Update Nieuwsbrief Adviesraad februari 2023

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep WMO heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom

2023, weer een nieuw jaar. 2022 is voorbij. In tegenstelling tot 2020 en 2021 konden we in 2022 weer fysiek vergaderen. Dat is toch een stuk plezieriger dan via Teams of een ander medium.

Er vonden ook in 2022 weer diverse wisselingen van leden plaats. Er werd afscheid genomen van de voorzitter Cor Hameeteman, dat was in juni, een maand eerder werd afscheid genomen van Marissa Buijs-Tanis en Conny van den Boogert.

Nieuwe leden werden aangetrokken in de persoon van Wim van Veen en Peter Goedhart. Een ander lid dat we aantrokken liet het om persoonlijke reden -na een korte periode- weer afweten. Dat is jammer maar we respecteren haar besluit.

De huidige secretaris Greet Karssies kwam ook aan het eind van haar zittingsperiode. Zij was echter bereid nog een jaar langer aan te blijven om de secretariaatswerkzaamheden op een zorgvuldige wijze over te kunnen dragen. Het College heeft deze termijnuitbreiding geaccepteerd.

Ook Therese Wielaard liet eind vorig jaar weten een tweede termijn niet te zullen invullen. Op 20 januari werd afscheid van haar genomen. Er zijn dus een aantal vacatures.

Diverse adviezen, gevraagd en ongevraagd werden uitgebracht. Ze staan alle op onze website gepubliceerd.

Het doel van de Adviesraad is het College van B&W en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd te adviseren. Ook in 2023 hopen we hier aan te kunnen voldoen.

Er is inmiddels een jaarplan opgesteld waarin de Adviesraad in zijn algemeenheid en de diverse werkgroepen specifiek hun plannen voor 2023 presenteren. Over 2022 is een jaarverslag gemaakt. Beide bescheiden zullen in de vergadering 14 februari worden vastgesteld en zullen daarna op de website worden gepubliceerd.

Vroegsignalering

Bij de ontwikkeling van de vroegsignalering is er al het een en ander gesproken en ontwikkeld.

Zorg voor ouderen wordt de verantwoordelijkheid van ons allemaal, willen we ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Meerdere partijen op ons eiland werken aan oplossingen voor deze vraagstukken.

Onderstaande partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van de vroeg signalering.

Zo is er inmiddels gesproken over een signalenkaart, hierin zijn 4 gebieden lichamelijk, maatschappelijk, psychisch en sociaal. In elk van de 4 gebieden zijn veel signalen genoemd.

Onderstaande organisaties zijn betrokken

De volgende definitie is door de werkgroep vroegsignalering geformuleerd.

Vroegsignalering is het zo vroeg mogelijk signaleren en onderkennen van dreigende risico’s op diverse terreinen en deze ook doorgeven/ oppakken, zodat er tijdig gehandeld wordt. Vroegsignalering is breder kijken dan de hulpvraag en vraagt een integrale blik.

RABWO

De eerste vergadering in het nieuwe jaar vond maandagavond 23 januari plaats in het gemeentehuis van Nissewaard (Spijkenisse). De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne zijn op gegaan in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Namens Voorne aan Zee waren er twee nieuwe leden aanwezig. Van de leden van de opgeheven gemeenten werd in de vorige vergadering al afscheid genomen. Ook vanuit de gemeente Hoekse Waard was een nieuwe vertegenwoordiger aanwezig. Veel nieuwe mensen dus.

De RABWO is er voor maatschappelijk opvang. In diverse plaatsen in de regio zijn er opvangmogelijkheden voor verschillende doelgroepen. Een aantal voorzieningen:

Kansrijk Wonen in Hellevoetsluis; project Hobbemastraat in Middelharnis; De Herstart in Nissewaard; Enver Inloop in diverse gemeenten; Baarsveen In Nissewaard; Room First Leger des Heils in Nissewaard; Room First Enver in  Nissewaard; Mobiel wonen in Hellevoetsluis. Ook wordt binnen de RABWO gesproken over Kairos in Dirksland.

In de vergadering kwam ook een andere vorm van opvang aan de orde nl. ‘Plegeropvang’. Een ouder -dikwijls de vader- die vanwege huiselijk geweld tijdelijk de toegang ontzegt is tot zijn woning kan nu ook opgevangen worden bij Arosa in Rotterdam. Het voordeel is dat deze plegers dan een dak boven hun hoofd hebben en daardoor beter aanspreekbaar dan wanneer ze ‘ronddwalen’.

Binnenkort hopen we een werkbezoek af te leggen bij één van de opvanghuizen. Een wens die al langer aanwezig is.

Vanuit de RABWO is eerder al een ongevraagd advies uitgebracht inzake de wachtlijst. Hierop is nog geen reactie ontvangen. Ook deze vergadering kwam dit punt weer aan de orde. Belangrijk is dat we daar bovenop blijven zitten.

Nieuwjaarsreceptie

Op 10 januari jl. vond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente plaats in de Dorpstienden te Ouddorp. Een delegatie vanuit de ASDGO heeft de receptie bezocht. Zoals gebruikelijk was er vanaf de inloop gelegenheid om de beste wensen over te brengen aan de burgemeester, de gemeentesecretaris en de wethouders. Naast belangstellende burgers waren er veel raadsleden en ambtenaren aanwezig.

Na de (bevlogen) speech van de burgemeester is er getoost met lokale biologische rabarber-champagne. Een pianist verzorgde de achtergrondmuziek. Het was een goed georganiseerde avond om elkaar te ontmoeten.

Teamdag leden ASDGO

Onze teamdag aan het begin van het jaar vond plaats bij de nog te openen nieuwe brouwerij van Solaes in Ouddorp. Historisch gezien een prachtige locatie omdat het één van de laatste cichorei-fabrieken is die volledig gerestaureerd wordt. 

(Het pakhuis van de fabriek is al klaar en is het deel waar brouwerij Solaes in gevestigd is.) Initiatiefnemer Jan-Willem Kramer heeft uitleg gegeven hoe de samenwerking met Joost van Welsenis van GoedvoorGoed tot een succesvolle brouwerij en proeverij heeft geleid met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe locatie zal naast de capaciteitsuitbreiding van de brouwerij en de proeverij ook gaan fungeren als restaurant en beschikken over tuin met een terras. Hierdoor zullen er nog meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen om te functioneren in een volwaardig bedrijf en via maatwerk, van 1 uur tot een volledige werkweek, zichzelf te ontplooien en door te groeien naar een vaste aanstelling. 

Helaas was de keuken nog niet in bedrijf, maar door de meegebrachte hapjes die verzorgd werden door de kanjers van DOK 16 in Middelharnis hebben we een heerlijke middag gehad. Wij kunnen niet wachten om een hapje te gaan eten bij deze geweldige locatie op ons mooie eiland!

Agenda voor de vergadering van 14 februari 2022

Hier kunt u de agenda lezen.

Vacature

Houd de website van de ASDGO in de gaten. Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad. Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws