De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gasten.
Kitty van ’t Geloof is sinds augustus beleidsadviseur bij de gemeente met onder andere het leerlingenvervoer in haar portefeuille. De VNG heeft vorig jaar een modelverordening voor het leerlingenvervoer opgesteld, die de gemeente door Jeroen Peters heeft laten aanpassen aan de gemeentelijke situatie.
Jeroen Peters is zelfstandig adviseur op het gebied van onderwijs en jeugd, waaronder ook het leerlingenvervoer valt. Het leerlingenvervoer is een klein, maar heel belangrijk onderwerp, omdat veel kinderen ervan afhankelijk zijn om onderwijs te kunnen volgen.
De nieuwe modelverordening van de VNG past beter bij de Jeugdwet en de Wet passend onderwijs, die in 2015 zijn ingevoerd. Door een uitspraak van de Raad van State moest er bovendien een bepaling vervallen, omdat ouders niet om een onderbouwing gevraagd mogen worden als ze op basis van geloofsovertuiging voor een bepaalde school kiezen. Inhoudelijk is de verordening niet veel gewijzigd.
Het leerlingenvervoer omvat alle vervoersoorten van woning naar school, dat door de gemeente moet worden georganiseerd. Gekeken wordt hoe het kind naar school kan gaan: met fiets of ov, met fiets of ov onder begeleiding, met aangepast vervoer of met eigen vervoer door de ouders. Alle kinderen die niet zelf met fiets of ov naar school kunnen, dus ook kinderen in kleine kernen waar het ov verdwijnt, kunnen gebruikmaken van leerlingenvervoer. Er maken dit schooljaar 168 leerlingen gebruik van. Dit aantal is stabiel. Als een kind in twee gemeenten woont, bijvoorbeeld door co-ouderschap, moet het leerlingenvervoer bij beide gemeenten worden aangevraagd. Vervolgen moet de dichtstbijzijnde school worden gekozen binnen de gewenste (geloof)richting.
Als aangepast vervoer nodig is, wordt dit door een taxibedrijf gefaciliteerd. Het busje volgt een vaste route om de kinderen op te halen en te brengen. De ouders zijn verantwoordelijk voor de begeleiding. Indien nodig kan een kind tijdelijk uit het vervoer geweigerd worden. Hieraan gaan wel veel overleg en waarschuwingen vooraf.
Op de opmerking dat de beperkingen van de kinderen vaak tot problemen leiden, reageert Jeroen dat lang niet alle kinderen een beperking hebben. Het vervoer ook bedoeld is voor kinderen die uit geloofsovertuiging naar verder gelegen basisscholen moeten reizen. Het percentage leerlingen met een beperking is onbekend en zal later worden doorgegeven. “(toegevoegd door secretaris: 172 leerlingen)”.
Dennis merkt op dat de chauffeurs meestal geen professionals zijn in het omgaan met deze kinderen. Hij vraagt hoe zich dit verhoudt tot het gedrag van de kinderen. Jeroen Peters legt uit dat aan het begin van het schooljaar een aantal gedragsregels wordt afgesproken, zoals niet filmen in de bus en geen geweld gebruiken. Soms hangt er overigens wel een camera in de bus, die wordt gebruikt om achteraf te checken of er ongewenst gedrag heeft plaatsgevonden. Over de kwaliteit van chauffeurs zegt hij dat in de aanbesteding aantal punten is opgenomen, waaraan chauffeurs moeten voldoen. Ze moeten ook diverse opleidingsmodules volgen over de omgang met kinderen. Doordat er een enorm personeelstekort is, lukt het echter niet om alleen de beste chauffeurs te laten rijden.
Dennis merkt op dat het op zich prima is dat de gemeente uitkeringsgerechtigden inzet als tegenprestatie, maar dat er veel wordt geklaagd over de chauffeurs. Jeroen Peters antwoordt dat klachten bij de gemeente gemeld moeten worden, zodat ze contact kan opnemen met het taxibedrijf of met de chauffeurs.
Ouders & Onderwijs heeft klachten over het leerlingenvervoer geïnventariseerd. Bovendien is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin wordt gesteld dat de reistijd maximaal 45 minuten mag zijn. Dat gaat op Goeree-Overflakkee niet lukken, omdat soms leerlingen ver buiten de regio moeten reizen.
De VNG-verordening is een minimum waaraan de gemeentelijke verordening moet voldoen. De gemeente mag wel meer aanbieden. In de verordening moet een aantal keuzes gemaakt worden, namelijk of er een gesprek over zelfstandigheid en zelfredzaamheid wordt gevoerd met de ouders en of er een persoonlijk vervoersontwikkelingsplan opgesteld wordt. In de modelverordening is opgenomen dat er OOGO (op overeenstemming gericht overleg) moet komen. Dat onderdeel heeft de gemeente geschrapt, omdat er sowieso al wordt overlegd met de samenwerkingsverbanden en scholen.
Op de vraag of de gemeente altijd verantwoordelijk is om leerlingenvervoer aan te bieden, als kinderen vanwege geloofsovertuiging verder weg naar school gaan, antwoordt Jeroen Peters dat dit als gevolg van de vrijheid van onderwijs verplicht is.
Marjolein vraagt wie de begeleiding biedt aan basisschoolleerlingen als zij die tijdens het vervoer nodig hebben. Jeroen Peters antwoordt dat de ouders begeleiding moeten bieden. Als er een ouder in het busje mee moet, moet de gemeente een zitplaats bieden en kan er dus een kind minder mee.
Addy merkt op dat sommige kinderen naar de reformatorische school in Gouda gaan, terwijl er op Goeree-Overflakkee ook christelijke scholen zijn. Ze vraagt hoe ouders kunnen aantonen dat zij recht hebben op leerlingenvervoer. Jeroen Peters antwoordt dat altijd wordt uitgegaan van de grondslag die geregistreerd is. Door de Onderwijsraad wordt bepaald welke onderwijsrichtingen erkend zijn.
Op de vraag of “de Reiskoffer” ingezet wordt voor leerlingen, antwoordt Jeroen Peters dat “de Reiskoffer” op basis van de informatie van ouders en scholen als passend vervoer kan worden beschouwt.
Greet vraagt of er ook fietsles wordt gegeven, bijvoorbeeld aan vluchtelingenkinderen. Jeroen Peters antwoordt dat de gemeente druk bezig is met het ondersteunen van kinderen om zelfstandiger te worden.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Er zijn geen mededelingen.
De inkomende post wordt voor kennisgeving aangenomen.
De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.
Bij de terugkoppeling van de werkgroepen was het niet Therese, maar Petra die over de werkgroep Jeugd terugkoppelde.
Het verslag wordt met deze opmerking vastgesteld. Naar aanleiding van: Geen bijzonderheden.
Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
Het vergaderrooster is zoveel mogelijk afgestemd op de vergadercyclus van de gemeenteraad. De ASDGO heeft aangegeven tweemaal te willen vergaderen over adviezen, namelijk een keer beeldvormend in een besloten vergadering en een keer adviserend in de openbare vergadering. Daarop is het vergaderrooster aangepast. Met het nieuwe rooster moet het mogelijk zijn om binnen acht weken te adviseren. Het vergaderrooster 2023 wordt voor kennisgeving aangenomen.
Het document wordt voor kennisgeving aangenomen.
De penningmeester heeft de begroting opgesteld en aan het DB gestuurd. In 2023 zullen er extra kosten zijn voor aanschaf van apparatuur en gaan de vergoedingen voor het bijwonen van vergaderingen omhoog. De begroting zal nog in het DB worden besproken, omdat ze nog niet sluitend is. Op 13 december zal de penningmeester de begroting in de ASDGO-vergadering presenteren.
De ASDGO wil graag geïnformeerd worden over het huisvestingsbeleid, de woonvisie en de huisvestingsproblemen die momenteel spelen onder migranten, vluchtelingen en de eigen inwoners. Eric Godrie meldt dat de gemeente bezig is met een ‘woonvisie met zorg en welzijn’. De ASDGO zal worden uitgenodigd om de overleggen hierover bij te wonen.
De voorzitter stelt dat de ASDGO los daarvan met de gemeente wil bijpraten over diverse huisvestingszaken. Afgesproken wordt dat Eric Godrie de wethouder Sociaal Domein vraagt om een volgende openbare ASDGO-vergadering bij te wonen om de stand van zaken toe te lichten. (actie 22-10)
De ASDGO is agenda lid van de klankbordgroep Sociaal Domein, zodat het de agenda en het verslag ontvangt. De adviesraad wilde aanvankelijk een presentatie geven in de gemeenteraadsvergadering, maar inmiddels is afgesproken dat de ASDGO op 1 december de klankbordvergadering bijwoont en daar een presentatie geeft. Input voor de presentatie vanuit de werkgroepen is welkom en kan voor 10 november aan de secretaris en voorzitter worden gestuurd. Alle ASDGO-leden worden verzocht deel te nemen aan de vergadering van 1 december. (actie 22-11)
De ASDGO zal uitgenodigd worden als agenda lid van de klankbordgroep Wonen.
Nieuwe leden van de ASDGO krijgen voortaan een buddy die ze inwerkt. Daarnaast zijn er veel scholingsmogelijkheden via de Koepel. Dit zijn nuttige bijeenkomsten, die veelal digitaal te volgen zijn. Er is voldoende scholingsbudget beschikbaar.
- Werkgroep Jeugd heeft overleg gevoerd met de gemeente. Het was een positief gesprek. Nu de cliëntenraad is vervallen, is de gemeente zoekende hoe ze zowel de beleidsontwikkeling als het verbeteren van de huidige praktijk kan bespreken.
- Werkgroep Wmo en volksgezondheid. Dennis heeft de bijeenkomst ‘Dorp van morgen’ bijgewoond, een samenwerking tussen o.a. gemeente, Oostwest Wonen en Paulina.nu., over de gevolgen van vergrijzing in relatie tot de leefbaarheid in de dorpen. Verder heeft Dennis contact gehad met de beleidsmedewerker van de gemeente die op het ongevraagde advies heeft gereageerd over vrijkomend tegoed van de centrumgemeente. De gemeente heeft toegezegd dat het geld in het sociaal domein besteed zal worden en heeft verzekerd dat er budget gereserveerd wordt voor de opvang van dak- en thuislozen.
- Werkgroep Onderwijs, werk en inkomen heeft de banenmarkt bijgewoond. De sfeer was positief, hoewel bezoekers wel min of meer verplicht waren om te komen. Frank merkt op dat de gemeente vrij dreigend heeft gecommuniceerd aan uitkeringsgerechtigden. Hij vraagt het DB om dit aan de orde te stellen, omdat was afgesproken dat de gemeente vriendelijker en met een minder dreigende toon zou communiceren.
- Werkgroep Omgeving overstijgende onderwerpen. Rien woont volgende week de RABWO vergadering bij met een bezoek aan een opvanghuis. Verder zijn er geen bijzonderheden.
De secretaris verzoekt de werkgroepen om in december het jaarplan voor 2023 op te stellen en aan haar te sturen.
Rien en Greet hebben de nieuwsbrief geschreven. Voor de volgende nieuwsbrief wordt de werkgroep Sport en Vitaliteit gevraagd om kopij te leveren.
- Eric Godrie meldt dat de werkgroep “Wonen met Zorg en Welzijn” graag wil dat een ASDGO-lid zich bij hen aansluit. De werkgroep zal vijf keer bijeenkomen om te sparren over het toetsingskader voor initiatieven op het gebied van zorg, welzijn en wonen. De bijeenkomsten vinden waarschijnlijk overdag plaats. Afgesproken wordt dat er na de vergadering een naam wordt doorgegeven. (actie)
- Dennis meldt dat Curamare heeft besloten te stoppen met Tafeltje Dekje zonder dat de gemeente hiervan op de hoogte was. Volgens een krantenartikel is alles goed besproken met de betrokken partijen, maar hij heeft heel andere geluiden gehoord. De ASDGO zal deze ontwikkelingen in de gaten houden en tijdens het TO met de wethouder bespreken.
- John en Greet gaan deze week naar de Hannie van Leeuwenlezing, die tijdens de ledenvergadering van de Koepel wordt uitgesproken.
- Frank meldt dat het nog niet duidelijk is wat er met de cliëntenraad gaat gebeuren in 2023. Hij kan dus nog geen jaarplan opstellen. Afgesproken wordt dat zijn plan iets later komt.
- Greet meldt dat Drive nog niet goed werkt. Jan-Willem zal in een volgende vergadering een cursus geven over het delen en archiveren van documenten.
De vergadering wordt om 21.00 uur beëindigd.
Aanwezig: Rien van den Boom (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman, Therese Wielaard, Petra de Blok, Dennis Graute, Maggy van Kolck, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW), Ingrid Wendt (verslag)
Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Eric Godrie, Kitty van ’t Geloof, Jeroen Peters, Wim van Veen, Addy Reijerkerk en Harry Scheermeijer
Afwezig met kennisgeving: Edward van Gilst, Daan Moerkerk
Voorzitter: Rien van der Boom
Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen