Verslag vergadering Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee d.d. 12 april 2022

1. Opening

De vergadering wordt geopend om 19.30 uur met een hartelijk welkom aan de adviesraadleden. Speciaal welkom voor Rien van den boom, de nieuwe voorzitter van de ASDGO per 1 augustus 2022, en voor Jacqueline Tanis van St. ZIJN.

2. Presentatie Welzijn op recept (door Jacqueline Tanis, mede namens Marcel Hoogerheide)

Jacqueline Tanis werkt sinds drie jaar bij welzijnsorganisatie St. ZIJN. De laatste jaren is de focus van gezondheid verschoven naar welzijn. Tegenwoordig wordt gezondheid beschouwd als onderdeel van welzijn. St. ZIJN heeft vijf welzijnsadviseurs, die elk een kern op het eiland onder zijn hoede heeft en de contacten onderhoudt met zorgprofessionals. Voorheen waren zij vooral beschikbaar voor ouderenadvies en mantelzorgondersteuning, maar de laatste tijd worden de leeftijdscategorieën losgelaten en focust men meer op specifieke onderwerpen, zoals eenzaamheid.

Welzijn op recept is vorig jaar gestart, na een pilot met drie huisartsen. Het is een programma voor mensen die regelmatig bij de huisarts komen met ‘vage klachten’, die vaak een psychosociale oorzaak hebben. Via de huisarts of praktijkondersteuning worden zij doorverwezen voor een gesprek met St. ZIJN. De insteek is positieve gezondheid: wat kun je wel? Waar heb je energie voor? Via de spinnenwebmethode scoort de cliënt op allerlei aspecten, waarna hij geholpen wordt om iets aan te pakken wat men fijn vindt of vond. Dat kan het oppakken van een oude hobby zijn, of afspreken met anderen om de eenzaamheid te verkleinen. Er wordt ingezet op een positief punt, maar de ervaring leert dat ook de negatieve aspecten hierdoor verbeteren. Welzijn op recept is geen behandeling. De cliënt geeft aan waar de oplossing zit en gaat zelf aan de slag om zijn leven te verbeteren.

Vragen vanuit de adviesraad

Op de vraag of er informatie wordt teruggekoppeld aan de verwijzer, antwoordt Jacqueline dat aan een professionele hulpverlener een inhoudelijke terugkoppeling wordt gegeven, zodat de informatie in het patiëntendossier wordt opgenomen. Hiervoor wordt altijd toestemming gevraagd aan de cliënt.

Edward vraagt voor hoeveel cliënten met deze manier therapie wordt voorkomen. Jacqueline antwoordt dat dit nog niet bekend is, omdat Welzijn op recept afgelopen jaar pas is gestart. Wel is de werkwijze geëvalueerd met de huisartsen. In het eerste jaar heeft St. ZIJN ca. 60 verwijzingen gekregen. Tot nu toe waren dat vooral de ‘draaideurklanten’. St. ZIJN wil graag meer preventief gaan werken, want vaak kun je al vooraf inschatten dat mensen in een negatieve situatie terechtkomen.

Op de vraag hoe de vergoeding is geregeld, antwoordt Jacqueline dat cliënten niets hoeven te betalen. St. ZIJN wordt gesubsidieerd door de gemeente.

Rien van den Boom vraagt hoe cliënten bereikt worden. Niet elke eenzame komt immers bij de huisarts. Jacqueline legt uit dat St. ZIJN afhankelijk is van aanmeldingen van mensen zelf, familie, buren, thuiszorg, Curamare etc.

Greet vraagt wat er na afloop met het dossier gebeurt. Jacqueline antwoordt dat de gegevens maximaal twee jaar na sluiting van de hulpvraag worden bewaard.

Cor merkt op dat een aantal jaren geleden op initiatief van de gemeente door vrijwilligers van St. ZIJN over het hele eiland aan 70-plussers is gevraagd hoe het met hen gaat. Hij vraagt wanneer dat weer gebeurt. Jacqueline antwoordt dat dit nooit gestopt is, alleen de laatste periode vanwege de coronacrisis. Wel gaat de opzet op termijn veranderen om meer resultaat te krijgen.

Petra geeft een compliment aan St. ZIJN omdat ze tijdens de coronaperiode alle mantelzorgers heeft gebeld. Dat initiatief werd erg gewaardeerd.

De voorzitter dankt de spreekster hartelijk voor de presentatie.

3. Vaststelling agenda

Bij de rondvraag zal het rooster van gastsprekers worden aangevuld.

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

4. Mededelingen

Conny en Maggy (reden bekend) zijn afwezig. John en Frank (beiden ziek) wonen de vergadering online bij.

5. Verslag ASDGO d.d. 8 februari 2022

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. Naar aanleiding van Geen bijzonderheden.

6. Verslag DB d.d. 22 maart 2022

Edward vraagt aandacht voor taal- en spelfouten in het DB- en TO-verslag.

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

7. Verslag TO d.d. 30 maart 2022

Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.

8. Inkomende post

De ingekomen post wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. Uitgaande post

De uitgaande post wordt voor kennisgeving aangenomen.

10. Jaarcijfers 2021

Het college van B en W heeft de jaarcijfers 2021 goedgekeurd, met complimenten voor de boekhouding.

11. Aanstellingsdatum nieuwe leden

Als aanstellingsdatum geldt de eerste dag van de maand na het besluit van de ASDGO om een nieuw lid voor te dragen, ongeacht hoe lang het duurt voordat het college van B en W de benoeming formeel afrondt.

Marissa neemt voor de zomer afscheid. Het openbare afscheid is in de mei-vergadering. Later in het jaar wordt een etentje/teambuildingsuitje georganiseerd, waarvoor Marissa en Cor uitgenodigd zullen worden.

12. Sollicitatiecommissie

De sollicitatiecommissie is verheugd dat Petra de Blok lid wilde worden van de ASDGO. Per 1 april 2022 is zij aan het college van B en W voorgedragen voor een benoeming. Verder lopen er geen sollicitaties.

De vacature voor een voorzitter staat nog op de website. Greet zal deze laten verwijderen. Ook moeten de introductieteksten van de leden bijgewerkt worden. Alle leden wordt gevraagd om zijn/haar eigen tekst aan te passen. Maggy moet nog een tekst aanleveren. (actiepunt 22-05)

Veel organisaties plaatsen geen foto’s meer op de website in verband met privacy. Nieuwe

ASDGO-leden geven echter toestemming om hun foto te publiceren als zij zich conformeren aan het huishoudelijk reglement. NAW-gegevens staan niet op de website in verband met privacy. Volgens Marjolein willen bezoekers juist heel graag mensen zien op de website en op Facebook, omdat dit als persoonlijk wordt ervaren. Ze zou nieuwe leden graag blijven motiveren om hiervoor toestemming te geven.

13. Ongevraagd advies gelden Nissewaard

Op regionaal niveau is 14 miljoen euro uit het sociaal domein niet uitgegeven. Centrumgemeente Nissewaard heeft besloten om de helft hiervan te verdelen over de deelnemende gemeenten. Dit betekent dat er 1,1 miljoen aan Goeree-Overflakkee wordt overgemaakt. De gemeenteraad heeft besloten dat dit geld binnen het sociaal domein besteed moet worden. De ASDGO heeft een ongevraagd advies opgesteld over de besteding van het budget. Dennis heeft het commentaar van de werkgroepen verwerkt. Hij vraagt de ASDGO of hij voorbeelden, zoals stichting Kairos, in het advies zal opnemen, waaraan de gemeente het geld zou kunnen besteden.

Besloten wordt om het ongevraagde advies voor de volgende ASDGO-vergadering opnieuw te agenderen. Van elke werkgroep zal een vertegenwoordiger input leveren, om tot een werkgroepoverstijgend advies te komen. (actiepunt 22-06)

14. Nieuwsbrief

Afgesproken is dat de werkgroepen per toerbeurt artikelen aanleveren. Greet stelt vervolgens de nieuwsbrief samen en zorgt voor de opmaak. Ze doet geen eindredactie op de aangeleverde kopij. Als iedereen een abonnement op de nieuwsbrief neemt, is het duidelijk hoe een en ander eruit moet komen te zien en weet iedereen ook wat er verzonden wordt namens de ASDGO.

Volgende keer is de werkgroep Wmo aan de beurt. De deadline voor het aanleveren van kopij is 7 mei. (actiepunt 22-07) Overigens mag iedereen altijd (nieuws)berichten aanleveren, bijvoorbeeld naar aanleiding van de gastspreker.

Marjolein zal samen met Greet kijken AVG-aspecten van de nieuwsbrief, zoals de mogelijkheid tot uitschrijven.

15. Appgroep leden ASDGO

Afgesproken wordt dat er een appgroep wordt aangemaakt, om elkaar te berichten over deadlines, adviezen etc.

16. OV vanuit het regio-overleg

Daan geeft een terugkoppeling van het regio-overleg. Er zijn diverse overleggen gevoerd, maar veel agendapunten worden steeds doorgeschoven en er wordt weinig beslist. Er is inmiddels een herstel van reizigers zichtbaar, dus er komt ook weer wat meer budget beschikbaar.

Recente ontwikkelingen:

17. RABWO

Momenteel wordt de website van de RABWO gevuld met adviezen, agenda’s en introductieteksten van de leden. Het heeft nog te weinig body om online te gaan.

18. Werkgroep Versterken structuur voor vroeg signalering

Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Vanuit de werkgroepen

Wmo/volksgezondheid.

Jeugd

Onderwijs, werk en inkomen

Omgeving en overstijgende onderwerpen

Rondvraag

Vergaderrooster: Voor mei zal als gastspreker Stichting Kairos of de afvalcoach van de RAD worden uitgenodigd.

19. Sluiting

De vergadering wordt om 21.27 uur beëindigd.

Aanwezig: Cor Hameeteman (voorzitter), Greet Karssies van Houwelingen, Marjolein Erwich, John Waterman (online), Edward van Gilst, Petra de Blok, Therese Wielaard, Marissa Buijs-Tanis, Daan Moerkerk, Dennis Graute, Frank Mulder (cliëntenraad PW/WSW) (online), Ingrid Wendt (verslag)

Aanwezig als gast/toehoorder/adviseur: Jacqueline Tanis (agendapunt 2), Rien van den boom

Afwezig met kennisgeving: Maggy van Kolck

Afwezig zonder kennisgeving: Conny van den Boogert,

Voorzitter: Cor Hameeteman

Secretaris: Greet Karssies van Houwelingen



« Terug naar verslagen