Nieuwsbrief Adviesraad mei 2023

Geachte lezers,

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree-Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Overstijgende onderwerpen heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom

Onze mooie eiland.

Zesenvijftig pagina’s vol met tips waar je terecht kan op ons mooie eiland om er op uit te gaan, een hapje te eten, een fietstocht te maken etc. etc. Teveel om op te noemen. De bijlage bij ‘Eilanden-Nieuws’ van 25 april reikt ons de leukste dingen aan om op ons eiland te ondernemen.

Een krant boordevol ideeën. Waar is het ook beter toeven dan op Flakkee? En mooi is ons eiland. Zeker in deze tijd. Als wij na onze wekelijkse thuiswachtdag of anderszins het eiland op rijden is het vanaf de Haringvlietbrug tot aan onze woonplaats, op het moment dat ik dit schrijf, één grote kleurenpracht.

In wisselende kleuren rijden we langs de velden met tulpen. Een pracht gezicht. Het geeft een gevoel van thuiskomen. Op andere momenten heeft ons eiland weer zijn andere charmes.

Het werk door onze Adviesraad doen we voor de burgers van dit mooie eiland. En dat geeft een goed gevoel.

Spoed Eisende Hulp (SEH) ziekenhuis Dirksland

Op 28 maart tijdens de Algemene Openbare vergadering van de Adviesraad werden we door de heer Moerland van het ziekenhuis Dirksland bijgepraat over de perikelen met betrekking tot de SEH (Spoed Eisende Hulp). De SEH staat onder druk.

Naar de geldende 45 minuten norm wordt anders gekeken, immers zo zegt men kan in de ambulance ook de nodige hulp worden verleend.

Wanneer de SEH echter vervalt heeft dat een domino-effect met consequenties voor onder meer Verloskunde, voor operaties, de HAP.

Personele gevolgen zullen niet uitblijven, verpleegkundigen zullen een andere invulling van werkzaamheden krijgen en chirurgen zullen ergens anders werk zoeken. Voor de spoedeisende hulp wordt een beschikbaarsheidstoeslag toegekend aan ziekenhuizen. De druk is nu wat van de ketel althans wat de SEH betreft, deze mag blijven maar de toeslag dreigt komen te vervallen en dan gaat het om flinke bedragen.

Nog best spannend hoe het in de toekomst zal gaan. Wellicht dat we als Adviesraad een ongevraagd advies zullen schrijven.

RABWO, Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

De RABWO bracht kort na elkaar 2 adviezen uit. Die gaan naar de regiogemeente Nissewaard. Het ene advies betrof de verordening Maatschappelijke Opvang en Vrouwen opvang Zuid Hollandse Eilanden. In dit advies werd gewezen op de rechtspositie van de inwoner met nadruk op het versterken van de positie van de cliënt; het zorgvuldig uitvoeren van de verordening; rekening houdend met de kwetsbaarheid van de cliënt.

Het andere advies betrof Beschermd Wonen Zuid Hollandse eilanden 2023. Geadviseerd is de toegangsprocedure te vereenvoudigen. Gewezen is op het belang van goede laagdrempelige informatie. Ook de mogelijkheid van het verkrijgen van een PGB, Persoons Gebonden Budget is in het advies benadrukt zodat de cliënt zijn eigen regie kan voeren.

Gastsprekers

Regelmatig komen er in de Algemene openbare vergadering gasten spreken. Soms gaat dat over een onderwerp waar de Adviesraad een advies over wordt gevraagd. Maar het kunnen ook andere sprekers zijn.

In de vergadering van maart sprak de heer Moerland van het ziekenhuis Dirksland (zoals boven vermeld) over de Spoed Eisende Hulp. De eerstvolgende vergadering zullen er deskundigen van de gemeente als gastspreker optreden.

In de vergadering van 19 september 2023 hoopt de gemeentesecretaris de heer W. van Esch aanwezig te zijn samen met mevrouw A. Pfaff, directeur Sociaal Domein. De vergaderingen zijn openbaar.

Afscheid

In de vergadering van 27 juni a.s. hoopt Greet Karssies van Houwelingen afscheid te nemen. Ze is 8 ½ jaar aan de Adviesraad verbonden geweest.

Twee termijnen van elk 4 jaar en een half jaar extra om de werkzaamheden van het secretariaat goed over te kunnen dragen.

Ze heeft in die lange periode de functie van penningmeester en later van secretaris vervuld. We zijn haar veel dank verschuldigd.

Vacatures

De ASDGO kampt nog steeds met enkele vacatures. Ook zorgmedewerkers werkzaam bij een zorgaanbieder op het eiland kunnen nu solliciteren. Dat was eerder niet het geval.

Uiteraard kan van belangenverstrengeling nimmer sprake zijn. Heeft u belangstelling of weet u mensen in uw omgeving maakt ze attent op de open plaatsen in de Adviesraad. Op de website (ASDGO) staat wat van een sollicitant verwacht wordt. Van onze adviezen wordt door B&W en de gemeenteraad graag gebruik gemaakt.

Adviezen

We brachten de afgelopen periode diverse adviezen uit. Ze staan geplaatst op de website ASDGO. Bij het uitbrengen van onze adviezen letten we naast het doel wat met het beleidsstuk beoogd moet worden ook op de taal.

We pleiten voor begrijpelijke taal zodat ook een eenvoudige burger en laaggeletterden het kunnen begrijpen. Met name vinden wij de menselijke maat belangrijk. Bij beleidstukken heb je dikwijls te maken met wet- en regelgeving van hogere overheden echter is er dikwijls toch ook ruimte voor nuance.

Agenda voor de vergadering van 16 mei 2023

1. Opening

2. Vaststelling agenda

3. Mededelingen

4. Gastsprekers:

5. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 23 maart 2023

6. Verslag DB d.d. 24 april 2023

7. Verslag TO d.d. 3 mei 2023

8. In- en uitgaande post

9. Vergaderrooster 2023

10. Nieuwsbrief

11. Monitorings- en planningsdocument versie 3 mei 2023

12. SEH Dirksland

13. Vanuit de werkgroepen:

14. Rondvraag

15. Sluiting

Besloten gedeelte:

1. Toekomstbestendige clientenparticipatie door beleidsmedewerkers gemeente Goeree-Overflakkee (Gaby, Anita en Eric)

2. Inhoudelijke discussie Reïntegratieverordening Participatiewet 2023 G-O

3. Sluiting

Vacature:

Houd de website van de ASDGO in de gaten. Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad. Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws