Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 17 mei 2022

1. Opening door de voorzitter.

2 De voorzitter geeft aan dat het DB de afvalcoach van RAD had uitgenodigd

om een presentatie te geven, maar dat hij ontslag had genomen waardoor deze functie nu vacant is en niemand anders deze presentatie kon geven. Daarna was de Dorpsraad van Sommelsdijk gevraagd en die was zeer positief, maar bleek uiteindelijk op de korte termijn niemand te kunnen vinden voor de presentatie.

3. De agenda wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

4. Mededelingen.

Daan Moerkerk is niet aanwezig vanwege andere verplichtingen deze avond. Voor de vergadering heeft Frank Mulder aan de voorzitter gevraagd of hij bij de mededingen iets mag zeggen. Het is een heftig bericht, want hij deelt mee dat hij na het zomerreces stopt als voorzitter van de cliëntenraad Participatiewet en Wsw, omdat hij nog maar een beperkte tijd van leven heeft en die wil hij graag zoveel mogelijk met zijn kinderen doorbrengen. Ieder is onder de indruk van deze mededeling. Hij wil nog wel graag de geplande bijeenkomsten organiseren. Hem wordt sterkte gewenst en ook geadviseerd, om niet meer te doen dan menselijk mogelijk is en het niet ten koste te laten gaan van zijn resterende tijd.

5. Verslag

Het verslag van de openbare vergadering van 12-04-2022 wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

6. Over het verslag van het DB van 26-04-2022 zijn geen opmerkingen.


7. N.a.v. het verslag van het TO van 04-05-2022 zijn ook geen vragen.

8. Over de inkomende post zijn geen opmerkingen.

9.Uitnodiging

Bij de inkomende post wordt opgemerkt dat er een uitnodiging is voor de conferentie toekomstbestendig wonen voor ouderen, georganiseerd door Paulina.nu op donderdag 19 mei a.s. Door een misverstand is er geen uitnodiging bij de secretaris terecht gekomen. Conny, is als lid van de werkgroep hier wel bij betrokken is, maar heeft deze uitnodiging niet doorgestuurd. Rien v.d. Boom is door de communicatiemedewerker van Paulina.nu, Jan van Gurp, wel uitgenodigd. De voorzitter vraagt of er nog leden van de Adviesraad zijn die mogelijk deze raad kunnen vertegenwoordigen. Die zijn er niet. Rien gaat als gast. In het vervolg zullen alle uitnodigingen via het functie account doorgestuurd worden.

10. Go-church en Participatie

Van Go-church is een schriftelijk verzoek gekomen om hulp te bieden bij het contact leggen met de gemeente Goeree-Overflakkee. De voorzitter heeft geconstateerd dat we over participatie van asielzoekers wel iets verwoord hebben in het Jaarplan van Omgeving en overstijgende onderwerpen, maar dat dit al een paar jaar een onderwerp is dat op de achtergrond is geraakt, zeker nu er geen lid van vluchtelingenwerk meer in de raad zit. Marissa beaamt dit als medewerkgroeplid.

11. Brainstormsessie over de toekomst van cliëntenraden

Op 31 mei 2022 organiseert de gemeente een brainstormsessie over de toekomst van cliëntenraden, de ASDGO en de relatie tussen deze en de verschillende ambtenaren die daar als hoofden van hun afdeling mee te maken hebben. Het hele DB gaat er heen en als er nog meer leden heen willen, moeten ze dat bij de secretaris melden.

12. Ongevraagd advies gelden Nissewaard

Maggy en Dennis hebben hiervoor een ongevraagd advies gemaakt. Edward geeft aan het een goed advies te vinden en is er blij mee dat het kort en bondig is. Maggy is teleurgesteld over het feit dat zo weinig asdgo-leden input hebben gegeven voor het advies. Het moet toch een zaak van allen zijn en niet alleen van een paar. Bij het leger, waar zij werkt, is ook veel meer overleg. Marissa zegt dat dit altijd al een probleem is geweest. Edward wil graag na het zomerreces een speciale ASDGOvergadering over de onderlinge taakverdeling.

13. Advies pilot OV

Het advies pilot OV kan niet behandeld worden, (omdat het nog niet gemaakt is. Daan was gevraagd hier naar te kijken maar deze heeft niet gereageerd. Omdat hij betrokken is bij OV heeft hij de meest actuele kennis van zaken.

14. Het monitorings- en planningsdocument

Het monitorings- en planningsdocument kan ook niet behandeld worden, omdat het nog niet door Eric Godrie is doorgestuurd.

15. Nieuwsbrief

De werkgroep Jeugdwet gaat voor de volgende ASDGO-vergadering de nieuwsbrief verzorgen. De kopij hiervoor moet woensdag 15 juni a.s. bij Petra zijn.

16. Werkgroep Versterken en vroeg signalering

De werkgroep Versterken en vroeg signalering heeft voor deze vergadering een document meegestuurd. Conny en Marjolein zitten nu namens de ASDGO in deze werkgroep, die aangestuurd wordt door Paulina.nu. Aangezien Conny vanavond afscheid neemt, is een nieuw lid nodig. De voorzitter vraagt of Conny eventueel als expert van buitenaf nog als lid wil blijven meedraaien. Ze zal daar over nadenken en uiterlijk vrijdag 20 juni antwoord geven.

17.Vanuit de werkgroepen

Soc. vitaliteit en sport; Edward verwoord dat Daan momenteel druk is met het vervoersplan, een reeks van bijeenkomsten over het OV in de regio; Notitie Sportbeleid is behandeld in de raad, de opdracht is nu dat er een meer integraal stuk van wordt gemaakt. Wellicht kan op een later tijdstip R. Posthuma dit later opnieuw toelichten in een vergadering.

WMO: geen bijzonderheden

Jeugd: er is binnenkort een overleg, Petra houdt de informatie betrekkend op

Jeugd goed bij; heeft meegekeken in het Rekenkamerrapport. Maggy; nu de cliëntenraad Jeugd is opgeheven is het zoeken hoe nu vorm te geven aan het overleg en wat zijn nu onderwerpen waar we ons op kunnen richten. Gaby Kolmus is geïnteresseerd denkt mee. Effectief in dialoog is ook voor Maggy een punt waar ze na de zomer graag met de andere leden van de werkgroepen over wil sparren. Edward had dit eerder ook al aangegeven.

Marissa: Ongevraagd Advies Kinderraad (van september 2018) Vandaag was de Jeugd aanwezig in de Tweede Kamer. Kan het advies weer een keer op de agenda, momenteel staat het wat op de plank, Petra en Greet hebben daar vaker naar gevraagd.

De dialoog richting scholen opnieuw leven inblazen. Maggy vult aan dat de school in Ooltgensplaat met dit onderwerp bezig is. Jammer dat de Dorpsraad Sommelsdijk niet aanwezig kon zijn; dit had voor haar een vraag geweest, vanuit de dorpsraden ook de jeugd betrekken.

Rien: vanuit de raad leek het onderwerp Jeugdraad niet geschikt maar zou het meer inhoud moeten hebben wat de Jeugdraad nou precies zou kunnen betekenen voor de gemeente Goeree Overflakkee. Een beter voorstel naar de gemeente is zeker zinvol.

Eric Godrie vult aan dat hij meer info op de eerstvolgende TO kan geven.Capaciteit voor het goed ontwikkelen ontbreekt momenteel.

Maggy en Petra zouden graag omgekeerde informatiebijeenkomsten zien met de Klankbordgroep. Nu presenteren we als ASDGO ons éen keer per jaar maar het zou mooi zijn wanneer we andersom info kunnen ontvangen. Op het TO komt deze vraag op de agenda.

WSW, Onderwijs; John geeft aan dat Frank vooral veel voorbereidend werk doet aan de inloopochtenden, te weten 9, 16 en 23 juni – laatste twee stonden foutief in het verslag.

Omgeving en overstijgende onderwerpen: Marissa, werkgroep ook met Nissewaard, onderwerp Vluchtelingen graag op de agenda houden na de zomer. Cor; Opening Voorste Vloer, op het terrein van de Nollestee wordt een schuur omgebouwd als inloophuis voor mantelzorgers (dementie en respijtzorg) , helaas is er geen overnachting mogelijkheid. We kunnen stellen dat de werkgroep respijthuis de helft van het doel heeft gehaald, het is zinvol de werkgroep in stand te houden.

Donderdag 19 mei conferentie “Toekomstbestendig leven voor ouderen”. De uitnodiging was niet via het secretariaat binnengekomen, Jan van Gurp jr. is hierover geïnformeerd. Rien gaat er heen, er zijn geen andere leden die de mogelijkheid hebben aanwezig te zijn. ASDGO volgt het proces maar er wordt niet mede ondertekend.

Marissa; zij was bij het open huis van het “Poldergevoel”, een dagbestedingsproject van het “Thomashuis” en “Goed voor goed”; er is plaats voor overnachting in 2 chalets, een timmer/ handenarbeid en in juni komt er een horecaonderdeel.

18. Sollicitatie commissie

Edward geeft aan dat de vacatures niet zijn ingevuld; leden van de commissie waren druk met andere zaken. Geconstateerd wordt dat netwerken in eigen kring de beste resultaten geeft. Voor iedereen een oproep hier mee aan de gang te blijven. Cor heeft nog een persoon benaderd die komende vergadering komt kijken.

19. Afscheid Conny van den Boogerd

De voorzitter spreekt namens de raad Conny toe.

“Per 4 januari 2018 als lid van de raad begonnen. Vooral interesse in de WMO. Vanwege je studie heb je voor Curamare een onderzoek gedaan voor het keukentafelgesprek. De uitslag was niet goed en jij hebt daarmee wel ogen geopend en je sterk gemaakt dat het anders kan en moet. Helaas moeten we constateren dat er weinig is veranderd. Veranderingen in de zorg zijn moeilijk te realiseren. Vanwege persoonlijke omstandigheden heb je gemeend afscheid te nemen van de raad; respect daarvoor”. Bloemen en een bon als dank voor je inzet.

20. Afscheid Marissa Buijs Tanis

De voorzitter spreekt namens de raad Marissa toe. Per 17 juni 2014 als lid van de raad begonnen. Vanuit je werk en privé had je een brede belangstelling voor het sociale domein. De gemiddelde leeftijd in de raad schoot omlaag, een frisse wind zoals jij actief in de raad bezig was. Actief vergaderen, dossierkennis, meedenken, werkgroepen herindelen, adviezen beoordelen en schrijven; en ook het stimuleren van de collega’s in de raad door jouw enthousiaste verhalen. Het secretariaat en het opzetten van de website is voor een groot deel door jouw hand. We zullen je missen. Na 8 jaar is het genoeg en ga jij je tijd op een andere wijze invullen. Jou kennende zal dat zomaar weer vollopen. Jij had boeken gevraagd en natuurlijk bloemen voor jou.

Marissa bedankt voor de lovende woorden en onderstreept de mooie samenwerking tussen de voorzitter en de secretaris. Een leerzame, drukke, mooie periode die veel positieve energie heeft gegeven. Voor Conny en Marissa is er een kaart met daarop van de leden een persoonlijk woord.

Vanuit de leden geen opmerkingen verder.

21. Rondvraag

*Dennis; is stil geworden na alle woorden.

*Maggy; “mooi dat er zoveel aandacht is voor het afscheid; het verschil tussen Conny en Marissa vind ik wel wat uit balans”.

*Petra; Het zoeken naar documenten is lastig, vanwege het ziekzijn van Greet is er achterstand. Petra vraagt wie dat ook kan of wil zelf helpen.

*Edward; na de zomer graag een afspraak maken hoe we als leden meer kunnen samenwerken. Neem contact op met Edward wanneer je daar een start aan kan geven. Rien reageert positief op deze actie en wil daarbij betrokken zijn.

*Cor; reactie op Maggy. “Conny er zijn verschillen in tijd en samenwerking”. Cor herkent zich dan ook niet in het commentaar.

*Conny; bedankt de aanwezigen, had het goed naar haar zin en heeft veel geleerd.

*Eric Godrie; als gast genoten van de vergadering.

22. Sluiting

De voorzitter bedankt voor ieders inbreng en sluit de vergadering.

Aanwezig: Voorzitter, C. Hameeteman, alg. adjunct, D. Graute, penningmeester J. Waterman, C. van den Boogerd, M. Buijs Tanis, M. van de Kolck, M. Erwich, Therese, F. Mulder, P. de Blok van Gurp, E. van Gilst. R. van den Boom.

Afwezig: m.k.a D. Moerkerk, G. Karssies van Houwelingen

NB De notulen zijn gemaakt door de voorzitter en aangevuld door de alg. adjunct. Vanaf punt 17 heeft de secretaris de info van de voicerecorder verwerkt voor het verslag.



« Terug naar verslagen