Nieuwsbrief Adviesraad maart 2023

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies.

De werkgroep Jeugd heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom                                                 

De gemeente Goeree Overflakkee ontwikkelt momenteel een visie op Wonen, Zorg en Welzijn. Een tweetal leden van onze raad bezochten de diverse domeintafels. Op termijn zal van onze raad met betrekking tot deze visie een advies verwacht worden. Het is belangrijk om vroeg bij het proces betrokken te zijn. 

De begroting en jaarrekening werden tijdig door onze penningmeester bij de gemeente ingediend. In de vergadering van de Adviesraad van 14 februari werden deze vastgesteld. Ook het jaarplan is ingediend en het jaarverslag zal spoedig volgen. 

Omdat er vorig jaar een aantal leden vertrokken en nieuwe bij kwamen zijn de werkgroepen opnieuw ingedeeld. Zij zijn de basis voor de gevraagde en ongevraagde adviezen die op hun terrein voorbij komen. In een van onze vergaderingen is echter afgesproken dat leden van andere werkgroepen naar believen kunnen aanhaken, meedenken of meeschrijven aan het advies. Alle adviezen worden sinds eind vorig jaar integraal in de Adviesraad besproken. Dit gebeurt uiteraard in een besloten gedeelte. 

In de vergadering van 28 maart komt de Raad van Bestuur van Curamare in de persoon van de heer Koos Moerland ons bijpraten over de problemen inzake de Spoed Eisende Hulp waar het Van Weel Bethesda Ziekenhuis mee te maken heeft. De druk vanuit de overheid lijkt nu wat minder maar kan zomaar weer actueel zijn. In een volgende Nieuwsbrief kunnen we wellicht hier iets meer over schrijven.

Onze secretaris mevrouw Greet Karssies heeft aangegeven per 1 juli 2023 te willen stoppen. Haar termijn liep afgelopen 1 januari af. Omdat er vorig jaar meerdere leden stopten is haar termijn verlengd; in principe met een jaar, zij wil dat zelf graag met een half jaar bekorten. Met haar vertrek zijn er op dit moment een aantal vacatures binnen de Adviesraad.

We proberen deze plaatsen vervuld te krijgen. De profielschets voor leden is aangepast in die zin dat ook personen die werkzaam zijn in de zorg op ons eiland kunnen solliciteren. In de profielschets is uiteraard wel opgenomen dat er van belangenverstrengeling nooit sprake kan zijn en leden van de gemeenteraad en B&W uitgesloten zijn.

Vanuit het RABWO, bezoek “De Herstart”

Twee leden van de Adviesraad, onze vertegenwoordigers in de RABWO (Regionale Adviesraad Beschermd Wonen) waarin de gemeenten Nissewaard, Voorne aan Zee, Hoekse Waard en Goeree Overflakkee vertegenwoordigd zijn bezochten 13 maart de maatschappelijke Opvang ‘de Herstart’ in Spijkenisse.

‘De Herstart’ is een maatschappelijke opvang van het Leger des Heils. Een vrouwelijke cliënt die door omstandigheden op straat was terechtgekomen deed haar verhaal. Ze was vol lof over de liefdevolle opvang die zij tijdens haar opvang ervaart. Er wordt daar niet op je neergekeken zei ze maar je wordt als een volwaardig iemand behandeld. Iedere client heeft zijn of haar eigen kamer. Je houdt je eigen kamer schoon, verschoond je bed en verzorgt zelf je was. Er wordt gezamenlijk gegeten.

Het is de bedoeling dat zij binnenkort doorstroomt naar haar oorspronkelijke woonplaats. Ze hoopt dan als mantelzorger haar ouders en (ex)schoonouders te gaan ondersteunen. Twee dagen in de week werkt ze bij een schoonmaakbedrijf. 

AKJ Advies en klachtenbureau Jeugdzorg

Als je een vraag of klacht hebt of als je advies wilt over Jeugdhulp is het AKJ er voor jou en voor jouw ouders. De weg vinden in de jeugdhulp is soms ingewikkeld. Daarom probeert het AKJ om dit voor jou zo eenvoudig mogelijk te houden.

In alles wat zij doen staan de rechten van het kind centraal. Hun vertrouwenspersonen kun je gemakkelijk benaderen. Het uitgangspunt is om het probleem of de klacht te bespreken met degene om wie het gaat. Als het kan zoeken ze een oplossing dichtbij jou.

Het AKJ is er dus voor iedereen die vragen of klachten heeft over centra voor jeugd & gezin, jeugd- en wijkteams, instellingen die de jeugdhulp uitvoeren, organisaties voor jeugdbescherming, de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis. De vertrouwenspersoon staat klaar om jou te informeren, te adviseren en zo nodig te ondersteunen. De hulp van de vertrouwenspersoon is gratis. 

Voor meer info: www.akj.nl of bel met tel: 088 555 1000

Gratis filmavond

Opvoeden is hard werken en als opvoeders kun je dan best een avond ontspanning gebruiken.

Samen met de gemeente Goeree Overflakkee organiseert Café GEZIeN daarom op 22 maart aanstaande een filmavond. De toegang is gratis. De ontvangst met koffie/thee en de eerste consumptie met bitterbal ook!

Moeders en vaders, opvoeders, verzorgers, opa's en oma's, nodig je collega opvoeders uit en reserveer jullie plekje snel. Er is plaats voor ongeveer 100 mensen. Meld je dus snel aan via de hier onderstaande link!

Ticket to Paradise

Datum: woensdag 22 maart • 19:30 uur

Locatie: Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis

Voor meer informatie klik hier!

Geldzorgen

Het leven is de afgelopen periode duurder geworden. We hebben er allemaal last van.  De gemeente Goeree-Overflakkee merkte dat het voor een aantal inwoners lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze zien ook dat niet iedereen op de hoogte is van de hulp die er in de gemeente is. Middels een brief, die onder meer via scholen onder de aandacht gebracht is, noemen ze een aantal mogelijkheden voor hulp bij geldzorgen. Deze informatie is ook hier te vinden.

De zorg voor elkaar.

Donderdagavond 9 maart 2023 nam de raad van bestuur van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis samenwerkingspartners en inwoners uit onze regio mee in het verhaal van hun nieuwe strategie – “De zorg voor elkaar”. 

De zorg staat voor grote uitdagingen. Er is meer vraag naar zorg, de bevolking vergrijst en er is krapte op de arbeidsmarkt. Hoe zij daar mee om gaan en hoe zij ervoor willen zorgen dat de zorg beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar blijft voor de inwoners van onze regio staat beschreven in het nieuwe strategiedocument. (Klik hier om het document te downloaden)

Na de presentatie van de strategie gingen de aanwezigen in dialoogtafels met elkaar in gesprek over een aantal actuele thema's op gebied van spoedzorg, ouderenzorg en integrale zorg. De avond was druk bezocht en het was mooi om te zien met hoeveel enthousiasme iedereen vanuit eigen expertise en ervaring meedacht over de vraag hoe we de zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar kunnen houden. Met samenwerking als rode draad voor de komende jaren.

Agenda voor de vergadering van 28 maart 2023

1. Opening

2. Vaststelling agenda

3. Mededelingen

4. Gastsprekers:

*Drs. J.C. Moerland, voorzitter raad van bestuur van het van Weel Bethesda ziekenhuis Dirksland. Koos praat de raad bij over de ontwikkelingen bij de SEH en wat verder speelt rond de zorg in het ziekenhuis.

*Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken bij Gemeente Goeree-Overflakkee mevrouw G. van Oudenaren. Ginny gaat in op vragen en opmerkingen over het gevraagd advies Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening Goeree-Overflakkee 2023 – 2026

5. In- en uitgaande post

6. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 14-02-2023

7. Verslag DB d.d. 08-03-2023

8. Verslag TO d.d. 15-03-2023

9. Vergaderrooster 2023

10. Monitorings- en planningsdocument

11. Ongevraagd advies Sportakkoord

12. Financiering Kairos

13. Domeintafels “Wonen, Zorg en Welzijn”

14. Besluitvormingssessie

15. Herindeling leden werkgroepen

16. Profielschets leden ASDGO

17. Vacatures

18. Vanuit de werkgroepen

19. Jaarverslag 2022

20. Rondvraag

21. Sluiting

Besloten gedeelte:

1. Inhoudelijke discussie Beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening Goeree-Overflakkee 2023 – 2026.

2. Sluiting

Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten.

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.

Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws