Geachte lezers,
In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Sport en Vitaliteit heeft deze periode de inhoud verzorgt.
De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.
Op 1 december 2022 verzorgde onze Adviesraad een presentatie voor de Klankbordgroep Sociaal Domein van de gemeente. De voorzitter toonde aan de hand van een Power Point presentatie hoe de raad is samengesteld, hoe participatie met de diverse cliënten momenteel plaatsvindt, welke adviezen er zijn uitgebracht, hoe de werkgroepen binnen de Adviesraad hun taak verrichten, etc. etc.
Hij ging ook in op de samenwerking met de Gemeente op Voorne en Putten en de Hoekse Waard binnen het overkoepeld orgaan RABWO. Het orgaan voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Diverse adviesraadleden waren aanwezig. Het is goed dat de gemeenteraad in een jaarlijkse sessie wordt bijgepraat waar de Adviesraad mee bezig is. Ze zijn er tenslotte om Burgemeester, Wethouders en de Raad van waardevolle adviezen te voorzien.
In de afgelopen maand, per 1 december 2022 zijn 3 nieuwe leden tot de Adviesgroep toegetreden. Addy Reijerkerk, Wim van Veen en Peter Goedhart hebben we welkom kunnen heten. Ze hebben alle drie een zorgachtergrond. Met een andere kandidaat zijn we nog in gesprek.
Hiermee is de Adviesraad weer zo goed als op sterkte. De zittende kandidaten die na hun eerste termijn aftredend zijn hebben allemaal aangegeven een tweede termijn te ambiëren. Op de website van de ASDGO kunt u meer uitgebreid kennismaken met de leden. We zijn steeds op zoek naar leden en mocht dit een moment zijn waarop uw interesse is gewekt. Kom eens langs op de openbare vergadering
Afgelopen maand werd door de Adviesraad een gevraagd advies uitgebracht over het Leerlingenvervoer. Diverse belangrijke aandachtsgebieden zijn in het advies meegegeven. Het advies wordt nu van commentaar voorzien en gaat vervolgens naar de raadsleden die het begin 2023 in de gemeenteraad zullen behandelen en vaststellen.
Vrijdag 2 september 2022 werd er door de gemeente en GOvoorElkaar een vrijwilligersfestival georganiseerd om alle vrijwilligers van het eiland te bedanken voor hun tijd, inzet en toewijding. Deze keer niet in ‘de Staver’ maar op het parkeerterrein van het gemeentehuis.
Ook leden van onze adviesraad bezochten -als vrijwilliger- het festival. Het was er gezellig, er waren diverse kraampjes en ook Flakkeese bands waren aanwezig. Het leuke van dergelijk van bijeenkomsten als deze is, elkaar te ontmoeten. Soms ontmoet je mensen die je warm kan maken voor de Adviesraad. Voor eten en drinken was er door de lokale ondernemers goed gezorgd.
Maandagavond 31 oktober bezochten enkele leden van onze Adviesraad de bijeenkomst in het teken van ‘Dorp van morgen’ in Achthuizen. De vraag is welk dorp op ons eiland wordt in 2023 het ‘dorp van morgen.’ Het gaat daarbij om zorg voor ouderen. De vergrijzing zet door, onze senioren worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Dit is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Welk dorp krijgt het voor elkaar om in gezamenlijkheid samen met de bestaande verenigingen, de kerkgemeenschappen, de gemeente, de welzijns- en zorgorganisaties het beste concept neer te zetten. Het project wordt getrokken tot Paulina.nu
Dinsdag 8 november in verenigingsgebouw Oostdam in Goedereede. Een van de dorpen op Goeree-Overflakkee kan in 2023 de titel ‘Dorp van Morgen’ dragen en daarmee een voorbeeld voor alle andere dorpen op ons eiland. Het ‘dorp van morgen’ kan allerlei zaken testen en uitproberen om te kijken wat werkt zodat we op termijn kunnen toewerken naar toekomstbestendige dorpen op heel Goeree-Overflakkee. Ik was aanwezig op de avond in het dorp, pardon stad, Goedereede. Behoorlijk wat mensen uit Ouddorp, Stellendam en Goedereede zijn gekomen om met elkaar te praten hoe we de toekomst zien en wat we kunnen doen om het doel te bereiken.
Aanwezig was ik als inwoner maar het voelde toch ook alsof ik de adviesraad al vertegenwoordigde. Veel kwam over tafel: Meer op elkaar letten , meer voor elkaar zorgen, wellicht een contactpersoon in iedere straat, meer appartementen bouwen met gemeenschappelijke ruimtes zodat ouderen vanzelf wat meer aanspraak hebben. Dat zorgt er overigens ook voor dat grotere huizen voor gezinnen vrijkomen en dat is weer goed voor de levendigheid in het dorp/de stad.
Ook kwam op tafel dat er toch weer gekeken zou moeten worden naar verzorgingshuizen ‘nieuwe stijl’. Ook wonen met jongeren en ouderen samen. Jongeren lagere huur maar met wat taken per week, zoals koken voor de ouderen. Maaltijdprojecten, ouderen van en naar activiteiten rijden. Al met al een interessante avond waar veel ideeën op tafel kwamen. Alles is opgeschreven en meegenomen met de dames van Paulina.nu en Curamare.
Zij gaan bepalen welk dorp de titel ’Dorp van morgen’ krijgt. Welk dorp het ook wordt: het zal de leefbaarheid van ons eiland vast en zeker ten goede komen. Met elkaar meer en meer zorgen voor elkaar: Als dat op Goeree-Overflakkee niet kan, kan het nergens. Namens de ASDGO Addy Rijerkerk.
Vrijdagmorgen 11 november 2022 bezocht een vertegenwoordiging van onze Adviesraad het Mens-ontwikkelbedrijf Webego in Middelharnis. Werden vroeger mensen aan het werk gehouden in het ‘Binnenhof’ al meerdere jaren wordt intensief ingezet op ontwikkeling naar werk. Tamara de Boed, beleidsmedewerker van de gemeente, gaf ons een duidelijke presentatie over het Ontwikkelbedrijf, de activiteiten die ondernomen worden om mensen naar werk te begeleiden, hoe de contacten met de ondernemers -voornamelijk op Goeree-Overflakkee- onderhouden worden en hoe zij meewerken om mensen daadwerkelijk aan werk te helpen.
Dat laat onverlet dat voor hen die niet tot een reguliere baan geleid kunnen worden een beschutte plaats moet blijven bestaan. Deze vorm heet Nieuw beschut. Door 2 enthousiaste medewerkers werden we door het bedrijf geleid. We kregen uitleg over het toepassen van het begrip SROI, Social Return on Investment. SROI is een methodiek voor het meten van de (extra) sociale en maatschappelijke waarde voortvloeiend uit een investering. Het gaat daarbij om maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vuistregel is dat 5% van de van de aanneemsom geïnvesteerd wordt in het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Altijd weer leuk en interessant om over deze participatie bijgepraat te worden.
1. Opening en welkom
2. Vaststelling agenda
3. Mededelingen
4. Training Workspace door J.W. van de Meij en P. Diepenhorst
5. Inkomende post
6. Uitgaande post
7. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 01-11-2022
8. Verslag DB d.d. 22-11-2022
9. Verslag TO d.d. 1-12-2021
10.Vergaderrooster 2023
11.Monitorings- en planningsdocument
12.Financiën door de penningmeester
13.Evaluatie Klanbordgroep, 1 december 2022
14.Klankbordgroep “Wonen, Zorg en Welzijn”
15.Verslag concretiseringssessie 8 december 2022
- Besluitvormingssessie 19 december
16.Vanuit de werkgroepen
a. Werkplan 2023 presenteren
b. Jaarplan 2022
17.Rondvraag
18.Sluiting
1. Opening
2. Communicatie, deel 2
3. Teambuilding 20 januari 2023
4. Van de penningmeester
5. Sluiting
Wij nodigen u van harte uit om aan te sluiten, mee te denken en inbreng te hebben.
Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten.
Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.
Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.