Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 20 september 2022

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden en de gasten. Het is de eerste vergadering onder voorzitterschap van Rien van den Boom. Hij schetst een aantal uitdagingen voor de komende tijd: het invullen van vacatures, het proces van de cliëntenraden, kwaliteitsverbetering van de adviezen en het formuleren van ongevraagde adviezen om het gemeentebeleid bij te sturen.

2. Vaststelling agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

4. Inkomende post

Vandaag heeft het secretariaat een evaluatie ontvangen van het project Kindpakket 2018-2021. Dit zal komende week aan de ASDGO-leden worden doorgestuurd. De inkomende post wordt voor kennisgeving aangenomen.

5. Uitgaande post

Tuinderij/dagbesteding/leerbedrijf De Nollestee heeft onlangs een respijthuis geopend en nodigt de ASDGO uit om een kijkje te komen nemen. Greet wil deze week een reactie terugsturen, dus wie een bezoekje wil brengen, wordt verzocht dit aan haar door te geven. De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.

6. Verslag ASDGO d.d. 28 juni 2022

Bij de aanwezigen: Pieter was Pieter Breederveld.
Het verslag wordt met deze aanvulling vastgesteld.
Naar aanleiding van Geen bijzonderheden.

7. Verslag DB d.d. 30 augustus 2022

Eenieder wordt gevraagd om de introductietekst op de website te actualiseren. Greet zal de fotograaf vragen om foto’s te komen maken van nieuwe leden. Maggy zal zich niet voorstellen op de website vanuit privacyoverwegingen.

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. Verslag TO d.d. 7 september 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. DB vergadertijd

De aanvangstijd voor DB-vergaderingen wordt verzet van 19.30 uur naar 20.00 uur.

10. Vergaderrooster 2023

Voor 2023 wordt geprobeerd om de openbare ASDGO-vergaderingen beter af te stemmen op de gemeenteraadsvergaderingen. De raadsvergaderingen zijn echter nog niet definitief vastgesteld. Opgemerkt wordt dat de gemeentelijke organisatie dan goed rekening moet houden met de periode die nodig is voor advisering. Afgesproken wordt dat Eric Godrie dit zo gaat plannen, inclusief een zomer- en winterreces voor de ASDGO. Het schema ligt klaar en hoeft alleen nog met de definitieve data ingevuld te worden. De ASDGO gaat proberen om adviezen tweemaal te agenderen: een keer beeldvormend en een keer besluitvormend.

11. Vergaderrooster 2022

- De DB-vergadering van 11 oktober wordt bijgewoond door Maggy, met Therese als reserve. John is erbij voor het financiële deel van de vergadering.

- Voor het TO van 19 oktober wordt later afgesproken of John erbij kan zijn.

12. Presentatie aan de raad

De voorzitter heeft voorgesteld om een presentatie te geven aan de volledige gemeenteraad. Dat moet via de dialoogavond geregeld worden. Hij zal dit afstemmen met de griffie.

13. Monitorings- en planningsdocument

Voor de vergaderplanning moet het monitorings- en planningsdocument geactualiseerd zijn.

- Over het jaarverslag leerplicht 2021 heeft de ASDGO nog geen adviesaanvraag ontvangen.

- De startnotitie inclusie-agenda wordt kort na het jaarverslag aangeboden. Deze is volgens Eric Godrie ter kennisname en niet ter advisering.

14. PGGO, verslag 1 september 2022

Greet heeft een jubileumbijeenkomst van het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee bezocht en afgesproken dat ASDGO-leden regelmatig een vergadering van het PGGO bijwonen om te weten wat daar speelt.

15. Vrijwilligersfestival, verslag 2 september 2022

Diverse leden hebben het vrijwilligersfestival bijgewoond. Dennis heeft namens de ASDGO de gemeentemedewerkers bedankt. Het festival was leuk opgezet, maar niet zo drukbezocht. Veel vrijwilligers wisten er niet van. De gemeente gaf aan dat het de komende jaren steeds meer bekendheid hoopt te krijgen. Dennis heeft geadviseerd om volgend jaar de dorpsraden erover te informeren. Eric Godrie voegt eraan toe dat het vrijwilligersevenement voorheen in de Staver werd georganiseerd voor 200 mensen. Nu hadden zich 450 deelnemers aangemeld. De gemeente heeft veel positieve reacties ontvangen.

16. Nieuwsbrief

Greet en John hebben de nieuwsbrief gemaakt. Volgende keer is de werkgroep Omgeving en Overstijgende Onderwerpen aan de beurt, dus Rien wordt verzocht om uiterlijk 15 oktober kopij aan te leveren.

17. In de wandelgangen

De voorzitter stelt voor om voortaan na de vergadering informeel na te praten met een drankje.

18. Teambuilding, commissie instellen

Dennis en Marjolein gaan op vrijdag 20 januari 2023 een teambuildingsbijeenkomst organiseren.

19. Conceptverordening leerlingenvervoer

De conceptverordening leerlingenvervoer is aan alle leden gestuurd, inclusief de planning voor advisering.

20. Energiegebruik burgers in openbare gebouwen en scholen

In het TO is gesproken over het feit dat komende winter minder gestookt gaat worden in scholen en andere publieke gebouwen en dat burgers geactiveerd moeten worden om daar rekening mee te houden. Eric Godrie verwijst naar de motie van de PvdA die raadsbreed is aangenomen, waarin wordt gevraagd om inwoners te informeren over wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen en te onderzoeken welke maatregelen lokaal nodig zijn in aanvulling op die van het Rijk. De gemeente overweegt om informatie op de gemeentelijke website te plaatsen. Edward vindt het een goed idee om bewoners te activeren, maar ziet hierbij geen taak voor de ASDGO. De voorzitter concludeert dat de ASDGO bij dezen mondeling een ongevraagd advies aan de gemeente verstrekt om aandacht aan dit onderwerp te geven. Eric Godrie zal zijn collega’s van de afdeling Duurzaamheid hierover informeren.

21. Jaarplannen van de werkgroepen

- Werkgroep Jeugd. Therese merkt op dat het contact met de gemeente moeizaam verloopt. Momenteel is er geen nieuws te melden.

- Werkgroep Wmo. Marjolein merkt op dat ook haar werkgroep moeizaam in contact komt met de gemeente.

- Werkgroep Vitaliteit/sport. Dennis wil in contact treden met de dorpsraden en probeert enkele van hun vergaderingen bij te wonen.

- Werkgroep Omgeving en Overstijgende Onderwerpen. Naar aanleiding van het ongevraagde advies over het verdelen van de financiële middelen vanuit Nissewaard heeft de wethouder inmiddels een toelichting gegeven op het budget. Rien heeft het overleg van de RABWO bijgewoond. Afgesproken is dat er koppelingen komen van de gemeentelijke adviesraden met de RABWO-site. Greet zal dit doorgeven aan Jan-Willem. Dennis meldt dat de wachtlijst voor beschermd wonen is gehalveerd door inzet van extra budget voor bemiddeling. In 2023 lopen de taken van de centrumgemeente af. De aangesloten gemeenten moeten nog overwegen of de opvang daarna gezamenlijk of per gemeente wordt geregeld.

- Werkgroep Passend werk en inkomen. De GO-Markt verhuist van de bibliotheek naar de beroepscampus. Over de datum is nog geen duidelijkheid.

Terugkoppeling van Daan Moerkerk:

- Er wordt een afspraak gepland over de voortgang van de pilot over ov voor minima.

- Het vervoersplan 2023 is nog niet klaar, dus daar is nog geen informatie over. Wel is er een brandbrief OV aan het college gestuurd, naar aanleiding van de mededeling dat de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024 een groot aantal weekenden en nachten gesloten wordt. Het schijnt dat de bus wel door de tunnel kan rijden. Eric Godrie meldt dat de pilot ov minima en de brandbrief ov tegelijkertijd in het college behandeld en van een reactie voorzien worden.

22. Vacatures, secretariaat en tweede termijn leden

De termijn van Greet loopt af en ze heeft aangegeven een verlenging van maximaal een jaar te willen. Ze wil wel zo snel mogelijk het secretariaat gaan overdragen. Wie interesse heeft, kan dat kenbaar maken.

Van Edward en John loopt de termijn eind 2022 af. Zij worden verzocht om voor 1 oktober door te geven of ze een tweede termijn willen, zodat de gemeente eventueel een nieuwe benoeming kan voorbereiden.

23. Rondvraag

- Eric Godrie meldt dat oud-leden van de ASDGO niet meer kunnen inloggen op de website van Schulinck, zodat nieuwe leden er gebruik van kunnen maken. Rien en Maggy worden gevraagd om binnenkort te checken of ze kunnen inloggen.

- Petra meldt dat zij met de SGP-fractie in gesprek treedt over thuiszitters op Goeree- Overflakkee, met name over het opzetten van lotgenotencontact.

- De sollicitatiecommissie gaat een bijeenkomst plannen om diverse kandidaten te ontvangen.

- Greet meldt dat in de nieuwsbrief van de Koepel een oproep staat voor voorbeelden van enquêtes over het sociaal domein. Afgesproken wordt dat Greet de enquête van ASDGO stuurt.

- Op 3 november vindt de Hannie van Leeuwenbijeenkomst plaats in Houten, met minister Carola Schouten. Wie erheen wil, kan zich via Greet aanmelden.

- John vraagt naar de toekomst van de cliëntenraden. Eric Godrie antwoordt dat hij bezig is met de voorbereiding van een volgende bijeenkomst om tot besluitvorming te komen. Hij hoopt dat deze bijeenkomst nog in 2022 kan plaatsvinden.

24. Sluiting

De vergadering wordt om 20.48 uur beëindigd.

Aanwezig: Rien van den Boom (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman, Edward van Gilst, Petra de Blok, Therese Wielaard, Dennis Graute, Maggy van Kolck, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW), Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Eric Godrie

Afwezig met kennisgeving: Daan Moerkerk

Voorzitter: Cor Hameeteman

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen