Bij ‘Goed voor Goed’

Dinsdagmiddag 27 februari waren wij als Adviesraad Sociaal Domein te gast bij ‘Goed voor Goed’ in Sommelsdijk. We werden gastvrij ontvangen door Joost van Welsenis, directeur van de ‘Goed voor Goed’- kringloopwinkels in Sommels-dijk, Stellendam, Oude Tonge en Halsteren. Hij is met de eerste kringloopwinkel 12 jaar geleden gestart, toen nog op het Industrie-terrein in Middelharnis. In Sommelsdijk is de kringloopwinkel gevestigd in het pand waar voorheen de AGO gevestigd was. Veel ruimte en heel veel activiteiten worden daar nu georganiseerd. Indrukwekkend om te zien wat daar allemaal plaatsvindt maar vooral dat er voor iedereen plek is, in principe wordt niemand geweigerd. Ieder is welkom en zoals Joost zegt: ‘Iedereen moet een kans krijgen of opnieuw een kans krijgen.’

We waren onder de indruk van alles wat er aan spullen gebracht wordt, gesorteerd en verkoopbaar gemaakt. Van de enorme winkel waar zoveel te koop ligt. Van de diverse cliënten die daar hun plek vinden, nuttig bezig zijn, ieder op zijn of haar eigen niveau en de onderlinge contacten die ze daardoor hebben. Velen zouden anders thuis ‘op de bank’ zitten.

Grote indruk maakte ook de hoek die ingericht is door Cherron Oostendorp voor het inmiddels vaste onderdeel bij ‘Goed voor Goed’ namelijk de ‘Goed voor Noppes tak’ , het ‘Cherity RE-USE’ project. Cherron startte ruim 10 jaar geleden met het inzamelen van allerhande spullen. Spullen die vervolgens gratis verstrekt worden aan mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Ook op Goeree Overflakkee leven er mensen in armoede en meer dan menigeen vermoed, zo werd ons verzekerd. Onvoldoende geld hebben om zichzelf en hun kinderen te kleden, te voeden en/of nieuwe spullen aan te schaffen.

Op de meest laagdrempelige manier worden deze mensen praktisch geholpen. Hulp zonder formulieren of voorwaarden. Sinds  juni 2022 zijn ‘Goed voor Goed’ en ‘Cherity RE-USE’ partners. Cherron en Joost vertelden ons dat ze beiden actief zijn op het gebied van recycling, hergebruik, maar voornamelijk met het ondersteunen van mensen in een kwetsbare positie en armoedepreventie. En dat kan iedereen zomaar, door allerlei onvoorziene omstandigheden, overkomen. Mensen die dat zelf nooit hadden gedacht maken nu noodzakelijk gebruik van het project.

Het was fijn om te horen dat de samenwerking met de gemeente goed is en er ook steeds meer structuur komt in de wijze van subsidiëring. ‘Goed voor Goed’ heeft geen geheimen voor de gemeente en is blij dat er door de gemeente meegekeken, gedacht en geadviseerd wordt.

Dit werkbezoek was zeer de moeite waard. 

 « Terug naar nieuws