Nieuwsbrief Adviesraad september 2024

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee maar ook brengen we landelijke initiatieven en ontwikkelingen onder de aandacht.

Waar we willen en kunnen ondersteunen wij u, de burger, met een gevraagd of ongevraagd advies.

We proberen onze website zo goed mogelijk bij te houden. Op onze website is eigenlijk alles te vinden over wat we als Adviesraad Sociaal Domein doen, wie de leden zijn, informatie over onze openbare vergaderingen etc. etc.

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom     

De vakantie is alweer even voorbij. Velen zijn er tussenuit geweest. De een ver weg, de ander wat dichterbij. De vakantie, zeker de zomervakantie, is altijd een welkome onderbreking in de sleur van ons dagelijks bezig zijn. Nu wacht het werk weer.

Op dit moment zijn er niet zoveel beleidsstukken waar ons advies voor gevraagd wordt. Dat laat onverlet dat we attent blijven en in ons periodiek technisch overleg met de wethouder en contactpersoon van de gemeente ook wel mondelinge zaken aan de orde stellen. Ook kunnen we zo nodig ongevraagde adviezen uitbrengen.

Eind dit jaar zal Dennis Graute de Adviesraad verlaten; zijn zittingsperiodes (2x vier jaar) zitten er dan voor hem op. Dennis is tevens algemeen adjunct. We hebben Peter Goedhart bereid gevonden deze functie op zich te nemen. Hij loopt daarom nu al mee binnen het Dagelijks Bestuur.

Voor het eerst hebben we op een andere locatie dan het Rondeel vergaderd. Op 17 september waren we te gast bij Kairos in Dirksland. We werden hartelijk ontvangen, konden vanuit de tuin zien hoe groot de locatie is en hebben daarna op die locatie onze Algemene Vergadering gehouden. We vonden het heel fijn dat onze nieuwe gemeentesecretaris Simone van Heeren aanwezig was bij dit werkbezoek en tijdens onze vergadering.

Mogelijk dat we in de toekomst nog weleens een werkbezoek zullen koppelen aan onze vergadering en op locatie zullen vergaderen.

We hopen ook de nieuwe periode er weer met volle energie tegenaan te gaan en waardevolle adviezen te schrijven voor het College van B&W en de gemeenteraad.       

Rien van der Boom
Voorzitter.

Werkgroep Jeugd

Inmiddels hebben we als werkgroep Jeugd van de ASDGO dit jaar  al 2 werkoverleggen gehad met de betrokken beleidsmakers van de gemeente, op 6 juni en 4 september. 

Op de laatste bijeenkomst van 4 september hebben wij het "Ongevraagd advies; Normaliseren in de Jeugdwet" besproken wat wij vlak voor de zomervakantie hebben aangeboden. Het ongevraagde advies wordt op thema's opgenomen in het nieuw te ontwikkelen beleid rondom de Jeugdwet. Dit beleid zal in mei 2025 gepresenteerd worden. In de volgende nieuwsbrieven komen wij hier ongetwijfeld op terug. 

Verder bespreken wij voornamelijk de laatste ontwikkelingen rondom het domein Jeugd Goeree Overflakkee.

Nederland maakt onvoldoende werk van mensenrechten

De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de situatie in Nederland (inclusief Caribisch Nederland), en trekken pittige conclusies. Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport van het VN-comité.

Het VN-rapport bevat een vlijmscherpe analyse van de Nederlandse situatie, acht jaar na de invoering van het VN-verdrag Handicap. Het rapport bevat een groot aantal aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Het comité geeft aan dat alle aanbevelingen van groot belang zijn, en geeft drie onderwerpen extra nadruk:

Alle wetgeving moet opnieuw worden bekeken en in lijn gebracht met het VN-verdrag.

Alle vormen van gedwongen zorg in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ moeten worden gestopt.

De overheid moet grote stappen zetten naar inclusief onderwijs.  

Het VN-comité vindt dat er onaanvaardbare verschillen bestaan binnen en tussen gemeenten en roept daarom op tot duidelijke landelijke normen die ook lokaal worden gehandhaafd.

Op dit moment is er alleen een Engelse versie van het rapport. De overheid zorgt op korte termijn voor een Nederlandse vertaling.

Bereikbaarheid in Nederland

Bijna iedereen is dagelijks onderweg: naar het werk, een afspraak in het ziekenhuis, naar school, op bezoek bij familie en vrienden. De bereikbaarheid van dit soort plekken is essentieel om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Hoe is het met die bereikbaarheid in Nederland gesteld? En is die de afgelopen tijd groter of kleiner geworden door veranderingen in openbaar vervoer en mogelijkheden voor eigen vervoer? En wat hebben ontwikkelingen in de locaties van werk, onderwijs en zorg voor invloed op de bereikbaarheid?

Het Planbureau voor de Leefomgeving van de Rijksoverheid deed onderzoek, lees meer via deze link.

Save the date; Vrijwilligersfestival  

Vrijdag 8 november 2024 van 16.00 tot 21.00 uur in de Dorpstienden in Ouddorp. 

De gemeente en vrijwilligersplatform GOvoorelkaar organiseren jaarlijks een gratis evenement om de vrijwilligers op Goeree-Overflakkee in het zonnetje te zetten. De afgelopen 2 jaar werd buiten een festival georganiseerd op het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Beide keren was het een succes. Het droge en zonnige weer leverde daar zeker een bijdrage aan. 

Aanmelden

Aanmelden voor het vrijwilligersfestival kan tot en met maandag 4 november 9.00 uur. Toegang voor vrijwilligers is gratis. Elke vrijwilliger mag een gast meenemen. Is de gast iemand die ook vrijwilliger is op Goeree-Overflakkee? Meld dan apart aan. Bij binnenkomst krijgen de vrijwilligers munten om te besteden bij de kramen. 

U kunt zich hier aanmelden voor het vrijwilligersfestival!

Datum adviesraad vergadering

Openbare vergadering ASDGO

Datum:29 oktober 2024 19:30 uur

Locatie: Het Rondeel te Middelharnis

Vacature Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee

Wat houdt een lidmaatschap van de Adviesraad in?

Je volgt de landelijke ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein (Participatiewet, Jeugdwet en WMO) en vertaalt dit naar de burgers van Goeree-Overflakkee.

Je onderhoudt contact met de inwoners, medewerkers uit het werkveld en andere relevante organisaties binnen het Sociaal Domein op Goeree Overflakkee.

Je denkt mee over toekomstig beleid en verbeteringen in het huidige beleid en brengt hierover gevraagd of ongevraagd advies uit aan het college en/of de gemeenteraad vanuit het perspectief van de burger.

Je voldoet aan de omschrijving zoals opgesteld in ons profiel.

Wat vragen wij van je?

Wat bieden wij?

Enthousiast geworden?

Stuur je motivatiebrief en CV per mail naar info@asdgo.nl of per post naar Secretariaat Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee, t.a.v. sollicitatiecommissie, Postbus 338, 3240 AH Middelharnis.

Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of Edward@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws