Geachte lezers,
In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee maar ook brengen we landelijke initiatieven en ontwikkelingen onder de aandacht.
Waar we willen en kunnen ondersteunen wij u, de burger, met een gevraagd of ongevraagd advies.
We proberen onze website zo goed mogelijk bij te houden. Op de website is eigenlijk alles te vinden over wat we als Adviesraad Sociaal Domein doen, wie de leden zijn, informatie over onze openbare vergaderingen etc. etc.
Bloeimaand
De maand mei -die alweer voorbij is- wordt de bloeimaand genoemd. Het is de maand met het meeste en mooiste groen. De prachtige bloesems komen dan tevoorschijn. Ze zorgen voor een kleurrijke bekroning. Denk alleen maar aan die prachtige tulpenvelden met die schitterende felle kleuren. Wat is de schepping ontzettend mooi. Een imponerend geheel. Alles toont fris en teer, het straalt blijdschap uit.
En dat geeft een positieve impuls aan de stemming van de mens. Het is net of iedereen dan ook hoopvoller gestemd is. En dat mag ook wel. Hoeveel zaken kunnen ons niet deprimerend maken. Als we zien op de voortdurende oorlog in Oekraïne. Het voortslepende conflict in Israël. De haat die dat met zich meebrengt. Zoveel oorlogsgeweld, ook op andere plaatsen. De vele honger in de wereld. Een wereld in grote nood. En dichter bij huis, onze zorgen wellicht om onze kinderen, onze ouders, om gemis, ziekte en zoveel meer.
De meimaand is ook de maand van herdenken. De 4-mei dodenherdenking. De 5-mei viering. Enkele weken geleden was ik op de Erebegraafplaats Bloemendaal (Overveen) waar zoveel jonge mannen door de Duitsers werden gefusilleerd. De meesten nog maar net in de twintig, soms nog jonger. Na de bevrijding werden er in dat prachtige duinlandschap 45 grafkuilen gevonden met daarin 422 doden. Dan word je heel stil en beleef je het grote voorrecht dat we in vrede mogen leven. Ieder ons gezin mogen hebben, ons werk mogen doen, maatschappelijk bezig kunnen zijn. De vraag komt vanzelf op hoelang we nog in vrede mogen leven. De spanningen zijn enorm groot.
En als we dan al dat frisse groen zien weten we waarvoor we het doen. Het benadrukt dat we deze wereld mogen bewonen, bebouwen en bewaren; een goed rentmeester mogen zijn. Zorg te hebben voor onze naaste en onze verantwoordelijkheid moeten en mogen nemen.
Rien van der Boom
Voorzitter
Het PGGO, Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee, de belangenbehartiger tussen de gemeente en personen met een fysieke beperking, is op zoek naar bestuursleden.
Ben je betrokken bij inclusiviteit, kun je goed overweg met de computer, vind je het leuk om financiën en administratie bij te houden, en ben je enthousiast, kom dan het bestuur versterken. Ze zijn op zoek naar een:
Heb je interesse neem dan contact op met:
Email: pggoinfo@pggo.nl
Telefoon: 06-23 41 11 24
De behandeling van aanvragen voor hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) duurt vaak lang, bijvoorbeeld door personeelstekort. Tussen de gemeente en de burger kan dan discussie ontstaan over wanneer een beslissing moet worden genomen. Die beslissing geeft duidelijkheid en de burger de kans om in bezwaar te gaan. Van belang is dat de Wmo 2015 een heel eigen aanvraagprocedure heeft. De wet zit op dit punt wat anders in elkaar dan veel mensen denken. Verwarrend is dat de begrippen ‘melding’ en ‘aanvraag’ in de wet iets anders betekenen dan in normaal spraakgebruik. Daardoor worden de juiste stappen door zowel de gemeente als de burger niet altijd goed doorlopen. Een correcte aanvraag wordt bijvoorbeeld niet geaccepteerd, of een ingebrekestelling wordt te vroeg ingediend. In deze blog zet Pont Zorg en Sociaal de stappen voor u op een rij.
Vanaf 2 april 2024 heeft ieder dorp op Goeree-Overflakkee een eigen welzijnscoach waar inwoners terecht kunnen met vragen en ideeën over welzijn en leefbaarheid. Je kunt bij ze aankloppen voor informatie en advies op het gebied van welzijn, mantelzorgondersteuning of persoonlijke begeleiding. Dat kan gaan om hulp bij een situatie waar je zelf even niet uit komt of als je op zoek bent naar gezellige activiteiten of mogelijkheden om bijvoorbeeld meer te bewegen. Ook wanneer je een goed idee hebt om de leefbaarheid in jouw dorp te verbeteren, kunnen ze helpen en adviseren hoe dit voor elkaar te krijgen.
Opinie van Wim van Veen, lid Adviesraad Sociaal Domein.
Onlangs was ik in een bestuurskamer.
Niet op de 12e verdieping van de Zuidas met schitterend uitzicht op het IJ, met onder mij de menschheid waarmee de winst wordt gemaakt.
Deze bestuursvoorzitter ontving ons omgeven door de oude, niet fraai gerestaureerde, fabrieksloods in een door stellingen omgeven gecreëerde bestuurskamer.
We schoven op een kleurrijke en bonte verzameling van min of meer passende tafelstoelen aan de lange bijeengeraapte tafels en kregen koffie en thee uit een al even gemêleerd servies, de pot Completa in de buurt, koekjes? Hoezo koekjes?
Welkom bij Cherity Re-use vrij vertaald `Gekoesterd Hergebruik` in Middelharnis. De bestuursvoorzitter vertelde over haar visie, missie , doelstellingen , maar vergat de winst paragraaf. Ze leidde ons rond , we zagen speelgoed, kleding, wat eten, een tafel, kinderfietsje, nog in plastic verpakte Action artikelen, maandverband en een whiteboard met daarop geschreven de meest prangende kwesties die NU opgepakt moesten worden. Maar vertelde ze ons, dat bed, die wasmachine, die staan al 2 weken op dat bord, we hebben het nog niet
We hoorden dat mensen die hier komen er geen potje van maken en het ontvangene niet direct te gelde maken op marktplaats en dat ze niet zo goed weten om te gaan met het onvoorwaardelijke, de niet in te vullen papieren, de niet controle en de `je mag het hebben, alsjeblieft , tot ziens`.
Er is een parallel universum in ons economisch bestel, hoe bestaat het! Het bestaat, evenals engelen; we hebben er een ontmoet, ze bedankte ons voor het bezoek en ruimde de tafel op.
De plannen en voorstellen in het hoofdlijnenakkoord “Hoop, lef en trots” van PVV, VVD, NSC en BBB hebben gevolgen voor het leven van mensen en de samenleving als geheel. De nieuwe coalitie wil veel geld vrij maken voor preventie, dat is een opvallend speerpunt van het Hoofdlijnenakkoord dat het nieuwe kabinet presenteerde. Het hoofdlijnenakkoord richt zich vooral op de basisbehoeften van mensen door bestaanszekerheid, toegankelijke zorg, goed onderwijs en meer woningen. De focus ligt daarnaast sterk op werkende Nederlanders. Er is in het akkoord geen aandacht voor het psychisch welzijn van mensen, terwijl de psychische klachten bij met name jongeren de afgelopen tijd toenamen, net als eenzaamheid bij ouderen.
Het kabinet lijkt zich te willen inzetten voor een samenleving waarin mensen zich erkend en thuis voelen, en wil dat mensen zich beter geholpen voelen door de overheid. Wat betekent het akkoord verder voor het sociaal domein?
Binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn we als ASDGO uitgenodigd bij een eerste Spiegelbijeenkomst Jeugd in november 2023. ASDGO adviseert om een vervolg te geven aan deze bijeenkomst.
Inmiddels heeft het ASDGO een summiere verkenning gedaan bij andere gemeenten, om te onderzoeken hoe omringende gemeenten in de toekomst omgaan met het domein Jeugd.
Vanuit de overheid is de afgelopen maanden de Hervormingsagenda Jeugdhulp/Kwetsbare jongeren geïntroduceerd. Deze Hervorming agenda heeft een looptijd tot 2028.
Binnen deze Hervormingsagenda is het “normaliseren van jeugdhulp” een van de belangrijkste onderwerpen.
Wat betekent “normaliseren” in de jeugdwet voor het ASDGO?
Het ASDGO is gevraagd om over het onderwerp "normaliseren in de jeugdhulp” mee te denken, 5 juni 2024 is het eerste gesprek hierover met de gemeente. Heeft u een mening over het normaliseren in de jeugdhulp stuur deze dan naar: secretaris@asdgo.nl
Houd de website van de ASDGO in de gaten.
Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.
Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.