Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 13 december 2022

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.40 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gasten.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De agenda van het besloten gedeelte wordt ingekort vanwege de de afwezigheid van veel leden.

3. Mededelingen

John Waterman, Therese Wielaard, Petra de Blok, Dennis Graute en Addy Reijerkerk hebben zich afgemeld vanwege ziekte en vakantie. Frank is online aanwezig. Eric Godrie heeft zich ook afgemeld.

4. Training Workspace

Op Google Drive heeft iedereen een eigen gedeelte (Mijn Drive). De bestanden die je hier bewaart, kan niemand anders zien of bewerken. Je kunt bestanden met anderen delen door ze in de gedeelde drive te plaatsen. Als iemand anders een bestand met jou gedeeld heeft, staan ze in de map ‘Gedeeld met mij’.

Het handige is dat je (tegelijkertijd) met meerdere mensen in één document kunt werken. Wat je wijzigt of toevoegt, wordt automatisch opgeslagen. Anderen kunnen het bestand niet verwijderen (dat kan alleen de beheerder, meestal de secretaris). Het is wel mogelijk om zojuist aangebrachte tekst van anderen wijzigen, dus er wordt met elkaar afgesproken dat we elkaars input niet aanpassen.

Als iemand een document, bijvoorbeeld een conceptadvies, op Google Drive heeft geplaatst, kunnen alle leden in de kantlijn opmerkingen erbij plaatsen door op het blauwe plusje te klikken. Die opmerkingen zijn voor iedereen zichtbaar. Je selecteert de tekst waarover je een opmerking wilt maken, klikt met rechts en typt een opmerking.

In plaats van een opmerking kun je ook een smiley toevoegen of een suggestie voor een tekstwijziging doen. Als de suggesties worden geaccepteerd, wordt het meteen in de tekst gewijzigd. Afgesproken wordt dat suggesties niet worden gebruikt, omdat dan de oorspronkelijke tekst moeilijk terug te halen is. Via versiehistorie is het wel mogelijk om een oude versie terug te zetten, maar dan zijn eenieders opmerkingen verdwenen. Dit moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden. Iedereen geeft dus commentaar op het advies via ‘opmerkingen invoegen’, het blauwe kruisje.

Afgesproken wordt dat iemand die geen opmerkingen heeft bij een advies, in de opmerkingen aangeeft dat hij het gelezen heeft en akkoord gaat.

Documenten op Google Drive kunnen verplaatst worden van je eigen Drive naar een gedeelde Drive en andersom. Door mapjes aan te maken, kun iedereen de documenten op zijn eigen gedeelte van Drive ordenen. Belangrijke documenten moeten opgeslagen worden in de werkgroepmap of gedeeld worden met de secretaris, zodat ze goed gearchiveerd worden. Vanaf 2023 zullen alle documenten in een map \2023\ worden gezet. Daaronder hangen dan weer mappen met verschillende namen. Oude documenten komen in de map \archief\.

Tips

- Werk altijd vanuit Gmail en niet vanuit Outlook of Hotmail.
- Word-documenten kunnen in Google geopend worden. Het is handig om het document via bestand/opslaan als Google document op te slaan, want dan werkt het sneller en beter. De opmaak blijft behouden.

In My Drive staat de handleiding. De mappen worden vanaf 2023 goed gerubriceerd, zodat iedereen alles goed moet kunnen vinden. Greet maakt een document aan met een invullijst om vragen te verzamelen. Die zal zij doorspelen aan Jan-Willem en Piet ter beantwoording.

5. Inkomende post

De inkomende post wordt voor kennisgeving aangenomen.

6. Uitgaande post

Het Wmo-projectplan aanbesteding Wmo en Jeugd is deze week verstuurd. De gemeente heeft er vandaag op gereageerd. De reactie heeft Greet onder het Wmo-plan gezet en zal ze delen op Google Drive.

De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag ASDGO d.d. 1 november 2022

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

Naar aanleiding van
Geen bijzonderheden.

8. Verslag DB d.d. 22 november 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. Verslag TO d.d. 1 december 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

10. Vergaderrooster 2023

Op 24 januari is de volgende DB-vergadering en op 1 februari het TO. John en Addy zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op 14 februari 2023 is de volgende ASDGO-vergadering.

Nieuwsbrief

Op 8 februari 2023 verschijnt de nieuwsbrief. De werkgroep Wmo wordt verzocht om een voorzet te doen. Greet hoopt op wat meer/sneller kopij dan de vorige keer.

Gastspreker

Indien mogelijk zal Koos Moerland komen spreken over de spoedeisende hulp. Als dat niet lukt, zal Kaïros worden uitgenodigd.

11. Monitorings- en planningsdocument

Het document wordt voor kennisgeving aangenomen.

12. Financiën door de penningmeester

Omdat de begroting hoger uitvalt dan het beschikbare budget heeft de gemeente deze niet geaccepteerd. Eric Godrie wilde een begroting die is gebaseerd op de begroting van 2022. De penningmeester zal de begroting wijzigen, om vervolgens de definitieve versie bij de gemeente in te dienen.

13. Evaluatie Klankbordgroep, 1 december 2022

Een aantal leden van de ASDGO hebben de vergadering bijgewoond. Het is een goed overleg geweest.

14. Klankbordgroep Wonen, Zorg en Welzijn

Op 14 december is de eerste bijeenkomst. Greet woont deze bij en zal er een verslag van maken.

15. Verslag concretiseringssessie d.d. 8 december 2022

De gemeente is verplicht om cliëntenparticipatie te organiseren voor de Wmo, Jeugd en de Participatiewet. Voor de Wmo is een cliëntenraad nooit van de grond gekomen en de andere zijn mislukt. De gemeente buigt zich over de vraag hoe cliëntenparticipatie georganiseerd kan worden.

Addy en Rien hebben de concretiseringssessie bijgewoond, waar gebrainstormd werd over diverse vormen van participatie. Er waren heel weinig mensen van de gemeente aanwezig. De gemeente overweegt om één grote cliëntenraad op te richten of om de participatie te integreren in de ASDGO. Op 19 december wil de gemeente een besluitvormingssessie hierover organiseren, maar dat heeft Rien nog tegengehouden, omdat er nog wat meer tijd nodig is om informatie te verzamelen. Bovendien wil hij dat de hele ASDGO bij het proces betrokken wordt. Gisteren heeft hij bij de Koepel geïnformeerd hoe cliëntenparticipatie in andere gemeenten wordt georganiseerd. Het lijkt erop dat de gemeente wil voorsorteren op integratie in de ASDGO, maar Rien wil eerst naar de voor- en nadelen hiervan informeren.

Op de vraag wat de gemeente heeft ondernomen om de cliëntenraden gevuld te krijgen, antwoordt Rien dat dit te weinig is geweest. Hij weet dat sommige gemeenten bij de aanbesteding aan de zorgverleners meteen vragen om leden voor de cliëntenraad.

Maggy vraagt wie het finale besluit neemt en wat de strategie van de ASDGO wordt voor de volgende sessie. Rien antwoordt dat het formele besluit wordt genomen door de gemeenteraad. Als de ASDGO het niet ziet zitten, kan de gemeenteraad daar niet omheen.

Afgesproken wordt om in een klein groepje de sessie met de gemeente voor te bereiden, zodat vooraf duidelijk is welke informatie er nodig is, welke vragen de adviesraad nog heeft en wat eenieders standpunt is. Afgesproken wordt dat Maggy en Wim aan dit werkgroepje deelnemen en dat Greet via de app aan alle leden vraagt of zij willen deelnemen. (actiepunt 22-13)

Edward stelt dat de regels die de gemeente voor deelname aan de cliëntenraden stelde veel te strikt waren. Als de cliëntenvertegenwoordiging wordt geïntegreerd in de ASDGO moeten de regels versoepeld worden. In dat geval kan de gemeente beter besluiten om de regels voor de cliëntenraden zelf te versoepelen.

Greet vindt dat duidelijk moet zijn welke wettelijke eisen er zijn voor cliëntenraden, alvorens te besluiten.

De ASDGO is geen voorstander van cliëntenvertegenwoordigers in de adviesraad, omdat zij alleen spreken voor hun eigen achterban en niet over andere onderwerpen. Bovendien is er een groot verschil tussen beleid en uitvoering en bestaat er risico op belangenverstrengeling, als men moet adviseren over het beleid waar men als cliënt van afhankelijk is.

16. Vanuit de werkgroepen

- Werkgroep Jeugd heeft een werkplan 2023 ingeleverd. De kern is het vormgeven van de relatie met de gemeente, want dat vereist veel aandacht. In 2022 heeft Maggy herhaaldelijk gemerkt dat de gemeente niet goed weet wat voor beleid er gaat komen. WG Jeugd heeft veel moeite om in gesprek met de gemeente te komen. Het DB zal in het TO aandacht vragen hiervoor.

- Werkgroep Onderwijs, werk en inkomen. In 2023 wordt het mens- en ontwikkelprogramma van Webego geëvalueerd, inclusief de banenmarkt.

- De andere werkgroepen hebben nog geen werkplan. (actiepunt 22-14)

Jaarplan 2022

Volgens de statuten moet er in januari een jaarverslag over 2022 worden opgeleverd, waarin wordt opgesomd en toegelicht wat de ASDGO allemaal heeft gedaan. Alle werkgroepen wordt gevraagd om in de eerste helft van januari input te leveren voor het jaarverslag, zodat Greet het kan samenstellen. (actiepunt 22-15)

17. Rondvraag

- Iedereen heeft aangegeven aan welke werkgroep hij/zij wil deelnemen. Het DB maakt binnenkort een voorstel voor een indeling. (actiepunt 22-16)

- Daan geeft een update van de ontwikkelingen op het gebied van het openbaar vervoer. Hij heeft een afspraak gehad met de wethouder over het ov-beleid op Goeree-Overflakkee. In het beleidsplan van de gemeente staat heel weinig en de (nieuwe) wethouder was nog niet goed op de hoogte. Met de nieuwe concessie zijn vooral het nieuwe Vervoer op Maat en de Buurtbussen belangrijke veranderingen. Met name over bus 135 is veel onduidelijk en gaat er veel onjuiste informatie rond. Connexxion gaf aan dat de buurtbus vanaf 9 januari zou moeten gaan rijden, maar de gemeente heeft nog onvoldoende mensen en nog geen controle. Het is nog onduidelijk wat de regels worden en hoe het toezicht wordt geregeld. Er is een extra overleg belegd over de sluiting van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel. Daar is benadrukt dat niet beide tegelijk afgesloten kunnen worden. Volgens de planning van de werkzaamheden is er één week speling tussen beide afsluitingen. Het proces wordt in de gaten gehouden. Daan zou graag willen dat nog een raadslid zich gaat bezighouden met het openbaar vervoer, zodat de vergaderdruk verdeeld kan worden. Hij woont nu circa acht vergaderingen per jaar bij, die hem steeds een hele dag kosten. Hij stelt voor om in de volgende vergadering te bespreken wie dit samen met hem wil oppakken. (actiepunt 22-17)

- Daan heeft namens zijn tennisvereniging subsidie aangevraagd vanuit het sportakkoord. Dat bleek vrij eenvoudig. Omdat veel sportverenigingen kampen met tekorten en gebrek aan bestuurskracht, stelt Daan voor om de gemeente ongevraagd te adviseren dat ze alle sportverenigingen van deze subsidiemogelijkheid op de hoogte stelt. Afgesproken wordt dat Werkgroep Sport het conceptadvies opstelt en begin januari deelt via Drive voor commentaar. (actiepunt 22-18)

- Greet is de buddy van Addy, voor Wim en Peter wordt nog een buddy gezocht. Greet zal via de app vragen wie hiervoor interesse heeft. (actiepunt 22-19)

- Van de nieuwe leden moet een foto gemaakt worden. Greet zal dit binnenkort regelen. (actiepunt 22-20)

18. Sluiting

De vergadering wordt om 22.08 uur beëindigd.

Aanwezig: Rien van der Boom (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, Daan Moerkerk, Edward van Gilst, Maggy van Kolck, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW - online), Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Jan-Willem van de Meij en P. Diepenhorst, Wim van Veen, Peter Goedhart

Afwezig met kennisgeving: John Waterman, Therese Wielaard, Petra de Blok, Dennis Graute, Addy Reijerkerk, Eric Godrie (gemeente)

Voorzitter: Rien van der Boom

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen