Nieuwsbrief Adviesraad september 2021

Vergadering

Op dinsdag 28 september om 19.30 uur staat er weer een vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein gepland. De agenda voor deze vergadering kunt u op onze website vinden. Wij nodigen u van harte uit om  fysiek of digitaal aan te sluiten, mee te denken en inbreng te hebben. U kunt u aanmelden voor de vergadering door een mail te sturen naar info@asdgo.nl met uw naam en e-mailadres.

Uitgebrachte adviezen

Onze laatste vergadering is al even geleden, maar dat betekent niet dat het advieswerk heeft stilgelegd. We hebben in de afgelopen periode maar liefst vier adviezen uitgebracht.

Als eerste brachten we een ongevraagd advies uit over het concept Vervoersplan Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Als Adviesraad zijn we vooraf niet in dit plan gekend. Dat het voor vervoersbedrijven in corona tijd moeilijk is om de dienstregeling in stand te houden begrijpen we. Het lijkt ons echter in het kader van leefbaarheid heel belangrijk om het openbaar vervoer naar kleine kernen in stand te houden. Ons uitgebrachte advies leest u hier. 

De werkgroep Jeugd was om twee adviezen gevraagd. Er waren enkele wijzigingen in de verordening Jeugdhulp, waardoor een nieuw advies gegeven is (zie deze link). Bij de verordening hoort de beleidsregel gebruikelijke hulp, waarin wordt afgebakend welke zorgtaken bij ouders liggen en welke niet van hen verwacht kunnen worden. In de Wet Langdurige Zorg is dit duidelijk afgebakend, gemeenten worden zelf gevraagd dit via een beleidsregel vast te leggen. In onze ogen kan dit duidelijker dan nu gedaan is, zoals we verwoorden in ons advies.

Over de verordening WMO bracht de werkgroep WMO een positief advies uit, zoals u hier kunt lezen.

Secretaris

Al een jaar zijn we op zoek naar nieuwe leden voor de Adviesraad waaronder ook een secretaris. Als u belangstelling hebt voor deze speciale functie verzoeken we u dringend contact op te nemen met de huidige secretaris, Marissa Buijs-Tanis (06-45340845 / secretaris@asdgo.nl). Misschien kent u anderen die bij uitstek geschikt zijn voor deze functie, zodat wij die kunnen benaderen. Bel of mail daarvoor daarvoor dan Marjolein Erwich (06-47037618 / marjolein@asdgo.nl ). Behalve een secretaris zoek we nog twee leden. Ook daarvoor kunt u informatie opvragen bij Marjolein. Op onze website vindt u een profielbeschrijving van nieuwe adviesraadsleden.

RASD

De Regionale Adviesraad Sociaal Domein (RASD) is ondertussen geformaliseerd: zowel de verordening als het huishoudelijk reglement zijn door deze raad goedgekeurd. Nu zoeken we nog een voorzitter. De eerst sollicitatieronde, voor en tijdens het zomerreces, heeft slechts één kandidaat opgeleverd en deze is door de sollicitatiecommissie niet voorgedragen. Binnenkort start er dus een nieuwe procedure. De advertentie verschijnt ook op onze website en in de regionale bladen. Als u belangstelling hebt voor deze interessante functie, kunt u ook informatie inwinnen bij de voorzitter van de ASDGO, dhr C.J. Hameeteman (0651435845 / c.j.hameeteman@hetnet.nl). 

Webinar Jeugdzorg

Hoe ziet het lokale jeugdveld er in jouw gemeente uit? En hoe is de samenwerking  tussen de  verschillende partijen? Het jeugdzorggebruik is de afgelopen 20 jaar sterk gestegen, hoe komt dit nu? Over onder andere deze vragen volgden meerdere adviesraadsleden op 14 juni jl. een webinar, dat was georganiseerd door de Koepel Adviesraden Sociaal Domein in samenwerking met het Nederlands Jeugd Instituut.

Tijdens het opgroeien in Nederland kun je te maken krijgen met de verschillende partijen die werkzaam zijn in het jeugdveld. Zoals op onderstaande slide te zien is onderscheiden zich in het jeugdveld drie hoofdgroepen:

Voor gemeente is het vooral belangrijk om de hulp zo klein mogelijk te houden en daar ook goed in te investeren. We accepteren steeds minder goed dat problemen nu eenmaal onderdeel zijn van het opgroeien en dat dit soms een hobbelig pad is met veel uitdagingen. Deze uitdagingen blijken snel geïndividualiseerd te worden in diagnosen. Daardoor is er ook meer hulp nodig en zo zit je in een vicieuze cirkel. Oplossingen liggen niet in de organisatie van het stelsel maar vraagt om een maatschappelijk debat, aldus de webinar organisatoren. 

Webinar: Toestemming voor jeugdhulp

Gemeenten vragen in het kader van de Jeugdwet voor verschillende doelen handtekeningen van jeugdige en/of ouders. Soms is dat wettelijk verplicht, zoals bij het ondertekenen van de aanvraag. Het is echter niet nodig dat gemeenten van jeugdigen en ouders handtekeningen vragen voor het verlenen van toestemming voor de noodzakelijke jeugdhulp. Niet de gemeente, maar de jeugdhulpverlener is verantwoordelijk om te borgen dat de vereiste toestemming aanwezig is.

Tijdens een door adviesraadsleden bijgewoond webinar op 8 juli zijn onderstaande vragen besproken. 

Op de website van Schulinck, de organisator van het webinar, is naast onderstaand infographic nog meer informatie te vinden over deze vragen. 



« Terug naar nieuws