Jaarverslag 2021

Inleiding

Voor u ligt het jaarverslag van de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee van het jaar 2021. Het jaarverslag van de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee is bedoeld als verantwoording aan het college van Burgemeester en Wethouders, de gemeenteraad, vertegenwoordigende organisaties en alle burgers van Goeree-Overflakkee. In dit jaarverslag vindt u een beschrijving van de rol, de taken en de samenstelling van de Adviesraad. Verder treft u een beschrijving aan van de werkwijze en activiteiten van de Adviesraad in 2021 en een overzicht van de uitgebrachte adviezen.

Voorwoord van de voorzitter

Al heel snel bleek dat ook 2021 een jaar zou worden met veel beperkingen qua fysieke vergaderingen. Je kunt dit natuurlijk als het grote minpunt zien van het afgelopen jaar, maar gaandeweg leer je ook dat er uit beperkingen nieuwe mogelijkheden geboren worden. We vergaderen wat af en we vinden het ook normaal dat we daarvoor vele kilometers moet afleggen. Eén kort moment online levert soms net zoveel resultaat op, maar in kortere tijd dan voorheen. Het hangt er vanaf waar je focus op ligt en of je met een helikopterblik het totale gebeuren overziet en de positiviteit laat overheersen. Op deze manier kijk ik terug op 2021. Al heel snel bleek dat er veel mogelijk was. De ASDGO-vergaderingen gingen gewoon door. Natuurlijk misten we het contact na afloop, tijdens een DB-moment, of een Technisch Overleg, contacten die meestal veel spirit, maar vooral veel informatie opleveren. Cursussen, online georganiseerd door de Koepel van Adviesraden werden bezocht door voorzitters van ASD-raden uit het hele land en dat was uitermate inspirerend. We presenteerden ons bij Dorpsraden en voerden als presentatie van onze activiteiten zelfs een act op voor de Klankbordgroep Sociaal Domein.

Op 6 mei 2021 eindigde officieel mijn tweede termijn. Omdat er nog geen sollicitatie procedure voor een nieuwe voorzitter gestart was, vroeg het college van burgemeester en wethouders of ik een verlenging met een jaar wilde overwegen en dat is positief beantwoord.

Wat advisering betreft, was het een druk jaar temeer omdat de gemeentelijke agenda niet helemaal parallel liep met de ASDGO agenda, waardoor er ook in de zomerperiode geen echte rustpauze ontstond. Meer en meer groeien we toe naar het concept adviezen maken door de werkgroepen. Dat is waar een volwassen adviesraad tenslotte moet uitkomen. Dat blijft soms een stip op de horizon vanwege de constante wisseling van adviesraadsleden. Inwerken kost je minstens een jaar en als je van plan bent slechts vier jaar te blijven, resten slechts drie productieve jaren.

Desondanks zijn we trots dat we ondanks deze beperking en ondanks COVID-19 het kwalitatief hoge gehalte van de adviezen nog een stukje naar boven hebben kunnen brengen.

De heer C.J. Hameeteman, voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee

Taakopvatting

Het belangrijkste doel van de Adviesraad is om het College van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van de gemeente Goeree-Overflakkee, gevraagd en ongevraagd, te adviseren over zaken die het sociaal domein aangaan. Ook zaken buiten het officiële sociaal domein maar met sociale overeenkomsten, b.v. sociale woningbouw, vallen hieronder. De leden zijn positief kritisch ingesteld, zien problemen en denken mee over oplossingen. Als het nodig is vragen ze (ervarings-)deskundigen voor achtergrondinformatie en/of ervaring(en) uit de praktijk.

De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee bestudeert de concept beleidsplannen van de gemeente op het gebied van het sociaal domein en plannen welke in beginsel een sociaal onderdeel hebben en geeft daarop haar mening. Zij volgt de aanpak van de gemeente kritisch en geeft als het nodig is een ongevraagd advies af. Verder houdt zij nauw contact met de mensen die afhankelijk zijn van de wetgeving en uitvoering waaronder het sociaal domein valt Zij komt niet op voor persoonlijke situaties. De Adviesraad signaleert regelmatig actief de ontwikkelingen in de samenleving en rapporteert de relevante onderwerpen in haar vergaderingen.

Samenstelling Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee

De adviesraad wordt gevormd door 13 leden die gezamenlijk een doorsnee vormen van de bevolking van Goeree Overflakkee

De samenstelling van de Adviesraad was in 2021 als volgt:

Voorzitter: De heer C.J. Hameeteman

Secretaris: Mevrouw M.C. Buijs-Tanis

Penningmeester: Mevrouw G. Karssies – van Houwelingen

Algemeen adjunct: De heer D. Graute

Leden:

Mevrouw B. Biemond – Boer

Mevrouw C. van den Boogert – van der Sluijs

Mevrouw M. Erwich

De heer E.J. van Gilst

Mevrouw M.P.S. van Kolck

 De heer D.C. Moerkerk

De heer J.A.L. Waterman

Mevrouw T. Wielaard – Mars

Mevrouw P. Wolffenbutel

Vacant

Per 1 oktober heeft mevrouw M.C. Buijs-Tanis haar functie als secretaris neergelegd en is ze verder gegaan als gewoon lid. Mevrouw G. Karssies -van Houwelingen heeft naast het penningmeesterschap haar taken overgenomen. Prioriteit is het vinden van een penningmeester.

Toegevoegde leden

Voorzitter Cliëntenraad Jeugdwet: Mevrouw P. de Blok-van Gurp

Voorzitter Cliëntenraad Participatiewet en Wet sociale werkvoorziening: De heer F. Mulder

Voorzitter Cliëntenraad WMO: vacant

Nieuwe leden

Op 1 februari 2021 is mevrouw P. Wolffenbutel toegetreden tot de Adviesraad.

Op 1 december 2021 Mevrouw M.P.S. van Kolck.

Aftreden

Mevrouw P. Wolffenbutel heeft met ingang van 1 oktober 2021 eervol ontslag gekregen vanwege persoonlijke omstandigheden.
Mevrouw B. Biemond heeft met ingang van 31 december 2021 eervol ontslagen gekregen na een eerste termijn van het lidmaatschap van de Adviesraad

Ondersteuning Adviesraad

De Adviesraad heeft als taak zo onafhankelijk mogelijk te opereren. De notulering van de openbare vergaderingen wordt verzorgd door een externe notulist van het bedrijf “Team voor Taal”.
Uit eigen kring is een secretaris benoemd en een penningmeester die het jaarlijks budget beheert en bewaakt.

In 2021 is door de Adviesraad gebruik gemaakt van Facebook en is er met regelmaat een Nieuwsbrief gepresenteerd.

De Adviesraad heeft haar kennis vergroot over de landelijke ontwikkelingen aan de hand van de adviesorganisatie Koepel Adviesraden sociaal domein, Schulinck en via diverse andere partijen in het sociaal domein. In het afgelopen jaar zijn verschillende webinars en digitale bijeenkomsten via Teams, Zoom en Meet gevolgd. Vanwege regelgeving rondom Covid-19 zijn de meeste DB-, TO- en ASDGO- vergaderingen digitaal gerealiseerd.

De webbeheerder van de website ASDGO, is het bedrijf Websites van der Mey. De secretaris en voorzitter onderhouden contact met de webbeheerder.

De website is actueel aangaande lopende zaken, verslaglegging openbare vergaderingen, uitgebrachte adviezen en werkgroepen. Daarnaast is de samenstelling van de raad zichtbaar, zijn de doelstelling, het huishoudelijk reglement, het jaarplan en het jaarverslag daar te vinden. Op deze wijze kunnen we de burgers van Goeree-Overflakkee op een zo goed mogelijke wijze informeren.

Regionale samenwerking

Voor gemeente overstijgende onderwerpen is er een regionale adviesraad. Daarin nemen de voorzitter en één ander lid van de adviesraden uit de regio Zuid-Holland-Zuid plaats. In deze raad komen onderwerpen zoals vrouwenopvang, maatschappelijke opvang en beschermd wonen aan de orde. De centrumgemeente Nissewaard krijgt daarvoor van de landelijke overheid een budget.

Nadat begin 2021 de verordening voor een regionale regeling voor deze raad een feit was, moest er een huishoudelijk reglement gemaakt worden. Daarvoor werd een commissie benoemd waaraan ook onze voorzitter deelnam. Eveneens nam hij deel aan een sollicitatiecommissie voor een voorzitter voor deze regionale raad. Als voorzitter werd de heer Gerrit de Jong uit Sommelsdijk ter benoeming voorgedragen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard.

Daarna volgde voor de voorzitter een websitecommissie. Door zijn contacten met Websites Van der Mey uit Stad aan het Haringvliet en door het promoten van onze eigen website werd dit bureau tenslotte uitgekozen om een offerte uit te brengen en aan de slag te gaan.

Vergaderingen en overleg

In 2021 is de Adviesraad 7 maal in een openbare vergadering bijeengekomen. Voorafgaand aan iedere vergadering is er een vergadering van het Dagelijks Bestuur. Deze vergadering is ter voorbereiding van de openbare vergadering en het Technisch Overleg.
Het Dagelijks Bestuur van de Adviesraad heeft voorafgaand aan iedere openbare vergadering een Technisch Overleg met de wethouder Sociaal Domein en de betrokken beleidsambtenaar Senior Beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling. In dit overleg worden de te verwachten beleidsstukken, lopende zaken en de voortgang besproken. De samenwerking met de wethouder en beleidsambtenaar verloopt positief: gevraagde zaken worden opgepakt en teruggekoppeld.

Actuele onderwerpen welke o.a. besproken zijn de volgende:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen van de openbare vergaderingen:

Februari 2021, digitale vergadering

Maart 2021, digitale vergadering

Mei 2021, digitale vergadering

Juni 2021, digitale vergadering

September 2021 fysieke vergadering

November 2021 fysieke vergadering

December 2021 fysieke vergadering

Algemeen

Signalen vanuit de samenleving

In het jaar 2021 zijn de volgende maatschappelijke signalen aan de orde gekomen.

Aandachtsvelden van de adviesraad in 2021

Hieronder volgen de aandachtsvelden vanuit de werkgroepen waar de Adviesraad het afgelopen jaar actief mee bezig geweest is.

WMO/Volksgezondheid

Door de situatie rondom COVID-19 zijn er vele beperkingen opgetreden, waardoor er weinig tot geen mogelijkheden zijn geweest om de doelen na te streven. Het lijfelijk ontmoeten van burgers en belanghebbenden was door COVID-19 niet mogelijk, het ‘nieuw online’ werken kost veel energie van onze leden en bemoeilijkt het sociale interactieve karakter van de werkgroep. Langzaamaan heeft de werkgroep haar weg gevonden in het volgen van Webinars en om te komen tot de benodigde informatie.

In 2021 hebben we veel energie gestoken in de verslavingsproblematiek, Paulina.nu, “Welzijn op recept” en meer over Mantelzorgers.

Al met al voor de werkgroep WMO/volksgezondheid een bewogen jaar met veel diversiteit! Alle informatie die we tot ons hebben genomen, hebben wij opgeslagen en nemen we zeker mee naar 2022.

Sociale vitaliteit en Sport

Vorig jaar was afgesproken dat we als werkgroep de ambtenaren Sport zouden volgen en elkaar zouden informeren en dat is gelukt. We hebben aangegeven het op prijs te stellen als deze startnotitie aan de Adviesraad gepresenteerd wordt, zodat wij in de ontwerpfase nog kunnen meedenken en input kunnen geven. Het proces verloopt stroperig, maar de notitie Sport zal begin 2022 worden gepresenteerd aan de raad.

Met de dorpsraden en de stadsraad is er minimaal contact geweest. Wel zien we dat de dorpsraden steeds zichtbaarder aanwezig zijn. Ook Sommelsdijk heeft nu een dorpsraad. Helaas kon door Corona maatregelen de jaarlijkse avond met de dorpsraden geen doorgang vinden.

Vitaliteit is bij Paulina.nu een agendapunt. Voor komend jaar zullen we deze groep zeker als gastspreker uitnodigen. Het verbeteren van de toegankelijkheid van de kernen voor minder validen en slechtzienden is onderwerp van gesprek geweest met de doelgroep, de wethouder en betreffende ambtenaren. Het was voor de raad een vervelende ontdekking dat Goeree-Overflakkee niet betrokken was bij de besprekingen over het openbaar vervoer van Connexxion. Via de Hoekse Waard zijn we getipt en hebben we vanuit de werkgroep actief deelgenomen in een advies. Daan Moerkerk gaat vanuit de werkgroep naar het regionaal reizigersoverleg.

De leden van de werkgroep hebben zich verdiept door middel van kennisvergaring vanuit nieuwsbrieven, de achterban en het volgen van Webinars.

Jeugd

Adviezen

Het afgelopen jaar bracht de werkgroep Jeugd maar liefst vier adviezen uit.
In februari over de regionale jeugdzorgnota, getiteld ‘Nabij en Passend
In maart het ongevraagde advies over de tevredenheid van zorgaanbieders op Goeree-Overflakkee
In juli over de beleidsregel Gebruikelijke hulp
In juli over de Verordening Jeugdhulp

Afstemming overleg

Met de seniorbeleidsambtenaar Jeugd en de teamleider van het Team Jeugd en Gezin kwamen we tot een vast set van afspraken om het overleg meer te structureren en de status ervan helder te hebben. We werken met vaste data in het jaar, die vooruit vastliggen: in de laatste week van de maanden februari, mei, september en november van ieder jaar. Het initiatief voor de uitnodiging ligt bij de gemeente, de senior beleidsmedewerker stuurt minstens een week vooruit een conceptagenda rond die de werkgroep kan aanvullen. Hij verzorgt ook de notulen.

Op de agenda staat steevast de nota ‘Nabij en passend’. We bespreken steeds de voortgang van enkele bouwstenen hieruit. Tussentijds schuift de teamleider van het Team Jeugd en Gezin minimaal 3 keer per jaar aan bij de Clientenraad Jeugd. Ook de werkgroep-leden van de Adviesraad Sociaal Domein wonen deze vergadering dan (gedeeltelijk) bij. We worden ruim van te voren op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en verwachte advies-aanvragen, ook tussentijds, en krijgen hiervoor de vastgestelde termijnen om op te reageren.

Overig

In de verordening Jeugdhulp is in het PGB een vrij bedrag opgenomen van €50 voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van de belangenvereniging van PGB-houders Per Saldo. Als gastspreker was in mei aanwezig dhr. Pronk, hij vertelde over het starten van een woonvoorziening voor jongeren met een ernstige (meervoudige) beperking en een logeerhuis. 

Bezetting

Mevr. G. Karssies-van Houwelingen heeft een groot deel van dit jaar deel uitgemaakt van deze werkgroep. Vanwege haar werkzaamheden voor het secretariaat heeft ze dit lidmaatschap inmiddels beëindigd.
Per 31 december 2021 heeft mevr. B. Biemond-Boer vanwege het einde van haar ASDGO lidmaatschap haar werkzaamheden gestopt. Per 1 december 2021 maakt mevr. M. van Kolk deel uit van de werkgroep.

Onderwijs (passend) Werk en Inkomen

De leden van OIP kijken terug op een jaar waarin we ons vooral bezig hebben gehouden met meekijken bij processen. In het afgelopen jaar zijn er contacten geweest met de beleidsambtenaar van de gemeente en voorbereidende informatiebijeenkomsten voor het schrijven van adviezen. Het bezoeken van Webego is vanwege Covid-19 nog niet gerealiseerd. De contacten met de voorzitter Cliëntenraad Participatiewet en Wet sociale werkvoorziening verlopen prima. Er is een goede afstemming met elkaar. Een digitale ontmoeting met Tamara de Boed van GO markt zal een vervolg krijgen.

Omgeving en Overstijgende onderwerpen

Het afgelopen jaar waren er diverse onderwerpen, welke de aandacht hebben gekregen. Gezien de corona crisis zijn er punten uit het jaarplan blijven staan, welke meegenomen worden naar 2022.

Projecten

We hebben aandacht besteedt aan het dak- en thuislozen project in de Hobbemastraat, gerealiseerd vanuit de centrumgemeente Nissewaard. Daarnaast heeft Stichting Kairos de aandacht gekregen.

Werving nieuwe leden

December 2020 namen we afscheid van twee leden en werd één lid welkom geheten.

Adviezen

Het uitbrengen van een grote hoeveelheid aan adviezen heeft de aandacht gevraagd.

Regionale Adviesraad Sociaal Domein

De activiteiten zijn op de voet gevolgd, uitvoerig doorgenomen en besproken.

Werkgroep Respijthuis

De werkgroep Respijthuis kwam pas december 2021 voor de eerste keer dit jaar bij elkaar. In het overleg kwam naar voren dat er eindelijk perspectief zit in het proces.

Nieuwe voorzitter

De verkiezingsprocedure voor een nieuwe voorzitter is begonnen.

Scholing

Het afgelopen jaar heeft de werkgroep diverse webinars bijgewoond. Deze leverden inhoudelijke veel informatie op.

Sprekers

November heeft de heer C. van Nimwegen een presentatie gegeven over de omgevingsvisie. Het volledige verslag is terug te vinden op het verslag van de vergadering van 2 november 2021.

Uitgebrachte adviezen en correspondentie naar de raad

In 2021 heeft de Adviesraad adviezen uitgebracht op onderstaande beleidsvoorstellen:

01-01-2021 ASDGO202101 Jaarplan 2021

28-01-2021 ASDGO202102 Lidmaatschap 2e termijn D.Graute

03-02-2021 ASDGO202103 Advies inzake voornemen tot tijdelijke verlenging zittingstermijn onafhankelijk voorzitter C.H. Hameeteman

25-01-2021 ASDGO202104 Jaarverslag 2020

16-02-2021 ASDGO202105 Advies nota Nabij en Passend, Regiovisie Jeugdhulp Regio Rijnmond

25-03-2022 ASDGO202106 Advies concept regeling Regionale Adviesraad, gericht aan E. Godrie.

25-03-2022 ASDGO202107Advies concept regeling Regionale Adviesraad, gericht aan B. Oomens.

01-06-2021 ASDGO202109 Beleidsregel zelfstandige activiteiten op bescheiden schaal met behoud van uitkering

24-06-2021 ASDGO202110 Wijziging WMO verordening 2020

02-07-2021 ASDGO202111 Concept vervoersplan 2022

30-07-2021 ASDGO202112 Wijziging verordening Jeugdhulp 2019

30-07-2021 ASDGO202113 Advies beleidsregel gebruikelijke hulp Jeugd Goeree-Overflakkee

04-08-2021 ASDGO202114 Startnotitie visie Sociaal Domein

03-11-2021 ASDGO202115 Advies concept Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek

04-11-2021 ASDGO202116 Advies Visie breed Sociaal Domein Goeree Overflakkee

In 2021 heeft de Adviesraad het volgende ongevraagd advies uitgebracht:

25-03-2021 ASDGO202108 Tevredenheid zorgaanbieders op Goeree Overflakkee

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over dit jaarverslag of over de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee dan nodigen wij u van harte uit om contact op te nemen.

Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee

Secretaris G. Karssies-van Houwelingen

Steneweg 3

3241 XG Middelharnis

Tel. 06-33822701

Email: secretaris@asdgo.nl

Internet: www.asdgo.nl



« Terug naar verslagen