Nieuwsbrief Adviesraad oktober 2021

Vergadering

Op dinsdag 2 november om 19.30 uur staat er weer een vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein gepland. Wij nodigen u van harte uit om fysiek of digitaal aan te sluiten, mee te denken en inbreng te hebben. U kunt u aanmelden voor de vergadering door een mail te sturen naar info@asdgo.nl met uw naam en e-mailadres.

Agenda

De gastspreker voor deze vergadering is dhr. C. van Nimwegen. Hij is als beleidsambtenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee betrokken bij het opstellen van de nieuwe omgevingsvisie en zal hierop een toelichting geven. Verder zullen we tijdens de vergadering o.a. het advies over de beleidsnota Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek bespreken. De volledige agenda voor deze vergadering kunt u hier vinden.

Vacatures

Verschillende adviesraadsleden zijn aan het eind van dit jaar aftredend en geven hun zetel op. Daarmee ontstaan er nieuwe vacatures in diverse werkgroepen. Heeft u altijd al getwijfeld of het adviesraad lidmaatschap iets voor u is? Kijkt u dan zeker naar onze profielschets of neem contact op met Marjolein Erwich, 06-47037618.

Ontmoeten en verbinden, Café GEZIeN!

In september is het eerste café GEZIeN op Goeree-Overflakkee van start gegaan. De Cliëntenraad Jeugdwet was hierbij ondersteunend aanwezig. Wat is het doel van Café GEZIeN, voor wie is het bestemd en wat is de werkwijze?

Café GEZIeN Goeree-Overflakkee wordt een ontmoetingsplek voor (groot/pleeg)ouders en verzorgers die vragen of zorgen hebben over (de opvoeding van) hun kinderen.  Op een enthousiaste, laagdrempelige manier verzorgt het Café lezingen over actuele thema’s en delen zo kennis, tips en ervaringen van ouders. Ouders hebben het soms best zwaar en daarom gunt het Café hen een ontspannen avondje uit met gelijkgestemden. Vier jaar geleden is er een groep gestart in de Hoeksche Waard en later in omliggende plaatsen. Vanuit de Hoeksche Waard is er nu een samenwerking opgestart met de gemeente Goeree Overflakkee. De eerste bijeenkomst in het Diekhuus was direct goed bezocht. Het is de bedoeling dat er vier keer per jaar een bijeenkomst op Goeree-Overflakkee wordt georganiseerd. 

Bij de Algemene vergadering van de ASDGO op dinsdag 28 september heeft organisator Diana Kievit aan de aanwezigen in een presentatie nog een toelichting gegeven. Haar collega Brigitte van Egmond kon er niet bij zij maar de vrijwilligers stellen zich in het kort even aan u voor en vertellen hoe Café GEZIeN is ontstaan: 

‘Wij zijn Brigitte van Egmond en Diana Kievit, beiden ervaring ouders van kinderen (resp. 4 en 2) met ontwikkelingsstoornissen. Met de start van de nieuwe jeugdwet in 2015 wilde Brigitte iets betekenen voor ouders; een ontmoetingsplek creëren waar ouders door middel van themabijeenkomsten kennis halen en tips en ervaringen delen. Ouders de weg wijzen, voorlichten, elkaar laten ontmoeten en verbinden met de jeugdprofessionals, het beleid van de gemeente afstemmen met de praktijk zoals ouders die ervaren. Kortom de jeugdhulp een stukje beter maken. Uit die gedachten is Café GEZIeN ontstaan. Daarnaast willen wij ouders de kracht laten ervaren van het samen doen en laten voelen dat zij er niet alleen voor staan, hen de tools geven waarmee zij zich gesteund voelen en weer vooruit kunnen. Zij zullen zo, hopelijk, minder beroep doen op zware jeugdhulp en die preventieve werking lijkt ons een absolute winst.’

Per mail sturen Brigitte en Diana nog de volgende uitnodiging:

‘Wij zijn super blij je te kunnen uitnodigen voor de tweede bijeenkomst, die zal plaatsvinden op donderdag 4 november 2021 vanaf 19:30 uur in het Diekhuus in Middelharnis. Het thema: "(Pre)Pubers ... alles wat je wilt en moet weten", een thema waarover heel veel te vertellen valt! Een klein stukje theorie en veel tips en ervaringen, dit alles op een interactieve manier. Dat gaat een toffe avond worden! Kom je ook? Meld je dan aan door een email te sturen naar cafegeziengo@gmail.com’ 

Webinar Participatiewet

Adviesraadsleden doen op verschillende manieren kennis op van het sociaal domein. Eén zo’n manier is het volgen van webinars over de verschillende wetten. Zo volgde John Waterman onlangs een webinar over ontwikkelingen in de Participatiewet. Zijn verslag daarover leest u hieronder:

‘De gemeente moet een groot aantal doelgroepen ondersteunen bij het verkrijgen van werk. De grootste daarvan is de groep mensen met een uitkering op grond van de Participatiewet, de IOAW en de IOAZ. Binnen deze groep zitten mensen met een grote en mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende instrumenten om de afstand tot de arbeidsmarkt vast te stellen. Eén daarvan is de participatieladder. Het uitgangspunt is dat iedereen die een uitkering ontvangt de arbeidsverplichtingen opgelegd krijgt. Het gaat dan onder andere om geüniformeerde arbeidsverplichtingen (artikel 18 lid 4 PW). In uitzonderlijke gevallen is iemand duurzaam en volledig arbeidsongeschikt en zijn arbeidsverplichtingen niet aan de orde. In andere gevallen kan een tijdelijke ontheffing worden gegeven van één of meer verplichtingen. Dit kan om medische of sociale redenen die tot gevolg hebben dat iemand tijdelijk niet of minder inzetbaar is op de arbeidsmarkt.

De gemeente kan de uitkeringsgerechtigde een tegenprestatie naar vermogen vragen. De tegenprestatie bestaat uit onbeloonde werkzaamheden die nuttig zijn voor de samenleving. Het werk mag niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt, wat betekent dat het geen werk mag zijn dat eigenlijk gewoon betaald moet worden. Ook moet het gaan om tijdelijk werk (enkele weken of maanden) voor een beperkt aantal uren per week. De tegenprestatie is geen re integratievoorziening. Het werk hoeft dus niet bij te dragen aan de kansen op betaald werk, maar het mag die kansen ook niet in de weg staan. Bij maatschappelijk nuttige werkzaamheden kunt u denken aan werkzaamheden bij maatschappelijke organisaties zoals zorg- en welzijnsinstellingen of verzorgingsinstellingen, bij buurt- of sportverenigingen. De gemeente bepaalt hoe de tegenprestatie eruit ziet; om wat voor soort werkzaamheden het gaat, hoe lang de uitkeringsgerechtigde dit moet doen (dagen, weken, maanden) en wat de omvang van de tegenprestatie is (hoeveel tijd is hij er wekelijks mee kwijt). Om dat vast te stellen kijkt de gemeente naar de individuele omstandigheden van betrokkene en welke mogelijke tegenprestaties voorhanden zijn. De gemeente is verplicht om in een verordening vast te leggen wat er onder een tegenprestatie wordt verstaan, en met welke omstandigheden de gemeente rekening houdt als van een bijstandsgerechtigde een tegenprestatie wordt verlangd. Zo is het mogelijk dat van iemand die mantelzorg verricht of vrijwilligerswerk doet geen (extra) tegenprestatie wordt verlangd.’

Bijeenkomst Schuldhulpmaatje 

Twee Adviesraadsleden woonden een bijeenkomst bij van de stichting Schuldhulpmaatje en schreven daarover onderstaande verslag:

‘Samen vinden we meer en eerder mensen in armoede en (potentiële) schulden en kunnen we mensen beter ondersteunen naar een leven vrij van geldzorgen. Dat vat in één zin goed samen waar het Schuldhulpmaatje voor staat. In samenspel met de aangesloten kerken is de organisatie Schuldhulpmaatje op zoek naar het Goede leven en geloven ze ook dat God iedereen een hoopvolle toekomst wil geven. Bij ingrijpende life events: werkloosheid, relatiebreuk, verhuizen, overlijden, gezinsuitbreiding en ziekte komt het Schuldhulpmaatje in actie. In drie fasen komt een gecertificeerd maatje langs om samen de hulpbehoevende te helpen.



« Terug naar nieuws