Nieuwsbrief Adviesraad juni 2022

Geachte lezers,

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Jeugd heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Cor Hameeteman

Zomertijd is komkommertijd.

Daarmee bedoelen we dat er voor de kranten weinig nieuws te verzamelen is. Zo’n periode was het afgelopen tijd ook voor de ASDGO. De collegevorming heeft lang geduurd en dat betekent dat het politieke proces een beetje stil ligt. Geen nieuwe nota’s, geen nieuwe adviesaanvragen. Toch was het niet echt rustig. We discussieerden als Adviesraad met de ambtenaren van de diverse afdelingen die onder het Sociaal Domein vallen over de toekomst van de cliëntenraden en de ASDGO. Ineenschuiven of toch niet. Het werd een boeiende discussie die aan beide fronten veel herkenningspunten opleverde.

Binnenkort gaat het proces verder. Waarom eigenlijk? Wel, de cliëntenraden krijgen steeds meer problemen om de vacatures in te vullen. Het is zelfs zo dat de cliëntenraad jeugdwet helemaal gestopt is en de cliëntenraad Wmo nog nooit van de grond is gekomen. Natuurlijk worden aanvragen bij de Wmo keurig afgehandeld en levert een bekende instelling op ons eiland die zorg, maar de cliënten hebben geen onafhankelijke cliëntenraad waar ze hun problemen kunnen neerleggen. Boeiende discussies dus.

Een bijzonder moment was de opening van de Voorste vloer in de Nollestee te Melissant. Hiermee is respijtzorg waar we als werkgroep, mede vorm gegeven door de ASDGO, al zo lang op zaten te wachten, verwezenlijkt. Alles is onder de bevlogen leiding van Cor Joppe binnen korte tijd gerealiseerd. Wethouder Berend-Jan Bruggeman mocht de opening verzorgen.

Op 28 juni hoop ik als voorzitter de laatste vergadering van de Adviesraad Sociaal Domein voor te zitten en per 1 augustus het stokje over te dragen aan de nieuwe voorzitter Rien v.d. Boom.

9 jaar en twee maanden lang heb ik dit werk mogen doen. Een boeiende periode vooral omdat het gelukt is binnen de gemeentelijke organisatie de ASDGO meer op het netvlies van de ambtenaren te krijgen. Daar hebben alle leden die in die afgelopen periode lid waren dan ook hun steentje aan bijgedragen. Zonder een goede samenwerking tussen ambtenaren en Adviesraad, kan er geen inhoudelijk goed advies tot stand komen.

De overgang van Wmo-adviesraad naar Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee was in deze periode een ingewikkeld proces, maar is wel geslaagd. Daarnaast hebben deze negen jaren een ongelofelijk breed netwerk opgeleverd en dat heb je als Adviesraad nodig. Dank voor alle contacten, gesprekken, overleggen die er met diverse organisaties waren. Het ga u allemaal goed.

Cor Hameeteman

Afscheid ASDGO voorzitter 

Op de vergadering van 28 juni 2022 nemen we afscheid van de voorzitter Cor Hameeteman. Cor heeft zich ruim 8 jaar ingezet voor de ASDGO. Als voorzitter was hij sturend en had oog voor de lijnen die onder zijn leiding zijn uitgezet.  Door zijn achtergrond wist hij wat er in een gemeente speelt. Er zijn onder zijn leiding veel (on)gevraagde adviezen tot stand gekomen. De ASDGO gaat zijn kennis en achtergrond van veel zaken die spelen op Goeree Overflakkee zeker missen. Wij nodigen u van harte uit persoonlijk afscheid van Cor te nemen op de algemene vergadering.                                                                                                       

Nieuws vanuit de werkgroep Jeugd

Wij houden ons als werkgroep binnen de Adviesraad Sociaal Domein bezig met de Jeugdwet.

De Jeugdwet maakt gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Dat is inclusief specialistische hulp zoals jeugd-ggz, jeugd- met een verstandelijke beperking en gesloten jeugdhulp en kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. 

Het uitgangspunt is om het jeugdbeleid en de voorzieningen efficiënter en effectiever te maken. 

Net als iedereen vinden wij, als werkgroep, het belangrijk dat de jeugd binnen onze gemeente de zorg krijgt, die ze nodig heeft om op te groeien tot zelfstandige mensen, die hun bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij op de manier, die voor hen passend is.

Gemeenten maken vanuit hun verantwoordelijkheid beleid om te zorgen dat de jeugdwet uitwerkt zoals deze bedoeld is. Wij als onderdeel van Adviesraad Sociaal Domein binnen de gemeente zien het als onze taak om het beleid en de uitwerking daarvan op de jeugd te volgen en waar nodig gevraagd of ongevraagd advies uit te brengen. We volgen actief de landelijke ontwikkelingen rond de Jeugdwet en brengen waar mogelijk en wenselijk onze ideeën in.

Café GEZIeN GO

Donderdag 12 mei 2022 organiseerde Café GEZIeN een bijeenkomst met het thema “Drugs en verslaving”. Dit was een interactieve avond waarbij de thema’s preventie en het vroegtijdig herkennen van signalen aan bod kwam. Deze avond werd onder meer bijgewoond door o.a. de politie, medewerkers van Youz (afdeling verslaving), medewerkers van de gemeente en ouders. Ook de werkgroep Jeugd van het ASDGO was vertegenwoordigd. 

Het convenant SamenZien werd ook besproken. Binnen SamenZien werken alle betrokken organisaties op Goeree-Overflakkee aan één integrale aanpak verslaving. Het tegengaan van verslavingsproblematiek is geen gemakkelijke opgave. Het vraagt samenwerking tussen alle betrokken organisaties op basis van:

De intentie is om deze avond te herhalen maar dan met ervaringsdeskundigen aan het woord. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor de vervolgbijeenkomst.

RABWO

De regionale adviesraad heeft nu behalve de officiële naam RABWO, Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Opvang, ook een website. Afgelopen maandag 13 juni werd deze gepresenteerd aan de leden, die voor de eerste keer sinds twee jaar weer fysiek bij elkaar waren. Websites van der Mey heeft een prachtig stuk werk geleverd. De link naar de nieuwe website heeft twee dagen gewerkt en nu wordt gekeken wat er nog verbeterd kan worden en daarna gaat deze website werkelijk online. Ook dat is een mijlpaal in deze periode, want samen met Brielle en Westvoorne hebben we 7 jaar geleden met hulp van Zorgbelang Zuid-Holland het startschot gegeven voor deze vorm van samenwerking.

Samen leven = Samen werken

Met dit thema organiseert de Cliëntenraad Participatiewet/WSW koffieochtenden waar u geheel vrijblijvend vragen mag stellen, suggesties geven of informatie kunt krijgen, maar vooral elkaar gezellig ontmoeten!

Reactie van Frank Mulder, voorzitter van de cliëntenraad Participatiewet/WSW : Hoewel de opkomst wat gering was kan er toch gesproken worden van een geslaagde ochtend. Het spreekwoord als er één schaap over de dam is... Hopelijk is de eerste drempel nu genomen. In elk geval was het goed dat de verschillende instanties gezamenlijk voor de cliënten klaar stonden. 

Met medewerking van o.a.: 

Gemeente Goeree Overflakkee: team Werk en Inkomen, Project “Klant-Centraal”  Werkgroep Onderwijs (Passend) Werk en Inkomen van de adviesraad ASDGO, Ontwikkelbedrijf WEBEGO, GO-Markt, Stichting MEE en Stichting Zijn.

De eerste twee bijeenkomsten zijn, wanneer de nieuwsbrief uitkomt al geweest.

Van 09:00 - 12:00 uur! U bent van harte welkom en de koffie staat klaar!

Website: www.clientenraad-pw-wsw-go.nl Email: info@clientenraad-pw-wsw-go.nl

Kennis opdoen via training - communicatie

Communiceren naar en met anderen is één van de moeilijkste dingen in alle vormen van relaties. Wat wil je zeggen, begrijpt de ander wat jij bedoeld. Hoe bereik je de ander, de burger van Goeree Overflakkee. Hoe kan de burger ons bereiken? In de vorige nieuwsbrief hebben we het er ook over gehad. Als Adviesraad ASDGO ligt hier een speerpunt voor de komende tijd.

Een eerste aanzet daartoe is ontwikkeld door één van de leden, een QR code. Hiermee kunt u op een eenvoudige manier direct naar de website. Alle informatie direct zichtbaar. 

Agenda voor de vergadering van 28 juni 2022

1. Opening

2. Vaststelling agenda

3. Mededelingen  

4. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 17-05-2022

5. Verslag DB d.d.  7-06-2022. 

6. Verslag TO d.d. 15-06-2022 

7. Inkomende post

8. Uitgaande post 

9. Monitorings- en planningsdocument

10. Overleg cliëntenraad hoe verder, 5 juli 2022

11. Advies pilot OV en de regio vergaderingen van OV

12. Vanuit de werkgroepen

13. Nieuwsbrief        

14. Afscheid van de voorzitter Cor Hameeteman

Vanuit de gemeente Goeree Overflakkee

Vanuit de ASDGO 

15. Rondvraag

16. Sluiting

Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten. Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad. Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws