Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 14 december 2021

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden.
Voor het eerst dit jaar is er een fysieke bijeenkomst. Speciaal welkom voor Servaas van der Horst van Natuur- en landschapsbescherming GO (NLGO) en Rick Postema van de gemeente GO.

2. Presentatie NLGO (door Servaas van der Horst)

NLGO is een vereniging met circa 500 leden die sinds 1979 bestaat. De kern van de vereniging wordt gevormd door een klein bestuur en een flink aantal werkgroepen, te weten de Groene Brigade, de planten-, vogel-, kerkuilen- en vlinderwerkgroep, Ouddorp Kust Ruimte en Rust, de terreinwerkgroep en de werkgroep Strand en zee. Door de stikstofdeken die over Nederland ligt, raakt Ouddorp steeds sneller begroeid en daardoor overwoekerd. Bovendien hebben terreinbeheerders, zoals SBB, Natuurmonumenten en ZH Landschap, minder budget voor het onderhoud. Om het oorspronkelijke landschap te behouden wordt de Groene Brigade ingezet om (achterstallig) onderhoud uit te voeren. De groep vrijwilligers is echter veel te klein om alles bij te houden. NLGO houdt grote schoonmaakcampagnes op het strand en doet mee aan onderzoek over de herkomst van vuilnis. In Kwadenhoek blijkt 60% van het afval van de visserij te komen. Het wordt vaak opgeruimd, maar blijft ook heel snel weer terugkomen. Het doel is om een groen strand te krijgen, dat niet mechanisch wordt schoongemaakt, maar met de hand, zodat het bodemleven onberoerd blijft.

De laatste tijd komt NLGO vooral in het nieuws door zijn activistische opstelling met Ouddorp Kust Ruimte en Rust. Oorspronkelijk was dit een burgerinitiatief, maar sinds drie jaar is het een werkgroep van NLGO. De werkgroep houdt zich vooral bezig met het plan Ouddorp-bad Oost, waar NLGO fel tegenstander van is. De werkgroep is ook de trekker van de Groene Raad, een samenwerkingsverband van St. Duinbehoud, ZHL-GO, NLGO en Natuurmonumenten. Ouddorp-bad Oost is het gebied tussen de kern van Ouddorp en de strandopgang en heeft een agrarische bestemming. De locatie vormt het laatste vrije uitzicht op de duinen en is bovendien een gebied met duinwallen en schurvelingen, die beschermd dienen te worden. Er zijn echter plannen om er 38 grote villa’s te bouwen, met een hotel, horeca en parkeerterrein. NLGO heeft inmiddels 300 handtekeningen verzameld van tegenstanders. Deze worden op 22 december aan de gemeente aangeboden.

De Raad van State heeft twee jaar geleden het verzoek om een bestemmingsplanwijziging afgewezen, maar de projectontwikkelaar heeft vervolgens geprobeerd om via juridische sluipwegen alsnog zijn vergunningen te verkrijgen. De gemeente heeft toegestaan dat er rechtstreeks een vergunning werd aangevraagd. Hierdoor kan er geen inhoudelijke discussie over de plannen gevoerd worden in de gemeenteraad, maar krijgt de raad alleen de gelegenheid om ja of nee te zeggen. De plannen passen echter niet in de recreatievisie en in het landschapsprofiel dat de gemeente in de afgelopen jaren heeft opgesteld, vooruitlopend op de Omgevingswet.

Tot slot heeft NLGO felle kritiek geuit op het bericht van LTO Noord dat boeren goed zorgen voor weidevogels en dat roofdieren de oorzaak zijn van de sterk teruggelopen vogelstand. Volgens NLGO wordt de slechte vogelstand veroorzaakt door de manier waarop boeren het land bewerken en de bodem vervuilen.

Vragen vanuit de adviesraad

- Maggy is verbaasd over het buitenspel zetten door de gemeente en vraagt hoe het mogelijk is dat de bouwvergunning niet getoetst wordt aan het bestemmingsplan. Servaas van der Horst antwoordt dat het proces heel onduidelijk is en dat zelfs de gemeenteraad het niet begrijpt. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om de plannen tegen te houden en daarom informeert NLGO de raadsleden over de negatieve effecten van de bouwplannen.

Op de vraag of het gaat om recreatiewoningen antwoordt Servaas van der Horst dat de villa’s permanent bewoond mogen worden. Betsy vraagt of NLGO een alternatief aanbiedt. Dat is niet het geval, want NLGO ziet dat niet als zijn taak. De vereniging wil de natuur beschermen tegen de projectontwikkelaar.

- Greet adviseert om contact te zoeken met de dorpsraad van Ouddorp.

- Edward vraagt naar het doel van de presentatie. Het lijkt alsof NLGO de ASDGO tot actie wil bewegen. Servaas van der Horst antwoordt dat hij vooral wilde uitleggen waar NLGO zich mee bezig houdt.

- Greet vraagt wat het meest positieve is geweest wat NLGO heeft gedaan. Servaas van der Horst antwoordt dat vooral het werken met de Groene Brigade leuk is. Ook over Ouddorp-bad Oost is hij zeer tevreden, omdat het heeft geleid tot een gezamenlijke opstand van het hele dorp om een ongewenste ontwikkeling tegen te houden.

- Maggy vraagt of NLGO nog ruimte ziet voor dialoog met de gemeente. Servaas van der Horst ziet ruimte om te overleggen over de zandwallen en over Ouddorp-bad. Over de weidevogels en het boerenbedrijf verwacht hij geen dialoog, omdat de boeren de feiten niet erkennen. Er wordt fakenieuws verspreid, waardoor de basis voor een gesprek verdwijnt. De adviesraad adviseert om desondanks het gesprek te blijven opzoeken en wellicht een neutralere taal te gebruiken. Servaas van der Horst stelt dat hij goed heeft nagedacht over zijn taalgebruik en dat NLGO diverse malen heeft geprobeerd om met de boeren te praten, maar dat zij erop staan dat er eerst excuses worden aangeboden. De voorzitter dankt de spreker voor de presentatie.

Sportbeleid GO 2022 en verder (door Rick Postema)

De startnotitie Sportbeleid is in het najaar van 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze notitie is in lijn met het nationaal beleid, maar aangepast aan het sportlandschap op Goeree-Overflakkee. De gemeente biedt dus maatwerk dat past bij de lokale omstandigheden. In de notitie is de gemeentelijke visie gepresenteerd, die vooral gericht is op een gezonde leefstijl voor iedereen. De gemeente heeft drie doelgroepen onderscheiden, te weten inactieve jeugd, ouderen en kwetsbare doelgroepen.

Onder kwetsbare doelgroepen worden mensen verstaan voor wie het om wat voor reden dan ook niet lukt om aan reguliere sportbeoefening te doen. Dat kan zijn door financiële problemen, fysieke of mentale beperkingen of anderszins. Het kwetsbaar zijn kan zowel tijdelijk als permanent van aard zijn.

In 2021 heeft de gemeente haar visie op het sociaal domein ontwikkeld, waar het sportbeleid op aansluit. Ook heeft de gemeente na vaststelling van de startnotitie een analyse laten uitvoeren naar de raakvlakken tussen het sportbeleid en andere beleidsvelden, zowel qua ambitie als qua uitvoering. Na een inventarisatie bij maatschappelijke organisaties, zowel op Goeree-Overflakkee als landelijk, wordt nu de beleidsnotitie uitgewerkt en een uitvoeringsagenda voor 2022 en 2023 opgesteld. De gemeente heeft haar beleid onderverdeeld in vijf programmalijnen, waarvan er twee worden besproken.

Gezonde start

De gemeente wil een gezonde omgeving voor kinderen bieden, waarin ze gezonde keuzes aanleren. Ook het stimuleren de motorische ontwikkeling, voldoende beweging gedurende de dag  en zwemonderwijs maken deel uit van dit programma. De gemeente zet in op twee uur per week bewegingsonderwijs in het primair onderwijs plus een uur bewegend leren. Daarnaast moeten er bewegingsmomenten zijn buiten schooltijd. Hiervoor probeert de gemeente verbindingen te realiseren.

Greet vraagt naar het programma “Jongeren Op Gezond Gewicht’. Een aantal jaren geleden werd hier een goede start gemaakt, maar ze hoort er niets meer van. Rick Postema antwoordt dat de gemeente op scholen en bij kinderopvang actief hierop inzet, maar dat het nog een uitdaging is om het meer bekend te maken. De insteek is wel projectmatig, dus als het is opgestart, moet het zijn plek vinden in het onderwijs. Cor merkt op dat de bedoeling was dat er ook buiten school veel zou gebeuren. Rick Postema erkent dat. Jongeren op gezond gewicht en sporten moeten aan elkaar gekoppeld zijn. Die ambitie moet de gemeente nog nadrukkelijker gaan uitdragen.

Op de vraag of en wanneer het beleid wordt geëvalueerd en bijgesteld, antwoordt Rick dat bij het opstellen van de startnotitie een meting is gedaan. Toen bleek dat negatieve trends werden afgeremd op Goeree-Overflakkee, maar nog niet waren doorbroken. De afzonderlijke projecten zullen ook worden geëvalueerd.

Niemand buitenspel

De gemeente heeft als ambitie dat iedereen kan bewegen en sporten. Dit moet leiden tot meer sportdeelname en een uitbreiding van het sportaanbod op maat. Er komen meer activeringsprojecten en sport wordt betaalbaar gemaakt voor iedereen. Hiervoor zet de gemeente een sportmakelaar in en verstrekt ze financiële bijdragen.

Greet mist als doelgroep nieuwe Nederlanders, die vaak niet kunnen zwemmen. In de ISK hebben jongeren bovendien sport hard nodig om trauma’s te verwerken. Rick Postema antwoordt dat nieuwe Nederlanders geen aparte focusdoelgroep zijn, maar dat zwemvaardigheid wordt gestimuleerd.

De overige programmalijnen worden niet besproken, maar de presentatie is rondgestuurd aan de adviesraadsleden.

Op de vraag of de gemeente gebruik maakt van de expertise van de bewegingsclub van Zuidwester antwoordt Rick Postema dat er regelmatig met hen is gesproken. Er is een gezamenlijke subsidieaanvraag gedaan, maar door de coronamaatregelen is het nog niet mogelijk om de activiteiten uit te voeren. Ook met het Platform gehandicapten voert de gemeente overleg.

John merkt op dat scholen een pakket hebben om leerlingen te laten kennismaken met verschillende sporten, maar dat niet alle verenigingen hierbij zijn aangesloten. Rick Postema reageert dat de gemeente graag zou willen dat alle verenigingen zich hierbij aansluiten, maar dat dit een vrije keuze is. Sommige verenigingen hebben geen ruimte voor nieuwe jeugdleden.

De gemeente wil de beleidsnotitie Sport nog aan de huidige gemeenteraad voorleggen.
Dat vergt een strakke planning:

Adviesaanvraag ASDGO: 24-12-21
Deadline advisering: 10-01-22
Collegebehandeling: 01-02-22
Raadsbehandeling: 10-03-22

De voorzitter concludeert dat er met deze planning nauwelijks tijd is om te adviseren. Begin februari is de eerstvolgende ASDGO-vergadering, waarop de adviesraad het advies graag plenair wil behandelen. Als dat te laat is voor de gemeenteraadsvergadering van maart, moet het maar een maand later naar de gemeenteraad. Edward vraagt of er nog iets geschoven kan worden in de planning van het college. De planning voor de gemeente is namelijk veel rianter dan die aan de ASDGO wordt aangeboden. Volgens Rick Postema kan de notitie eventueel voor het collegeoverleg van 8 februari worden geagendeerd, maar moet het raadsvoorstel uiterlijk 9 februari bij de griffie liggen. Omdat de huidige gemeenteraad al de hele bestuursperiode om sportbeleid vraagt, wil het college deze planning heel graag halen. Maggy pleit ervoor dat de ASDGO de ruimte krijgt die nodig is om een goed advies te geven. De voorzitter dankt de inspreker hartelijk voor zijn presentatie.

3. Vaststelling agenda

Bij rondvraag zal de ASDGO een besluit nemen over het advies over de beleidsnotitie Sport. De agenda wordt met deze aanvulling vastgesteld.

4. Mededelingen

Frank is digitaal aanwezig. Daan is afwezig, omdat hij nog niet geheel hersteld is van corona. Conny is ook afwezig vanwege gezondheidsproblemen. Marissa komt wat later.

5. Inkomende post

De ingekomen post wordt voor kennisgeving aangenomen.

6. Uitgaande post

De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag ASDGO d.d. 2 november 2021

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
Naar aanleiding van: Betsy zou een map aanmaken voor cursusmateriaal en presentaties, maar als zij de ASDGO verlaat, verdwijnen haar mappen. Afgesproken wordt dat dit bij de secretaris wordt ondergebracht.

8. Verslag DB d.d. 23 november 2021

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. Verslag TO d.d. 1 december 2021

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
Greet raadt aan om het filmpje te bekijken over binnenkijken bij de dak- en thuislozen aan de Hobbemastraat in Middelharnis.

10. Monitorings- en planningsdocument

Geen bijzonderheden.

11. Aanwezigheid penningmeester en leden op de DB- en TO-vergaderingen

Het DB heeft besloten dat de nieuwe penningmeester niet meer verplicht wordt om alle DB- en TOvergaderingen bij te wonen, maar alleen die waar financiële onderwerpen op de agenda staan. Vanwege de stemverhouding stelt het DB voor dat twee in plaats van één lid bij toerbeurt deelnemen aan de DB- en TO-vergaderingen. De ASDGO gaat akkoord met dit voorstel. Volgende keer wordt de invulling van de functie van penningmeester besproken.

12. Wervingsprocedure voorzitter ASDGO

De sollicitatiecommissie heeft overleg gevoerd over de advertentietekst, die binnenkort gepubliceerd wordt. In januari zijn een aantal data gepland om kandidaten te bespreken en interviews te houden.

Eric Godrie zegt toe dat de advertentie tweemaal geplaatst wordt in de lokale media.

13. Terugblik vergadering klankbordgroep sociaal domein en reacties

Leden hadden vier speerpunten aangedragen die Cor en Greet hebben verwerkt in een digitale presentatie. De reacties waren positief en er zijn diverse vragen gesteld. Geconcludeerd wordt dat het zinvol is om jaarlijks langs te gaan met een presentatie. Een aantal raadsleden gaf aan dat de adviezen als waardevol worden ervaren. Twee raadsleden zeiden dat ze ook uitkijken naar ongevraagde adviezen.

14. Begroting en toelichting ASDGO 2022

Het DB hoopt komend jaar meer vacatures in te vullen, waardoor de kosten hoger zijn ingeschat. De kosten voor een voorzitter zijn naar verwachting tot augustus dubbel, dus dat kost extra geld. Verder is alles duurder geworden, met name de abonnementen op GSuite en Microsoft. Het budget voor bijeenkomsten waar de raad burgers kan ontmoeten was in 2021 hoger dan gebruikelijk. Daarom is het voor 2022 weer wat lager ingeschat.

De ASDGO stelt de begroting unaniem vast.

15. Vergaderrooster 2022

-Greet zal nog enkele wijzigingen doorvoeren. Voor de februari-vergadering zal Petra de Blok proberen een gastspreker te regelen.

-Edward stelt voor om de spreektijd van gastsprekers te beperken tot 30 minuten, zodat er nog een ambtenaar kan worden uitgenodigd voor het toelichten van het gemeentebeleid. Maggy stelt voor om zowel een gastspreker als een ambtenaar maximaal 20 minuten te geven. De voorzitter wil niet alles gelijkstellen, omdat het soms gaat om een toelichting die minder tijd vergt.

-Ruud Bouman (Timon) zal gevraagd worden om te spreken over pleegzorg.

16. Jaarplan ASDGO 2022

- De werkgroepen hebben hun jaarplan ingeleverd. Het jaarplan is compleet gemaakt door Greet.

- De kascontrolecommissie wordt in 2022 gevormd door Maggy en John. Conny is reserve. (volgens de notulen van 2-2-21 was Daan Moerkerk reserve).

- Marissa is tot juni 2022 adviesraadslid. Omdat zowel zij als Cor aftredend zijn, is de werkgroep Overstijgende onderwerpen halverwege het jaar niet meer ingevuld.

- Omdat Betsy per 31-12-21 aftreedt, hoeft zij niet meer opgenomen te worden in het jaarplan 2022. Cor merkt op dat haar naam bewust nog is genoemd. Hij zal de aftreeddatum erbij vermelden.

17. Nieuwsbrief

Betsy stopt per 31-12-21 als adviesraadslid en dus ook met de nieuwsbrief.
In de map heeft ze een overdrachtsdocument geplaatst. Er is nog niemand gevonden om de nieuwsbrief over te nemen.

18. Vanuit de werkgroepen

- WG Sport en Vitaliteit: de werkgroep is druk bezig met gesprekken over het openbaar vervoer op GO.

- WG Wmo: de werkgroep wacht op een reactie op het advies over verslaving en preventie.

- WG Jeugd: Maggy wordt ingewerkt en heeft een overleg met de gemeente bijgewoond. Ze is door de gemeente uitgenodigd voor een nader kennismakingsgesprek.

- WG Participatie: de werkgroep hoopt in 2022 het uitgestelde werkbezoek aan Webego te kunnen brengen. John vraagt naar de enquête van de gemeente over het aanvragen van een uitkering. Eric Godrie zal navragen wanneer de uitkomsten bekend zijn. De werkgroep heeft een afspraak gehad met Tamara de Boed over de GO-markt.

- WG Omgeving en overstijgende onderwerpen: geen bijzonderheden.

19. Formeel afscheid Betsy Biemond en Petra de Blok

Betsy Biemond is vier jaar lid van de ASDGO geweest. Na een jaar inwerken, volgden drie zeer proactieve jaren. De adviesraad betreurt het dat ze nu al weggaat. Na een wat lastige start, waarin ze aangaf dat ze meer begeleiding bij het inwerken wilde hebben om snel actief aan de slag te kunnen, duurde het even voordat ze haar draai vond. Maar vanaf het moment dat de ASDGO had besloten om een enquête uit te zetten, waarmee men onderzocht hoe inwoners van Goeree-Overflakkee dachten over het sociaal domein en welke knelpunten zij ervaarden, is Betsy daar heel druk mee bezig geweest. Op verzoek van Betsy zijn er vlogs toegevoegd aan de uitkomsten. Daarvoor moest ze het DB overtuigen, maar het heeft heel goed uitgepakt.

In oktober 2019 werden de resultaten gepresenteerd. Betsy heeft heel veel gedaan in die periode, dus een diepe buiging is verdiend. De adviesraad heeft er begrip voor dat ze stopt met haar lidmaatschap, maar hoopt dat ze ooit besluit om terug te komen als adviesraadslid. Petra de Blok is sinds oktober 2019 bij de ASDGO betrokken, nadat ze voorzitter van de Cliëntenraad Jeugdwet was geworden. In die cliëntenraad was ze al langer actief, maar als voorzitter ging ze de ASDGO-vergaderingen bijwonen. Petra was altijd heel goed geïnformeerd en liet de ASDGO soms inzien hoeveel kennis er nog ontbrak bij de adviesraad.  Als er een adviesaanvraag uitging, was zij altijd de eerste die ernaar keek en reageerde. Ook op alle taalkundige missers werd dan gewezen. De voorzitter complimenteert Petra voor haar opstelling binnen de ASDGO. De adviesraad vindt het jammer dat ze stopt, want zal niet meevallen om iemand terug te krijgen met dezelfde kwaliteiten.

Eric Godrie sluit zich geheel aan bij de voorzitter. De gemeente heeft beider inzet zeer gewaardeerd. Al was er soms wat wrijving, het heeft goede gesprekken opgeleverd in de organisatie en veel goede adviezen. Beiden hebben een steentje verplaatst op het gebied van jeugdzaken. Hij benadrukt dat ze altijd welkom zijn om terug te komen.

Tijdens de teambuildersbijeenkomst neemt de adviesraad informeel afscheid van Betsy en Petra en wordt Maggy welkom geheten. Greet daarvoor een datumplanner.

20. Rondvraag

De voorzitter vindt het een sterk argument om de beleidsnotitie Sport door de huidige gemeenteraad te laten vaststellen en heeft begrip voor de wettelijke termijnen die de gemeente moet hanteren. Maggy stelt dat het wellicht juist interessant is om het bij de volgende raad neer te leggen, omdat die het beleid de komende vier jaar moet laten uitvoeren. Een nadeel is dat de nieuwe raad eerst tijd nodig heeft om zich te laten inwerken.

Edward merkt op dat de werkgroep Sport en Vitaliteit vanaf het begin goed betrokken is bij het proces en meerdere gesprekken met de gemeente heeft gevoerd over de beleidsnota. Hij stelt voor dat de werkgroep checkt wat er veranderd is ten opzichte van de startnotitie, een advies opstelt en via mail rondstuurt aan de ASDGO.

Afgesproken wordt dat iedereen voor 10 januari 2022 commentaar geeft op het beleidsdocument. Vervolgens stelt de werkgroep een advies op en stuurt het rond aan de ASDGO. Op 17 januari 2022 wordt het advies naar de gemeente gestuurd. [actie 21-23]

Maggy merkt dat de gemeente vaker druk zet op de planning en vraagt hoe serieus de adviesraad door de gemeente wordt genomen. Ze kan zich niet voorstellen dat de flexibiliteit altijd bij de adviesraad moet liggen.
De voorzitter is het hiermee eens. Het heeft de aandacht en is al vaker besproken met de gemeente. Eén van de oorzaken is dat de vergaderroosters van ASDGO en gemeente niet synchroon lopen. Voor 2022 is geprobeerd om de roosters zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen.

21. Sluiting

De voorzitter dankt iedereen voor de inzet in het afgelopen jaar en zal na de vergadering aan iedereen een kerstpakket overhandigen. De vergadering wordt om 22.07 uur beëindigd.

Aanwezig: Cor Hameeteman (voorzitter), Betsy Biemond, Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman, Edward van Gilst, Dennis Graute, Therese Wielaard, Marissa Buijs-Tanis, Petra de Blok (cliëntenraad Jeugdwet), Maggy van Kolck, Marissa Buijs-Tanis (vanaf 20.30 uur), Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Servaas van der Horst, Rick Postema, Eric Godrie

Afwezig met kennisgeving: Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW) (digitaal aanwezig), Daan Moerkerk, Conny van den Boogert

Voorzitter: Cor Hameeteman

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen