Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 2 november 2021

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden, de gastspreker en de gasten.

2. Presentatie Omgevingsvisie

Conrad van Nimwegen is projectleider Omgevingsvisie Goeree-Overflakkee bij de gemeente. Alle wet- en regelgeving op het gebied van openbare ruimte en leefomgeving worden per 1 juli 2022 ondergebracht in de Omgevingswet. De rijksoverheid heeft daartoe besloten om vier doelen te bereiken:

- meer duidelijkheid voor burgers. Nu zijn er heel veel wetten en regels voor de leefomgeving, die intransparant en soms strijdig zijn met elkaar zijn.

- integraal beleid waarin de fysieke leefomgeving centraal staat.

- meer mogelijkheden voor maatwerk. Gemeenten en provincies kunnen gemotiveerd afwijken van de regelgeving, maar ook binnen een gemeente kunnen verschillen ontstaan, omdat veel verschillende factoren in de besluitvorming worden meegewogen.

- een sneller en eenvoudiger proces. De burger doet één aanvraag bij de gemeente en de ambtenaren moeten vervolgens met alle betrokken partijen overleggen om tot een integraal besluit te komen.

Participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. De bedoeling is dat direct vanaf de start van een proces om input wordt gevraagd, in plaats van via de gebruikelijke inspraak-, bezwaar- en beroepsprocedures achteraf.

Allereerst moeten gemeenten en andere overheden een omgevingsvisie opstellen. Het is een vrij abstract document voor de lange termijn, waarin alle plannen van de gemeente moeten passen. Binnen deze visie worden programma’s ontwikkeld voor bepaalde gebieden. Een programma bevat één doel voor langere termijn. Binnen de programma’s stelt de gemeente vervolgens omgevingsplannen op, die moeten voldoen aan alle decentrale regels. Het omgevingsplan kan gezien worden als samenvoeging van de huidige bestemmingsplannen.  In de omgevingsvisie is de fysieke leefomgeving leidend en wordt uitgegaan van het zoveel mogelijk voorkomen van milieuaantasting door preventief te handelen. De fysieke leefomgeving is veelomvattend: lucht(kwaliteit), bereikbaarheid, cultuur en erfgoed, defensie/nationale veiligheid, economische ontwikkeling, energievoorziening, gebouwde omgeving, gezondheid/veiligheid, natuur en landschap, natuurlijke hulpbronnen, voedsel en landbouw, water, en ondergrond. Op al die zaken moet de gemeente een visie ontwikkelen. Bij bijvoorbeeld de vraag of de gemeente de ontwikkeling van een zonnepark of windpark wil toestaan, komen op deze manier heel veel aspecten ter sprake, zoals landbouw (willen we zonnepanelen op landbouwgrond?), energievoorziening, natuurlijke hulpbronnen en natuur en landschap.

De huidige omgevingsvisie is gestoeld op de eilandvisie uit 2015/2016 en is omgezet in drie lijnen: duurzaam-innovatief, aantrekkelijk en vitaal eiland. In oktober 2019 is de richtinggevende startnotitie Omgevingsvisie vastgesteld. Daarna heeft het proces een tijd stilgelegen door corona, maar nu heeft de gemeente het weer opgestart. In de startnotitie zijn zeven items omschreven: woonomgeving/voorzieningen, identiteit en ruimtelijke kwaliteit, veiligheid/gezondheid, ruimte voor ondernemers, bereikbaarheid, duurzame energie en natuur/watersystemen en ondergrond.

De gemeente heeft de opgaven binnen alle zeven items geïnventariseerd en een notitie hierover bij de gemeenteraad neergelegd. Nadat de gemeenteraad deze heeft besproken, wordt de notitie naar stakeholders, waaronder de ASDGO, gestuurd voor opmerkingen en aanvullingen. Vervolgens wordt er informatie opgehaald door middel van diverse onderzoeken om daarna het ambitieniveau te kunnen vaststellen. Per onderwerp gaat de gemeente oplossingen bedenken voor de opgaven. Deze moeten uitmonden in een conceptvisie. Die kan na input van alle stakeholders nog worden bijgesteld. Medio 2023 is de omgevingsvisie gereed.

Vragen vanuit de adviesraad

- Op de vraag of er één omgevingsplan komt voor heel Goeree-Overflakkee of per gemeente/kern, antwoordt Conrad van Nimwegen dat er één plan komt in plaats van tientallen bestemmingsplannen.

- Betsy vraagt of de provinciale structuurvisie ook blijft gelden. Conrad van Nimwegen legt uit dat de provincie een omgevingsverordening moet opstellen, die de kaders aangeeft voor de omgevingsvisie. Voor het waterschap geldt hetzelfde.

- Dennis vraagt wat er in de praktijk gaat veranderen. Conrad van Nimwegen denkt dat de grootste verandering voor de burger is dat de aanvragen bij één loket terechtkomen, waarna gemeenteambtenaren alles moeten afstemmen met DCMR, waterschap of provincie. Dat vergt meer werk voor de gemeente, maar het zorgt ervoor dat een integrale afweging gemaakt kan worden. Op de vraag of het wel uitvoerbaar is voor de gemeente, antwoordt Conrad dat met name de afstemming veel werk zal zijn.

- Gevraagd wordt of de gemeente ook tussentijds checkt wat de ambitie moet worden. Conrad antwoordt dat dit al gebeurt. De gemeente voert bijvoorbeeld regelmatig overleg met Paulina.nu.

- Edward vraagt of er een enquête komt om bewoners om hun mening te vragen. Volgens Conrad is nog niet besloten of er een enquête, een online platform of een participatiebijeenkomst komt, maar  wordt er wel contact gezocht met burgers. De gemeente heeft hiervoor een extern bureau ingeschakeld. Edward merkt op dat het inzetten van dorpsraden misschien niet leidt tot een representatief beeld, omdat hier alleen zeer betrokken burgers aan deelnemen. Conrad antwoordt dat de gemeente zich ervan bewust is dat ook de grote zwijgende meerderheid gehoord moet worden.

- John vraagt of er andere gemeenten zijn waarmee Goeree-Overflakkee zich kan identificeren. Conrad antwoordt dat die er zeker zijn, maar dat vergelijkingen moeilijk zijn, omdat de  omgevingsvisie vormvrij is. Er wordt zeker naar de buurgemeenten gekeken en in de visie staan ook zaken die regionaal opgepakt moeten worden.

- Greet kan zich voorstellen dat gemeenten ook overleggen over provinciale opgaven. Conrad antwoordt dat de gemeente onder andere samenwerkt met Voorne Putten en Hoeksche Waard.

- Op de vraag wat de ASDGO kan bijdragen aan het proces, antwoordt Conrad dat de gemeente graag feedback krijgt op de inventarisatie van opgaven die binnenkort wordt gepresenteerd, alsook op het document waarin de ambitie wordt bepaald. De gemeente hoort graag van de ASDGO of er in de plannen aspecten van of gevolgen voor het sociale domein onderbelicht zijn gebleven.

- Edward stelt voor om dit grote project toe te wijzen aan een van de werkgroepen, zodat er periodiek contact is met de gemeente.

- Greet vraagt wat er na de gemeenteraadsverkiezingen gebeurt. Conrad antwoordt dat de opgaven nog door de huidige raad worden vastgesteld. De onderzoeken die zijn ingezet, lopen gewoon door. De nieuwe gemeenteraad zal de ambitie moeten vaststellen.

De voorzitter dankt de spreker hartelijk voor de presentatie.

3. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

4. Mededelingen

Petra de Blok heeft zich afgemeld wegens privéomstandigheden. Frank Mulder is afwezig wegens gezondheidsredenen. Daan Moerkerk heeft zich tijdens de vergadering afgemeld.

5. Inkomende post1.

Beleidsnota Integrale Aanpak Verslavingszorg, Agenda Dorpsraadvergadering, Werkervaringsplaats, Koepel (Hannie van Leeuwenlezing), Schulinck, Paulina.nu (mantelzorg compliment) Kernteam;
Toekomstbestendig leven voor ouderen op Goeree-Overflakkee (Wie gaat er in de werkgroep vanuit de ASDGO), foto leden ASDGO, Marjolein Erwich; afwezigheid,

6. Omzetten foto, Wim van Vossen, advertentie en artikel Informatiekrant, Meeleven Cor H, Marjolein E,

Op 19 november gaat Conny naar een bijeenkomst over ouderenzorg door Paulina.nu i.s.m. Curamare. Zij zal er een verslag van maken dat Greet rondstuurt.

7. Uitgaande post

Geen bijzonderheden.

8. Verslag ASDGO d.d. 28 september 2021

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

9. Verslag DB d.d. 13 oktober 2021

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

10. Verslag TO d.d. 27 oktober 2021

- Edward had na de vorige vergadering gehoopt dat de gemeente de werving van een nieuwe voorzitter voortvarender had opgepakt. Volgens de huidige planning blijft er weinig inwerktijd over. Cor antwoordt dat de planning inmiddels is bijgesteld, waardoor er meer inwerktijd ontstaat. Het onderwerp komt terug op de agenda bij punt 14 en 15.

- De tegemoetkoming in de kosten voor afvalinzameling is in het TO besproken. De informatie hierover blijkt slecht vindbaar op de gemeentelijke website. Afgesproken wordt dat in het volgend 

TO wordt gevraagd om burgers actief te informeren en de informatie goed vindbaar op de website te plaatsen. [actie 21-14]

Het verslag TO wordt voor kennisgeving aangenomen.

11. Monitorings- en planningsdocument

Geen bijzonderheden.

12. Advies Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek

De ASDGO is zeer tevreden over het advies en complimenteert de opstellers ervan. De kern van het advies is dat de gemeente zich niet alleen moet focussen op drugsverslaving, maar ook op de vele andere vormen van verslaving.

Het advies wordt ongewijzigd vastgesteld en zal naar de gemeente worden gezonden.

13. Besteding NPO-gelden vanuit de gemeente

Naar aanleiding van alarmerende berichten over leerachterstanden en het aantal leerlingen dat inmiddels thuiszit, vraagt de voorzitter wat de ASDGO kan adviseren om leerlingen in het voortgezet onderwijs te laten profiteren van de NPO-gelden. In het TO heeft de gemeente om suggesties gevraagd.

Betsy vindt dat breed gekeken moet worden wat andere gemeenten doen en wat er nodig is. De werkgroep Jeugd heeft er geen behoefte aan om dit zelf in te vullen, maar vindt dat de gemeente met een voorstel moet komen. Overigens gaat het om de groep jongeren die is uitgevallen en thuiszit, want de overige leerlingen profiteren via school van de NPO-middelen.

Op de vraag hoe groot deze doelgroep is, antwoordt Betsy dat de groep bij de gemeente bekend zou moeten zijn via Bureau Leerplicht. Afgesproken wordt dat de ASDGO voorstelt dat de gemeente een plan opstelt voor de besteding van dit incidentele budget en dat de werkgroep Jeugd dat plan beoordeelt. [actie 21-15]

14. Vacature penningmeester

Het voorstel van Edward om de penningmeester niet te verplichten om alle DB- en TO-overleggen bij te wonen, wordt enthousiast ontvangen. Het profiel zal hierop aangepast worden. De penningmeester zal alleen uitgenodigd worden voor DB- en TO-vergaderingen die financiële zaken op de agenda hebben staan. [actie 21-16]

Dit heeft tot gevolg dat er in de overige DB-vergaderingen één stemgerechtigde minder is. Indien gewenst kan er per toerbeurt een extra adviesraadslid worden toegevoegd aan de DB-vergadering.

15. Wervingsprocedure voorzitter ASDGO

Eric Godrie meldt dat de gemeente de profielschets voor de nieuwe voorzitter ASDGO heeft opgesteld, omdat per 1 augustus 2022 de voorzitterspositie vacant is. In het vorige TO is de wervingsprocedure besproken. Daarbij is afgesproken om de voorgestelde procedure te versnellen, zodat een langere inwerkperiode mogelijk is. Besloten is om de advertentietekst in november definitief te maken en de vacature in december te plaatsen in alle lokale en sociale media van de gemeente en de ASDGO. De leden wordt gevraagd om de profielschets ook zelf breed te verspreiden. Afgesproken wordt dat kandidaten worden uitgenodigd om te solliciteren bij de secretaris van de ASDGO. Dennis, Marjolein, Edward nemen deel aan de selectiecommissie namens de adviesraad, Eric Godrie en eventueel de wethouder namens de gemeente.

Planning:

- Werven in december (deadline: 10 januari 2022);

- Selectie in januari;

- Benoeming in februari per 1 augustus 2022;

- Inwerktijd / deelname als gast van de adviesraad van 1 maart tot 1 augustus 2022.

De selectiecommissie organiseert een Teams-meeting voor de procedurele afspraken.

16. Profiel vaststellen voorzitter ASDGO

Eric Godrie stuurt de concepttekst van het profiel aan alle leden, die tot 9 november de tijd hebben om erop te reageren. Daarna handelt hij het verder af met de selectiecommissie. Afgesproken wordt dat iedereen reageert, ook als hij/zij geen opmerkingen/aanvullingen heeft. [actie 21-17]

17. Vrijwilligersvergoeding 2022 ASDGO

Het DB heeft een voorstel gedaan en rondgestuurd aan de leden.

De vrijwilligersvergoeding 2022 wordt ongewijzigd vastgesteld.

18. Definitief onderwerp voor de klankbordgroep Sociaal Domein op 11 november 2021

De vergadering van de klankbordgroep wordt digitaal gehouden met gemeenteambtenaren sociaal domein en de woordvoerders sociaal domein van alle politieke partijen.

Tijdens het klankbordgroepoverleg zal Cor de huidige taakverdeling binnen de adviesraad uitleggen, in combinatie met de speerpunten en aandachtspunten die de werkgroepen hebben opgepakt en waarover ze in gesprek zijn met de gemeente. Het jaarplan en het jaarverslag zullen hierbij als uitgangspunt dienen, maar er zal ook aandacht zijn voor actuele zaken. Vervolgens kan aan de raadsleden gevraagd worden waar zij nog raakvlakken zien. Er zal geschetst worden hoe breed het adviesveld is, met als voorbeelden: vervoersplan, bouwen en wonen, en de praktische uitvoering van beleid, zoals met de NPO-gelden en (zorg)afval. Afgesproken wordt om aan de hand van een aantal concrete voorbeelden de presentatie voor te bereiden. Het vervoersplan is een goed voorbeeld waarbij de ASDGO niet om advies gevraagd wordt, terwijl hij er wel graag bij betrokken had willen worden.

De werkgroepen wordt gevraagd om hun jaarplan even te checken of het nog actueel is. [actie 21-18]

De klankbordgroep vergadert op 11 november om 19.30 uur. Marjolein en John willen graag deelnemen. Greet stuurt hen de inloglink. [actie 21-19]

Eric Godrie zal aan de griffie doorgeven dat het DB plus Marjolein en John zullen deelnemen. Het jaarplan wordt vooraf rondgestuurd aan de deelnemers. De presentatie mag 30 minuten duren.

19. Scholing en presentaties

Greet heeft een opzet gemaakt om bij te houden wie welke scholing of presentaties heeft bijgewoond en vraagt wie deze informatie wil verzamelen en als digitale kennisdocument beheren. 

Afgesproken wordt dat Betsy een map op Drive aanmaakt en dat iedereen zijn presentaties/informatie hierin plaatst. Bij het agendapunt Terugkoppeling werkgroepen zal de voorzitter voortaan vragen of er mensen zijn die iets in de map hebben geplaatst.

Betsy zal de map Nieuwsbrief met alle adviesraadsleden delen, zodat eenieder weet welke stukken hiervoor aangeleverd worden. [actie 21-20]

20. Jaarplan werkgroepen en gastsprekers 2022

Iedereen wordt gevraagd om een nieuw jaarplan op te stellen en na te denken over gastsprekers.

Dennis meldt dat de gemeente graag wil dat er gastsprekers worden uitgenodigd die passen bij de adviezen die behandeld worden. Afgesproken wordt dat de secretaris een vergaderrooster opstelt dat zoveel mogelijk parallel loopt met de adviesaanvragen van de gemeente.

De jaarplannen moeten voor 22 november 2021 naar de secretaris worden gestuurd. [actie 21-21]

John zal de afvalcoach RAD binnenkort benaderen. De overige voorstellen voor gastsprekers kunnen naar de secretaris worden gestuurd.

19b. Sollicitatiecommissie

De sollicitatiecommissie heeft een gesprek gevoerd met een kandidaat. Volgens Edward kwam haar intrinsieke motivatie sterk naar voren. Haar opleiding en werkervaring zijn zeer nuttig voor de adviesraad. Ze heeft kennis op het vlak van gezondheid en onderwijs, strategisch inzicht, ervaring met het schrijven van beleidsnotities en bestuurlijke ervaring. Ze woont pas sinds kort op GoereeOverflakkee en heeft daardoor nog een beperkt netwerk. De sollicitatiecommissie ziet deze kandidaat als een zeer welkome aanvulling van de adviesraad en adviseert de ASDGO om haar voor benoeming voor te dragen aan het gemeentecollege.

21. Terugkoppeling vanuit de werkgroepen

- Werkgroep jeugd: geen bijzonderheden.

- Werkgroep Wmo is druk geweest met het advies Beleidsnota Integrale aanpak verslavingsproblematiek. Over Welzijn op Recept wordt nog een afspraak gemaakt met de gemeente.

- Werkgroep Sociale Vitaliteit en Sport meldt dat de beleidsnotitie Sport opnieuw is uitgesteld. De gemeente is bezig met de uitwerking en wil deze in december aan de ASDGO voorleggen. De werkgroep heeft aangegeven eerst in gesprek te gaan met de gemeente.

- Werkgroep Passend Werk en Inkomen bestaat nog maar uit één adviesraadslid en heeft bovendien veel wisselingen meegemaakt met de cliëntenraad. De gemeente wil een enquête uitzetten over het aanvragen van een uitkering. De werkgroep heeft hierover contact met de gemeente.

- Werkgroep Omgeving en overstijgende onderwerpen meldt dat de startnotitie visie op het sociaal domein GO is rondgestuurd en dat hierop heel snel advies moet worden uitgebracht. Het document staat in Drive. Iedereen wordt verzocht opmerkingen erbij te plaatsen voor 4 november en ook door te geven als men geen opmerkingen heeft. Eric Godrie verontschuldigt de gemeente dat de planning niet meer ruimte toeliet. Dat komt doordat de planning van de gemeenteraadsvergaderingen niet synchroon loopt met die van ASDGO. In de toekomst probeert de gemeente zulke korte doorlooptijden te voorkomen. Hij adviseert de ASDGO om zich te  concentreren op de samenvatting en zich af te vragen of de gemeente met de vijf aandachtspunten alles in beeld heeft. [actie 21-22]

22. Rondvraag

Edward komt naar aanleiding van de presentatie terug op zijn voorstel om de omgevingsvisie in een werkgroep te stoppen. Volgens Marissa past dit prima in de werkgroep Omgeving en overstijgende onderwerpen en is een aparte werkgroep niet nodig.

23. Sluiting

De vergadering wordt om 21.59 uur beëindigd.

Aanwezig: Cor Hameeteman (voorzitter), Marissa Buijs-Tanis Betsy Biemond, Greet Karssies van Houwelingen (secretaris), Marjolein Erwich, John Waterman, Dennis Graute, Therese Wielaard, Edward van Gilst, Conny van den Boogert, Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Conrad van Nimwegen als gastspreker en diverse gasten.

Afwezig met kennisgeving: Daan Moerkerk, Petra de Blok, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW)

Voorzitter: Cor Hameeteman

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen