De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden. Speciaal welkom voor Marleen van Berkum en Patrick de Dreu.
Connect is een samenwerking tussen RGO, Prins Maurits, gemeente Goeree-Overflakkee en het samenwerkingsverband Passend Onderwijs, bedoeld om leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte dichtbij huis maatwerk te bieden. Er wordt een combinatie van jeugdhulp en onderwijs geboden aan leerlingen die met veel extra hulp toch niet slagen in het reguliere middelbaar onderwijs. Op deze manier wordt voorkomen dat ze ver moeten reizen naar een VSOschool. Deels betreft het leerlingen die thuiszitten of een vrijstelling van leerplicht hebben. Met behulp van maatwerk wordt geprobeerd om het kind weer naar school te krijgen. Ook zijn er veel kinderen in het autismespectrum die het naar schoolgaan niet aankunnen.
Het onderwijs bij Connect is veel rustiger door kleinere klassen. Leerlingen hoeven niet van lokaal te wisselen. Er was ook behoefte aan maatwerk voor leerlingen die verminderd belastbaar zijn. Als kinderen veel hulpverlening nodig hebben, vallen ze uit omdat ze het niet kunnen bolwerken. Connect biedt dan maatwerk, zodat het schoolgaan weer opgebouwd kan worden.
Tot slot geeft Connect advies voor de toelating van leerlingen via het samenwerkingsverband. De reguliere VO-scholen bieden voor de meeste leerlingen voldoende ondersteuning, maar er is een kleine groep die doorstroomt naar Connect. Connect biedt geen VSO, maar vormt een aparte setting binnen het reguliere onderwijs. Een toelaatbaarheidsverklaring is daarom niet nodig, een positief advies van Connect is voldoende.
In totaal heeft Connect nu 50 leerlingen, verdeeld in twee richtingen, gebaseerd op de ondersteuningsbehoefte en het perspectief:
Ouders van potentiële leerlingen hebben vaak al veel geprobeerd, voordat ze bij Connect komen. Vooraf worden samen duidelijke doelen opgesteld voor het maatwerk, waarna deze elke acht weken worden geëvalueerd en bijgesteld. Er wordt regelmatig afgestemd met school en thuis.
Connect heeft drie klassen: elf leerlingen in de flexibele stream en twee maal negen leerlingen in de vaste stream. Het doel is te groeien naar 50 leerlingen. Er werkt 9,5 fte personeel. GoereeOverflakkee is door dit project een van de vier voorloopregio’s op het gebied van inclusief onderwijs.
Uitdagingen zijn nog om regelmaat te krijgen in het maatwerk en om goed personeel aan te stellen. Er is met name behoefte aan pedagogisch medewerkers, maar zij hebben geen onderwijsbevoegdheid.
Vragen vanuit de adviesraad
De voorzitter dankt de sprekers hartelijk voor de presentatie.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Frank en Dennis zijn online aanwezig bij de vergadering.
De ingekomen post wordt voor kennisgeving aangenomen.
De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
Naar aanleiding van
Geen bijzonderheden.
Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
Naar aanleiding van het kindpakket meldt Frank dat de gemeente in overleg getreden is met Connexxion. Als het goed is, zijn de problemen hiermee opgelost. Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
Sinds 1 januari 2022 heeft John het penningmeesterschap overgenomen. Greet heeft contact gehad met de gemeente en de bank om de taken over te dragen.
De ASDGO stelt de jaarcijfers 2021 ongewijzigd vast.
De kascontrolecommissie (Maggy en John) heeft de financiële stukken bekeken en naar de bewijsvoering gevraagd. Alles was duidelijk, transparant en correct. De kascontrolecommissie adviseert de ASDGO decharge te verlenen.
De ASDGO verleent decharge aan de penningmeester voor de jaarstukken 2021.
John stapt uit de kascontrolecommissie. Maggy en Marjolein vormen de volgende
kascontrolecommissie. Daan is reserve. [actiepunt 22-01]
Het voorwoord van het jaarverslag 2021 is iets aangepast naar aanleiding van het TO. Verder stonden de adviezen niet in de juiste volgorde, waardoor het leek of er adviezen ontbraken. Dit is inmiddels in orde gemaakt. De herziene versie wordt rondgestuurd en op de website geplaatst.
De ASDGO stelt het jaarverslag 2021 vast.
Voor Conny is per 1 januari 2022 een tweede termijn aangevraagd bij het college. Eind juni loopt de tweede termijn van Marissa af. Zij heeft inmiddels haar ontslag ingediend bij de gemeente.
Maggy vraagt waarom de aanstelling van leden per kalenderjaar loopt. Volgens Cor was de oorspronkelijke zittingstermijn per kalenderjaar, maar kunnen nieuwe leden ook per 1 juli benoemd worden. De ASDGO kan bovendien aspirant-leden toestaan om voor hun benoeming al deel te nemen aan de vergaderingen en werkgroepen. Volgens Marissa staat in de verordening niet dat leden per 1 januari worden aangesteld. Eric Godrie merkt op dat de meeste leden niet per 1 januari zijn aangesteld.
Maggy stelt voor om nieuwe leden per kwartaal te benoemen, om te voorkomen dat mensen afhaken omdat ze lang ‘op de reservebank’ moeten zitten. Marjolein adviseert om informatie over de aanstellingsdatum in de sollicitatieprocedure op te nemen.
Afgesproken wordt dat het DB de verordening hierop naslaat. Indien nodig zal het onderwerp in het TO aan de orde gesteld worden. [actiepunt 22-02]
De vergoeding voor laptop/iPad is sinds 2014 niet verhoogd, waardoor deze niet meer toereikend is. Op voorstel van de penningmeester wordt besloten om het bedrag te verhogen tot € 650. Nieuwe adviesraadsleden worden verzocht om een laptop/iPad bij een lokale aanbieder aan te schaffen.
Niemand heeft zich aangemeld om de nieuwsbrief te schrijven. Greet stelt voor om per toerbeurt kopij aan te leveren. Zij zal de regie houden. Cor overweegt om periodiek een inleiding of column te schrijven.
Op de vraag wat de doelgroep van de nieuwsbrief is, antwoordt Cor dat ruim 250 mensen zich via de website hebben aangemeld. Deze groep varieert van zorgaanbieders en werknemers in de zorg tot gemeenteraadsleden. De verspreiding gebeurt digitaal via de webmaster.
Edward stelt voor om per werkgroep iets aan te leveren. Afgesproken wordt dat de werkgroep Sociale Vitaliteit en Sport als eerste een artikel aanlevert over de inspanningen voor het OV. [actiepunt 22-03]
Greet zal een schema maken van werkgroepen die om beurten de nieuwsbrief gaan vullen. Daarnaast wordt de nieuwsbrief standaard op de ASDGO-agenda gezet, zodat elke vergadering een actueel artikel oplevert voor de volgende nieuwsbrief. [actiepunt 22-04]
Daan heeft voor de tweede keer het regio-overleg OV bijgewoond. De deelnemers van het platform vertegenwoordigen vooral senioren en gehandicapten, maar geen jongeren of scholen. Aan het overleg nemen medewerkers van de provincie en van Connexxion deel. Door corona heeft Connexxion minder reizigers. Men zit inmiddels in een herstelperiode, maar door het thuiswerken zal het niet meer 100% worden. Daan heeft benadrukt dat dit niet zou moeten leiden tot minder bussen op Goeree-Overflakkee. Over OV op Maat en buurtbussen was Connexxion positief, maar daar werd wat tegengas aan gegeven. Met name over OV op Maat wordt er geklaagd dat de bussen te vol zitten, te laat komen of helemaal niet rijden. Connexxion wil OV op Maat vervangen door buurtbussen. Die worden echter door vrijwilligers bestuurd en rijden minder vaak. De vervoersplannen zijn aan Provinciale Staten gestuurd. Hierin stond dat alle platforms positief waren over de vervoersplannen. Het platform heeft aangegeven dat dit niet klopt. Verder is afgesproken dat de scholen een vertegenwoordiger sturen naar het platform, omdat er nu onvoldoende contact is over het scholierenvervoer.
Tijdens het overleg bleek dat Connexxion geen beleid heeft ten aanzien van ongewenste intimiteiten in het OV. In het landelijke beleid wordt het onderwerp niet specifiek genoemd en klachten van reizigers worden niet apart geregistreerd. Maggy vraagt wie op het gedrag gaat toezien als buurtbussen door vrijwilligers worden bestuurd. Ze raadt aan om deze ontwikkeling nauwlettend te volgen. Daan weet dat Connexxion met het onderwerp aan de slag gaat en dat het wordt geëscaleerd naar de landelijke organisatie. Hij zal het blijven volgen. De vrijwilligers worden overigens wel gezocht via officiële stichtingen. Cor stelt voor om volgende keer te vragen of er een vertrouwenspersoon is voor klachten over ongewenste omgangsvormen.
John vraagt of er minder bussen worden ingezet als gevolg van het hoge ziekteverzuim door corona. Daan antwoordt dat er geschrapt is in de lijnen. De vaste lijnen rijden wel, maar de kernen zijn moeilijker bereikbaar.
Problemen over het OV kunnen bij Daan gemeld worden, zodat hij ze volgende keer kan inbrengen. De volgende vergadering is op 22 april 2022. Het verslag van het regio-overleg zal hij op Drive plaatsen. Het regio-overleg OV zal volgende keer opnieuw geagendeerd worden.
Marjolein stond iets te vaak op de DB/TO-vergaderlijst. Greet heeft dit aangepast. Overigens zal iedereen wat vaker aan de beurt komen, omdat de penningmeester niet meer standaard alle vergaderingen bijwoont.
Greet meldt dat op 24 februari in Melissant een bijeenkomst plaatsvindt over de toegankelijkheid en knelpunten voor blinden en slechtzienden. Greet en Conny gaan erheen.
Greet meldt dat de campus in februari weer open gaat om te eten. Ze zal binnenkort een datumprikker sturen.
De vergadering wordt om 21.45 uur beëindigd.
Aanwezig: Cor Hameeteman (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman, Edward van Gilst, Therese Wielaard, Petra de Blok (cliëntenraad Jeugdwet), Maggy van Kolck, Marissa Buijs-Tanis, Daan Moerkerk, Dennis Graute (online aanwezig), Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW) (online aanwezig), Conny van den Boogert, Ingrid Wendt (verslag)
Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Marleen van Berkum, Patrick de Dreu (agendapunt 2), Eric Godrie, Mariëlle van den Berg
Voorzitter: Cor Hameeteman
Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen