Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 28 juni 2022

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gasten.

2. Rondvraag

Na afloop van de vergadering is er gelegenheid om een drankje te drinken in de foyer en afscheid te nemen van de voorzitter.

3. Vaststelling agenda

Als agendapunt 12a wordt toegevoegd: beleidsnotitie OV voor minima op GO.

De agenda wordt met deze aanvulling vastgesteld.

4. Mededelingen

Er is geen gastspreker. Bureau JIP was uitgenodigd, maar heeft niet op het verzoek gereageerd. Ook de dorpsraad Sommelsdijk was moeilijk bereikbaar en zal later in het jaar worden ingepland voor een presentatie.

5. Verslag ASDGO d.d. 17 mei 2022

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. Naar aanleiding van.. Geen bijzonderheden.

6. Verslag DB d.d. 7 juni 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 15 juni 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. Inkomende post

Naar aanleiding van de nieuwsbrief van de Koepel meldt Greet dat de koepel veel interessante cursussen organiseert, die vaak online te volgen zijn. Wie interesse heeft, kan zich hiervoor aanmelden. De webinars kunnen ook na afloop teruggekeken worden. De ingekomen post wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. Uitgaande post

De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.

10. Monitorings- en planningsdocument

Er staan bijzonder veel adviesaanvragen op de planning. Eric Godrie meldt dat de gemeente op basis van de Uitvoeringsagenda Sociaal Domein 2022-2023 het planningsdocument heeft opgesteld. Vervolgens zal met de ASDGO overlegd worden hoeveel adviesaanvragen per maand haalbaar zijn voor zowel de gemeentelijke organisatie als voor de adviesraad.

11. Overleg cliëntenraad: hoe verder?

De gemeente heeft een brainstormsessie over toekomstbestendige cliëntenparticipatie georganiseerd. Op 5 juli vindt er een verdiepingsbijeenkomst plaats en in september een besluitvormingsbijeenkomst.

Aan de eerste bijeenkomst namen de cliëntenraden WSW en Jeugdwet, het DB van de ASDGO en de teamleiders sociaal domein en beleidsadviseurs van de gemeente deel. Het was nuttig om van gedachten te wisselen en te brainstormen over het organiseren van de participatie. Het doel van de bijeenkomst was om vanuit ieders perspectief na te denken over een toekomstbestendige cliëntenparticipatie. Uitgangspunt was dat alle huidige raden moeite hebben met het werven van leden. Daarbij waren er drie scenario’s: de huidige vormen handhaven, alles samenvoegen tot één geheel of een tussenvorm.

De huidige raden adviseren de gemeente op drie niveaus:

Het gemeenschappelijke en belangrijkste doel van de cliëntenparticipatie is het verbeteren van het beleid en de dienstverlening. Doordat de voorzitters van de cliëntenraden deelnemen aan de adviesraad, is de verbinding tussen deze twee organen goed geborgd. De adviesraad en cliëntenparticipatie zijn verplicht, maar de vorm om dit te organiseren is vrij.

De werving van nieuwe leden voor de cliëntenraad Jeugdwet is lastig omdat alleen mensen die gebruik maken van de Jeugdwet mogen deelnemen, terwijl de gemeente juist inzet op preventie. Bovendien maken de meeste cliënten maar kort gebruik van zorg in het kader van de Jeugdwet en/of zijn ze volledig in beslag genomen door hun problemen, waardoor ze geen interesse hebben in deelname. Er zijn ook andere vormen van participatie mogelijk, zoals de cliënttevredenheidsonderzoeken van Jeugd & Gezin en Wmo en het oudercafé GEZIeN.

Tijdens de brainstorm is nagedacht over de verschillen en overeenkomsten tussen de adviesraad en de cliëntenraden. Vervolgens is nagedacht over de kansen en bedreigingen als de adviesraad en de cliëntenraden worden samengevoegd. Tijdens de vergadering worden de volgende kansen en bedreigingen geïnventariseerd.

Bovenstaande kansen en bedreigingen worden toegevoegd aan de resultaten van de brainstormsessie en zullen op 5 juli gepresenteerd worden. Vervolgens zal de gemeente onderzoeken of samenvoegen zinvol is en kijken naar een goede vorm om ervaringsdeskundigen bij de advisering te betrekken. Mogelijke scenario’s zijn het samenvoegen tot één adviesorgaan, of een adviesraad voor beleidszaken en een gezamenlijke cliëntenraad voor de drie wetten.

12. Advies pilot OV en de regiovergaderingen OV

De ervaringen van de pilot in de Hoeksche Waard zijn tot nu toe vrij positief. Het advies zal waarschijnlijk zijn dat deze doorgevoerd kan worden met enkele kleine aanpassingen. Daan stelt voor om het advies na het doorvoeren van deze aanpassingen rond te sturen aan de ASDGO-leden voor commentaar/aanvullingen. Afgesproken wordt dat men de leden uiterlijk 1 juli hun commentaar sturen. Daarna zullen Edward en Daan het advies afronden en aan de gemeente sturen.

Verslag regiovergadering d.d. 13 juni 2022:

Vertegenwoordiging van de scholen was aanwezig en heeft goede afspraken gemaakt om het vervoer betaalbaar te houden. Een van de afspraken is dat de begintijden op de scholen op elkaar afgestemd worden, waardoor het vervoer beter gespreid kan worden).

De adviesraden van de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee gaan een brandbrief aan de gemeenten sturen over het schrappen van buslijnen en roepen op om dit onderwerp met de provincie te bespreken. De werkgroep Sport en Vitaliteit stelt de brief op (uiterlijk 6 juli); de secretaris zal deze versturen. Er zijn geen regels voor de vereniging om de buurtbus te bemensen. Zo moeten de vrijwilligers bijvoorbeeld zelf voor vervanging zorgen als ze vrij zijn. De belangstelling onder vrijwilligers is daarom klein. Daan zou graag zien dat de gemeente hiervoor regels opstelt.

Vanuit de werkgroepen

Wmo. Marjolein heeft diverse cursussen gevolgd. Verder geen bijzonderheden.

Jeugd. Geen bijzonderheden.

Onderwijs, werk en inkomen. De werkgroep heeft drie inloopsessies georganiseerd. Deze hebben tot goed overleg met andere instanties geleid, maar er was te weinig animo van de doelgroep om het opnieuw te organiseren. Edward denkt dat ASDGO-leden zich in dit construct meer moeten gedragen als vertrouwenspersoon dan als instantie.

Omgeving/overstijgende onderwerpen. De website van de regionale adviesraad is gelanceerd, binnenkort wordt deze online gezet.

13. Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van september wordt gevuld door de werkgroep Onderwijs, werk en inkomen. Wie kopij heeft, kan het aanleveren bij Greet.

14. Formeel afscheid van Cor Hameeteman

Wethouder Berend-Jan Bruggeman vraagt aandacht voor de unieke situatie, waarin Cor Hameeteman negen jaar voorzitter is geweest, terwijl het voorzitterschap volgens het reglement maximaal acht jaar door dezelfde persoon kan worden ingevuld.

In 2013 werd het gemeentecollege geadviseerd om Cor voorzitter te maken van de Wmoadviesraad, nadat hij al lange tijd een grote maatschappelijke betrokkenheid had getoond: in het onderwijs en als raadslid.

In 2013 waren er acht kandidaten en Cor zou geschikt zijn om de grote verschillen in de raad te overbruggen. Dat is hem uitstekend gelukt, want hij geeft altijd iedereen de ruimte om zich uit te spreken.

Tijdens de tweede termijn, startend in 2017, werd vooral zijn onafhankelijkheid benadrukt: hij is een goede makelaar tussen de adviesraad en de gemeente. Daardoor werden moeilijke gesprekken met kritische opmerkingen nooit ongemakkelijk. Ook heeft Cor altijd veel geduld met taaie processen, zoals de vorming van de regionale adviesraad. Hij toont bovendien altijd een grote flexibiliteit: bij spoed werd altijd aangegeven dat dit niet de bedoeling is, maar uiteindelijk kwam er altijd een antwoord, advies of oplossing.

En het allerbelangrijkste: de inhoud en kwaliteit van de adviezen is altijd goed geweest onder leiding van Cor als voorzitter. De ASDGO is van grote toegevoegde waarde voor de gemeente en voor de gemeenschap. De wethouder overhandigt een bos bloemen en een afscheidscadeau namens de gemeente.

John en Greet presenteren vervolgens op ludieke wijze hoe Cor zich altijd opstelde als voorzitter en als persoon. Vervolgens nemen ze namens de ASDGO afscheid met bloemen en een cadeau.

Jan Willem van der Meij is speciaal naar de vergadering gekomen om persoonlijk afscheid van Cor te nemen. Hij dankt Cor voor de prettige samenwerking en overhandigt hem een cadeau.

Cor dankt iedereen voor het afscheid. In april 2013 werd hij door wethouder Gerrit de Jong gevraagd om voorzitter te worden, terwijl hij nauwelijks iets van de Wmo afwist. Hij heeft de brochure over de kanteling van de gemeentelijke organisatie gelezen als voorbereiding op zijn sollicitatie en zich er kritisch over uitgelaten in het gesprek. Twee weken later las hij in Eilandennieuws dat hij was aangenomen.

Hij heet Rien van den Boom welkom als voorzitter en overhandigt hem de voorzittershamer. De adviesraad fungeert als spreekbuis voor de burger, een wat andere invalshoek dus dan het gemeenteraadslidmaatschap. Cor wenst hem succes en veel plezier in zijn nieuwe netwerk.

Hij dankt Eric Godrie voor het op een hoger plan tillen van de overleggen tussen de gemeente en de ASDGO. Berend Jan Bruggeman wordt bedankt voor zijn mooie woorden over de ASDGO en de regionale adviesraad.

Tegen de adviesraadsleden zegt hij dankbaar te zijn dat hij het voorzitterschap negen jaar heeft kunnen uitvoeren. Hij had graag tegelijk met Marissa afscheid genomen, omdat een voorzitter nu eenmaal nauw samenwerkt met zijn secretaris.

Verwijzende naar de brainstormsessie van vanavond laat Cor de ASDGO in een zeer boeiende periode achter. Hij dankt iedereen voor de fijne samenwerking en wenst alle leden veel inspiratie toe onder leiding van de nieuwe voorzitter. Speciale waardering is er voor de secretaris, want dat is een zeer intensieve taak, die vraagt om zeer nauwe samenwerking met de voorzitter.

15. Sluiting

De vergadering wordt om 22.03 uur beëindigd

Aanwezig: Cor Hameeteman (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman, Edward van Gilst, Petra de Blok, Therese Wielaard, Daan Moerkerk, Rien van den Boom, Dennis Graute, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW), Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Berend Jan Bruggeman, Sander Vos, Eric Godrie, Arianda Pfaff, Gaby Kolmus, Pieter …, Jan Willem van der Meij.

Voorzitter: Cor Hameeteman

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen