Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 16 mei 2023

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gastsprekers.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Maggy en Wim zijn afwezig vanwege resp. werkverplichtingen en vakantie.

4. Gastsprekers

Re-integratieverordening Participatiewet 2023
Mevrouw Van Gink geeft een toelichting op de re-integratieverordening Participatiewet 2023 Goeree-Overflakkee. Vanwege de wetswijziging Breed Offensief moet de gemeente meer doen om mensen met bijvoorbeeld een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Hiervoor was het noodzakelijk om de re-integratieverordening Participatiewet aan te passen. Ook moet de gemeente voldoen aan het uitvoeringsplan SUWI, zodat afspraken over de arbeidsmarkt in de hele regio gelijk zijn. De ASDGO had een aantal vragen gesteld over de nieuwe verordening, die worden toegelicht middels een powerpointpresentatie. De sheets zijn na afloop van de vergadering rondgestuurd.

De ASDGO had gevraagd om een uitleg van enkele termen.

- Beschut werk en nieuw beschut werk zijn hetzelfde; het zijn de oude WSW-plekken.

- Loonkostensubsidie is een bedrag dat werkgevers krijgen om mensen met een arbeidsbeperking te compenseren.

- Loonwaardemeting geeft het verschil tussen de opbrengsten van iemand met een arbeidsbeperking en een reguliere werknemer.

Loonwaardemeting
Iemand met een arbeidsbeperking start met werken, waarna de loonwaardemeting tijdens het werk wordt uitgevoerd. Elk werk dat deze persoon kan doen, wordt gemeten door Dariuz (bureau voor loonwaardemeting). Op basis daarvan wordt de loonkostensubsidie voor de werkgever vastgesteld. Soms wordt gewerkt met een forfaitaire vergoeding, zodat de werknemer direct aan de slag kan gaan.

Op de vraag hoe de loonwaardemeting wordt gedaan bij personen die vanuit een achterstand de arbeidsmarkt betreden, zoals PRO-leerlingen, antwoordt mevrouw Van Gink dat deze schoolverlaters opgenomen kunnen worden in het doelgroepenregister. Werkgevers die hen in dienst willen nemen, komen dan in aanmerking voor loonkostensubsidie.

Taakstelling
De gemeente krijgt vanuit het Rijk een taakstelling voor het aantal mensen dat ze te werk moeten stellen in beschut werken. Voor 2023 is dat 19 fte. De realisatie ligt tot 1 mei op 28 fte. Deze mensen zijn in dienst bij de gemeente. Als de tijdelijke contracten na drie jaar verlopen, moet besloten worden of zij in vaste dienst worden genomen.

Beschikbare voorzieningen
De ASDGO heeft gevraagd welke voorzieningen er zoal zijn. Personen zonder uitkering, die voor de arbeidsinschakeling zijn aangewezen op een door burgemeester en wethouders aangeboden voorziening, vallen volgens de Participatiewet in de doelgroep. Het gaat hier om zogenaamde Nuggers. Het aanbod aan hen bestaat vaak uit directe bemiddeling naar regulier werk.

Preventie
De gemeente zet middelen in om te voorkomen dat mensen een uitkering aanvragen. Ze benadert inwoners niet actief, maar ondersteunt mensen die de gemeente opzoeken om een uitkering aan te vragen. De consulent en cliënt bekijken samen wat haalbaar en passend is.

De ASDGO heeft gevraagd of de gemeente de aanbevelingen van Nibud meeneemt in de verordening. De gemeente betaalt altijd de reiskosten ten behoeve van een cursus, scholing etc. die nodig is om aan het werk te komen. Als men eenmaal werkt, dient de werkgever dit soort kosten te betalen. Als iemand door het ontbreken van een reiskostenvergoeding onder bijstandsniveau uitkomt, kan de gemeente zorgen voor een aanvulling. Voor het volgen van het oriëntatietraject bij het mensontwikkelbedrijf krijgen deelnemers geen vergoeding. Een sollicitatietraining zit niet standaard in het oriëntatietraject, maar wordt wel aangeboden als tijdens het traject blijkt dat men dit nodig heeft.

Een inburgeringscursus valt niet onder scholing. Wel kan iemand tegelijkertijd zowel scholing als een inburgeringscursus volgen. Inburgering heeft altijd prioriteit. Als er tijd over is, wordt daarnaast nog scholing op basis van de Participatiewet aangeboden. Het is mogelijk dat de gemeente reiskosten voor een werkstage vergoedt. Op een werkstage heeft men een vaste begeleider op de stageplek. De gemeente werkt met vaste participatie consulenten, die begeleiding bieden waar nodig.

Kinderopvang
Voor jonge kinderen is kinderopvang mogelijk. Als een kind ouder is, maar een zorgbehoefte heeft, kan het zijn dat er via de Jeugdwet opvang geregeld is. Zo niet, dan moet de arbeidsverplichting op de situatie afgestemd worden.

Voorbeeldfunctie gemeente
De gemeente heeft een voorbeeldfunctie voor jobcarving en functiecreatie. Dit is nieuw voor de gemeente. Omdat de gemeente de klant centraal stelt en het streven heeft iedereen naar vermogen te laten meedoen, zal de gemeente als werkgever inzetten op jobcarving en functiecreatie. De accountbeheerders stimuleren dit ook bij werkgevers en merken dat ze vaak bereid zijn om erover na te denken.

Bijdrage duurzame plaatsing
Een werkgever kan een extra vergoeding krijgen als hij bovenmatige (begeleidings)kosten heeft. Dit staat los van de loonwaardemeting. Werkgevers worden geïnformeerd over de voordelen van het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking. De nadelen worden niet specifiek benoemd. De gemeente kijkt vooral hoe zoveel mogelijk mensen ingezet kunnen worden.

Greet merkt op dat er werkgevers zijn die te weinig personeel hebben om mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden. Ze adviseert om een aantal bedrijven aan één jobcoach te koppelen. Mevrouw Van Gink reageert dat de gemeente een eigen jobcoach werft om als voorziening in te zetten.

AVG
Gevraagd werd naar de gevolgen van de AVG. De gemeente heeft geen last van de AVG, omdat er zonder toestemming geen gegevens worden gedeeld.

Sociale kaart
Vroeger bestond er een soort routekaart. Wel worden twee digitale instrumenten gidsen, Eva en Dennis, aangeboden, waarmee cliënten en werkgevers kunnen kijken welke producten de gemeente aanbiedt.

Edward adviseert om aandacht te besteden aan het taalgebruik, omdat zowel de verordening als de toelichting nog lastig leesbaar zijn.

Opgavegericht werken in het sociaal domein
Anita Sloof (teamleider maatschappelijke ontwikkeling) en Gaby Kolmus (teamleider jeugd en gezin) geven een toelichting. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft vier teamleiders voor het sociaal domein. Door middel van opgavegericht werken zetten zij de inwoners en maatschappelijke ontwikkelingen centraal.

Er is veel behoefte aan regionale samenwerking, omdat de landelijke ontwikkelingen snel gaan. Ook lokale samenwerking, samen met inwoners, is belangrijk. Door opgavegericht te werken, worden de leefwereld en de systeemwereld samengebracht om de steeds complexer wordende problemen op te lossen. Jeugd, Wmo, Participatiewet en onderwijs hebben immers allemaal met elkaar te maken. Om een bijdrage te kunnen leveren aan goede kwaliteit van leven op Goeree-Overflakkee heeft de gemeente allerlei partners en de inwoners nodig. De gemeente is immers altijd faciliterend en verbindend. In december 2021 is de visie op het sociaal domein door de gemeenteraad vastgesteld.

Gemeente heeft zeven leidende principes:

- menselijke maat;

- positieve gezondheid;

- samenwerken aan een laagdrempelige sociale netwerkstructuur;

- op tijd erbij zijn met een duurzame oplossing;

- systeemwereld waar mogelijk aanpassen op de leefwereld van de cliënt;

- uitdagingen integraal en innovatief bekijken;

- beschikbare financiële middelen verantwoord en duurzaam inzetten.

Voorts zijn de medewerkers verdeeld over vijf opgaven: ontwikkeling, sociale veiligheid, gezondheid/welzijn, regie bij de inwoner, ondersteuning en zorg. Ieder heeft zijn eigen focus, maar met zicht op het hele sociale domein.

1. Blijvend ontwikkelen
De gemeente steunt inwoners die hun talenten willen ontplooien, wat breder is dan leren.

2. Gemeenschapszin en sociale veiligheid
De gemeente stimuleert het dat inwoners elkaar leren kennen en naar elkaar omzien. Dat gebeurt via gemeenschapsgebouwen, evenementen, kunst, cultuur en sport.

Edward merkt op dat openbare gebouwen, met name sportfaciliteiten, steeds minder vaak beschikbaar zijn en vraagt hoe dat te rijmen is met deze opgave. Daan voegt eraan toe dat het beleid weinig nut heeft, als de gemeente de basis niet op orde heeft. Hij ziet dat speeltoestellen worden weggehaald en sporthallen worden gesloten. Erik Godrie reageert dat openbare ontmoetingsplaatsen aan mutaties onderhevig zijn. Sommige worden gesloopt of vervangen. De gemeente heeft veel speel- en ontmoetingsplaatsen. De opening van verenigingsgebouwen zoals de Dorpstienden zijn continu onderwerp van gesprek met de beheerders. De SRGO is verantwoordelijk voor het beheer van de grotere accommodaties.

Daan denkt dat de gemeente een stap terug moet zetten om de basis op orde te krijgen. De SRGO is in het leven geroepen om accommodaties te beheren. Het is een beetje te gemakkelijk om te zeggen dat de stichting niet voldoet. Eric Godrie benadrukt dat de gemeente de SRGO niet oprichtte, maar dat ze prestatieafspraken heeft gemaakt en activiteiten heeft ingekocht. Daarop wordt de stichting aangesproken. De gemeente zit er bovenop.

Greet vraagt aandacht voor het onderhoud van projecten. Vaak worden er leuke dingen opgestart, zoals de natuurspeeltuin aan het havenhoofd, maar daarna gebeurt er niets meer en verpaupert het.

3. Gezondheid en welzijn

De gemeente heeft als opdracht om het medisch en sociaal domein aan elkaar te koppelen. Inwoners worden uitgedaagd om gezonde keuzes te maken, zodat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig kunnen blijven wonen. Met het stimuleren van sport en gezonde voeding wordt al op jonge leeftijd begonnen.

John vraagt of dat ook betekent dat er in de toekomst geen supermarkt meer wordt gevestigd naast een school, zoals onlangs gebeurde bij de beroepscampus. Anita Sloof antwoordt dat de gemeente daar geen invloed op heeft. Het is een lang traject om mensen tot gezondere keuzes te stimuleren. John merkt op dat 700.000 mensen de afgelopen jaren zijn gestopt met sporten, vooral jongeren. Hij vraagt of de gemeente hierop inspelen door niet-competitief sport beoefenen te faciliteren. Anita Sloof ziet hier zeker een rol voor de gemeente. De wens is om het zelfs breder te trekken tot samenzijn en elkaar te ontmoeten.

4. De inwoner in regie

De gemeente faciliteert inwoners om grip te houden op hun eigen leven door een netwerk van informele en formele ondersteuning aan te bieden, op basis waarvan zij zelf kunnen bepalen waar zij behoefte aan hebben.

5. Ondersteuning en zorg voor inwoners in een kwetsbare periode

De gemeente zorgt voor adequate en toegankelijke ondersteuning, zodat mensen in een kwetsbare periode in hun leven goed geholpen worden.

John merkt op dat dit voor de ouderenzorg een spannende opgave is met de sterke vergrijzing. Anita Sloof is het daarmee eens. Vergrijzing is landelijk probleem dat het gemeentelijke team niet zelf kan oplossen. Door te zorgen voor goede ondersteuning, kan het wel zo lang mogelijk volgehouden worden. De voorzitter concludeert dat het goed is om te horen hoe de gemeente nu georganiseerd is. De werkgroepenstructuur van de ASDGO wordt ook heroverwogen, omdat er veel overlap is tussen de verschillende onderwerpen.

Op de vraag in hoeverre de medewerkers echt iets anders gaan doen bij de gemeente, antwoordt Anita Sloof dat iedereen zijn eigen werk kan blijven doen vanuit alle opgaven. Medewerkers leren echter om meer integraal te kijken naar de problemen.

5. Verslag ASDGO d.d. 23 maart 2023

Het verslag van 23 maart 2023 wordt ongewijzigd vastgesteld. Geen opmerkingen.

6. Verslag DB d.d. 24 april 2023

Het verslag van 24 april wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 3 mei 2023

Het verslag van 3 mei 2023 wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. In- en uitgaande post

Edward was bij een presentatie van Eef van Opdorp over schuldhulpverlening, preventie en vroegsignalering. Het lijkt hem heel interessant voor de gemeente om haar als spreker uit te nodigen. Gaby Kolmus antwoordt dat Van Opdorp is uitgenodigd voor een bijeenkomst over financieel fit en gezond zijn, die eind mei plaatsvindt en bedoeld is voor professionals. Volgens Edward zou een dergelijke bijeenkomst ook voor inwoners interessant zijn. Mensen gaan sneller naar een bijeenkomst met een bekende Nederlander dan naar een sessie van de gemeente. Hij verwacht dat mensen de gemeente sneller gaan vinden als ze door Van Opdorp worden geïnformeerd over geldzaken. Gaby Kolmus verwacht hier niet te veel van, maar weet dat de gemeente in overleg met Van Opdorp is om zich te laten adviseren. Ze zal de suggestie meenemen. Edward zegt dat de ASDGO graag voor de bijeenkomst uitgenodigd wil worden.

9. Vergaderrooster 2023

Voor het DB op 5 juni en het TO op 7 juni is Peter uitgenodigd. Op 27 juni zullen medewerkers van de gemeente spreken over het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA).

10.Nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief wordt gevuld door de werkgroep Onderwijs, werk en inkomen.

11.Monitorings- en planningsdocument, versie 3 mei 2023

De gemeente wil het kindpakket aanpassen voor 18-plussers. Anita Sloof zal navragen of hier een adviesaanvraag over komt en koppelt het terug. Het monitorings- en planningsdocument wordt voor kennisgeving aangenomen.

12.SEH Dirksland

Het DB heeft aan de gemeente gevraagd of een ongevraagd advies over acute zorg gewenst is, maar heeft nog geen terugkoppeling ontvangen. Anita Sloof meldt dat de gemeente korte lijnen heeft met het ziekenhuis en het ROAZ en nu geen aanleiding ziet voor een ongevraagd advies. Als dit verandert, komt de gemeente graag bij de ASDGO terug.

13.Vanuit de werkgroepen

Rien en Peter zijn naar de bijeenkomst “De goede nieuwe tijd” geweest, van het programma Toekomstbestendig Leven. Het was een kick-off met diverse ervaringsverhalen van ouderen. Hij stelt voor om Jan van Gurp binnenkort uit te nodigen voor een toelichting.

Frank, Greet en Petra zijn naar het Meedoen-festival geweest. De bijeenkomst was veel beter opgezet dan de banenmarkt van vorig jaar. De gemeente had circa 600 uitnodigingen verstuurd, die zeer vriendelijk was. Helaas zijn er slechts 70 mensen gekomen. Frank adviseert de gemeente om de bijstandsgerechtigden een gele kaart te geven, omdat het een verplichting is om te komen.

14.Rondvraag

John vraagt goedkeuring over de begroting en uitkering van de subsidie voor 2023. Eric Godrie heeft de cijfers van 2022 inmiddels gecontroleerd en heeft er nog wat kleine vragen over. Het voorschot had al betaald moeten zijn. Hij zal dit navragen.

15.Sluiting

De vergadering wordt om 21.05 uur beëindigd.

Aanwezig Rien van der Boom (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Dennis Graute, Frank Mulder, Peter Goedhart, Marjolein Erwich, Daan Moerkerk, John Waterman, Petra de Blok, Edward van Gilst, Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/ adviseur: Eric Godrie, Gaby Kolmus, Anita Sloof, Gerda van Gink, Lien den Eerzamen

Afwezig met kennisgeving: Maggy van Kolck, Wim van Veen

Voorzitter: Rien van der Boom

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen