa 25 leden meegemaakt, want er was veel doorstroming in de adviesraad.

Na een periode van 8,5 jaar, namelijk twee termijnen plus wat extra tijd voor de overdracht, heeft Greet besloten om te vertrekken. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend en kan een flinke druk geven, zeker als je eenmaal met pensioen bent en meer eigen tijd wilt hebben. Greet is altijd betrokken. Ze is gedisciplineerd en gedreven, ter zake deskundig en soms hard voor zichzelf. Soms was ze ook streng voor de collega’s, bijvoorbeeld over een deadline of over afspraken. Greet heeft altijd alles in het werk gesteld om de adviesraad op serieuze en adequate wijze te presenteren bij de gemeente. Het is in de loop der tijd een volwaardige en volwassen raad geworden, die serieus genomen wordt door de gemeente en de gemeenteraad. De voorzitter en de adviesraad danken haar daar hartelijk voor en wensen haar nog een lang genieten toe in haar nieuwe woning op Hernesseroord.

Greet vertelt dat zij in 2015 geen idee had waar ze aan begon. Ze bracht wel ervaringsdeskundigheid mee, wat belangrijk was voor de werkgroepen. Ze heeft inderdaad veel leden zien komen en gaan. De laatste werkgroep met Frank en John was heel prettig. De leden hadden goed onderling contact en een prettige manier van vergaderen. Greet heeft vrijwilligerswerk nooit als vrijblijvend ervaren. Excuses daarom als ze onvoldoende heeft geluisterd of iets niet heeft gedaan wat ze had moeten doen.

Over de toekomst maakt ze zich geen zorgen: haar agenda loopt over met vooral leuke dingen. Ze wenst iedereen veel succes en adviseert om informatie te zoeken bij de burger. Wat de ASDGO doet, is nog steeds voor veel mensen heel veraf. Wees een team, want iedereen heeft elkaar nodig. Zoek de mensen op voor wie de raad bezig is en laat je inspireren en motiveren. Zelf heeft ze veel schrijnende verhalen gehoord en ze weet dat dit in elke werkgroep voorkomt. Door contact te leggen met inwoners, ontstaan adviezen die geen digitale stukken zijn, maar wordt de ASDGO een spreekbuis vanuit de burger naar de gemeente.

14. Rondvraag

Petra: nieuwsbrief sport en vitaliteit, 11 september verschijnt hij, deadline kopij op 7 september.

15. Sluiting

De vergadering wordt om 20.55 uur beëindigd.

Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Frank Mulder, Peter Goedhart, Marjolein Erwich, Daan Moerkerk, John Waterman, Petra de Blok, Edward van Gilst, Maggy van Kolck, Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/ adviseur: Eric Godrie, Johan van Nimwegen, Rick Posthuma

Afwezig met kennisgeving: Dennis Graute

Voorzitter: Rien van der Boom

Secretaris: Petra de Blok van Gurp



« Terug naar verslagen