Nieuwsbrief Adviesraad april 2022

Geachte lezers, 

Betsy Biemond heeft de ASDGO verlaten, na een periode van 4 jaar gaat zij zich bezighouden met andere zaken. We zullen haar inzet missen bij de werkgroep Jeugd en betrokkenheid op actuele zaken. Zij verzorgde de nieuwsbrief en haar schrijfkunst zult u dus gaan merken. De raad heeft een andere opzet voor het maken van de nieuwsbrief bedacht waarbij er vanuit de werkgroepen bij toerbeurt aan de brief gewerkt. Met elkaar willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. 

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit. Een vast onderdeel is de blog van de voorzitter.

Blog van de voorzitter, de heer Cor Hameeteman

Een nieuwe editie van de nieuwsbrief is ook altijd een moment van reflectie: waar zijn we als ASDGO de afgelopen periode mee bezig geweest, waar hebben we ons echt druk om gemaakt en heeft het effect gehad. Nu heel druk waren  rondom het advies Sport en Beweegagenda Sport Vitaal. Zelfs in onze kerstvakantie hadden we geen rust want in de eerste week van januari moest het advies klaar zijn. De oude raad zou het immers nog op de agenda krijgen en voordat een advies op de agenda staat, moet er heel wat gebeuren. Gelukkig was de werkgroep Sport en Vitaliteit in staat om in korte tijd een prachtig advies te formuleren. 

Maar ja, als het zo snel moet, denk je later toch aan alles wat er eigenlijk ook nog in had moeten staan. Zeker als je constateert dat het toch niet op de agenda is gekomen, omdat het presidium graag de visie van de burgers nog wilde horen tijdens een dialoogavond. Hadden we dat allemaal maar geweten dan……

Dat is het boeiende van Adviesraad, de processen worden altijd keurig afgewerkt, wel vaak met te veel haast, maar dat maakt het geheel ook weer zoveel levendiger. 

Op 10 maart 2022 bezochten met z’n drieën het Oog café in Melissant, een bijeenkomst van burgers met een visuele beperking. 

We kwamen er met veel energie vandaan, vooral door het enthousiaste dat deze mensen ondanks hun beperking, sommigen zijn voor 100 % blind, uitstraalden. We konden ook de knelpunten horen waar ze in de samenleving tegenaan lopen.  

Oogvereniging

Zin in zo’n afwisselende vrijwilligersfunctie? Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Leo Wessel via 06 483 261 01 of leo.wessel@oogvereniging.nl

Nieuwe voorzitter

Op 31 juli 2022 ben ik aftredend en niet herkiesbaar. Eigenlijk zat mijn termijn er in mei vorig jaar al op, maar omdat er nog geen nieuwe voorzitter was, vroeg het college of ik verlenging met een jaar wilde overwegen.

Ondertussen is een nieuwe voorzitter benoemd, namelijk dhr. Rien v.d. Boom uit Sommelsdijk. Hij treedt op 1 augustus 2022 in functie.

RABWO

De regionale adviesraad heeft nu een officiële naam: RABWO. Dat staat voor Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang. Binnen enkele weken zal de website onder die naam ook online komen. Dan zullen ook de leden met foto en een korte introductie van zichzelf zichtbaar worden voor de hele regio. De kersverse voorzitter, dhr. Gerrit de Jong uit Sommelsdijk is al enkele vergaderingen lang in functie. Tot nu toe zijn de vergaderingen nog digitaal geweest, maar in juni gaan we ook daar weer fysiek verder.

Nieuws vanuit de werkgroep Sociale Vitaliteit en Sport

Sportnota 

Sporten en bewegen is gezond voor iedereen en kan in vele vormen plaatsvinden. Het zorgt dat je fysiek fit blijft, vergroot je weerstand en draagt bij aan het mentaal welbevinden. Kortom, door voldoende te bewegen blijf je langer fit en zit je vaak beter in je vel. Bewegen is voor velen van ons een belangrijk onderdeel van het leven en heeft een sterke preventieve en sociale functie. Wij zijn daarom ook erg blij dat de sport & beweegagenda bij de gemeente Goeree Overflakkee een hoge prioriteit heeft. 

Op 24 december mochten wij, na maanden uitstel, de beleidsnotitie: ” Sport-Beweegagenda 2021” ontvangen. Dit was de uitwerking van de “startnotitie Sportbeleid Goeree- Overflakkee 2021”.  Het verzoek was om begin januari een advies te schrijven met onze werkgroep, gezien de korte periode was dit wel een karwei voor het start van 2022. Desondanks zijn wij blij dat we een advies konden geven op de beleidsnota en dat onze aanbevelingen veelal door de beleidsmedewerkers zijn opgenomen in het sportbeleid. 

Achteraf was de ‘relatief’ korte periode niet nodig geweest omdat de behandeling in de gemeenteraad over de verkiezingen heen is getild. De beleidsnota zal allereerst tijdens de dialoogavond op 31 maart worden besproken alvorens deze in de raad wordt behandeld. Uiteraard zullen wij de uitvoering van het beleid nauwgezet volgen.

Openbaar Vervoer Goeree Overflakkee 

Daan Moerkerk, Lid van de werkgroep Sociale Vitaliteit en Sport, vertegenwoordigt de belangen van Goeree Overflakkee als lid van de ROHWGO.  

Vanuit de vervoerder, Connexxion, in samenwerking met de provincie Zuid Holland hebben wij in 2021 het nieuwe concept ontvangen voor het Vervoerplan HWGO 2022. (Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee) De Gemeente Hoeksche Waard was erg ongelukkig met de concept en heeft in juli 2021 al een ongevraagd advies geschreven. Zij hebben ons (vanuit de adviesraad HW) op de hoogte gesteld van het concept Vervoersplan. Wij waren hierin helaas niet gekend en vanuit de werkgroep zijn wij direct aan de slag gegaan met het maken van een ‘ongevraagd’ advies. 

Het transitieplan HWGO 2022-2025 heeft grote gevolgen voor het gebruik van het openbaar vervoer (OV) op ons eiland.  Met name in de kleine kernen en voor het scholierenvervoer geeft dit een aanpassing.  Daarnaast zijn toekomstige veranderingen van de dienstregeling afgestemd op de verminderde reizigersaantallen tijdens de Corona periode. Het is logisch dat Corona financiële gevolgen heeft voor de provincie en Connexxion, echter het lijkt ons niet correct om deze uitzonderlijke situatie als basis te gebruiken voor toekomstplannen van het OV. 

Vanuit de ASDGO vinden wij de kwaliteit van het OV op Goeree Overflakkee van groot belang. Om onze bewoners zo goed mogelijk te vertegenwoordigen zal Daan Moerkerk vanaf nu dan ook zitting nemen in het Reizigers Overleg HWGO. Zijn  er vragen of tips over het beleid rondom het openbaar vervoer kun je deze via de adviesraad aan de orde stellen. 

Met vriendelijke groet, Edward van Gilst

Lid Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee

Dinsdag 12 april 2022 Algemene vergadering van de ASDGO. 

Gastprekers zijn: 

Mevrouw Jacqueline Tanis van ZijnGo.nl en meneer Marcel Hoogerheide van Samergo

In het kort vertellen we u waar het over gaat:

Bijna iedereen voelt zich weleens een periode minder lekker. Dat kan zijn door financiële perikelen, zorgen om een ziek familielid, werk- of relatiestress, een heftige gebeurtenis of juist langdurige eenzaamheid. Het zijn enkele voorbeelden die kunnen leiden tot klachten als somberheid, stress, angst, vermoeidheid of hoofdpijn. "Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. De huisarts staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling...." 

Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. De huisarts staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling: een ‘welzijnsarrangement’ bij Stichting ZIJN. Een groeiende groep huisartsen op Goeree-Overflakkee biedt dit welzijnsarrangement sinds kort aan. Ze doet mee aan de pilot ‘Welzijn op recept’, die in november 2020 van start is gegaan. 

Agenda voor de vergadering

1. Opening

2. Gastsprekers: Jacqueline Tanis/ ZIJN en Marcel Hoogerheide/ Welzijn op recept

3. Vaststelling agenda

4. Mededelingen  

5. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 08-02-2022

6. Verslag DB d.d. 22-03-2022. 

7. Verslag TO d.d. 30-03-2022 

8. Inkomende post;

9. Uitgaande post 

10. Jaarcijfers 2021

11. Aanstelling datum nieuwe leden

12. Sollicitatie commissie : voordracht Petra de Blok van Gurp

13. Ongevraagd advies gelden Nissewaard

14. Nieuwsbrief

15. App groep leden ASDGO

16. OV vanuit het regio overleg 

17. RABWO 

18. Werkgroep Versterken structuur voor vroeg signalering                         

19. Vanuit de werkgroepen.                      

20. Rondvraag

21. Sluiting

Vacature

Houd de website van de ASDGO in de gaten. Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.

Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws