Nieuwsbrief Adviesraad september 2022

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Onderwijs (Passend) Werk en Inkomen heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom

Nog voor het zomerreces werd er een nieuw college gevormd. Wethouder Berend Jan Bruggeman is teruggekomen in het College en blijft portefeuillehouder voor het Sociaal Domein. Daar zijn we als Adviesraad blij mee, we hebben al 4 jaar samengewerkt, kennen elkaar en weten wat we aan elkaar hebben. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen en proberen wij met onze adviezen mede richting en inhoud te geven aan een goede zorg en dienstverlening op het gebied van het sociaal domein. Met z’n allen doen we het voor de burgers. Zij verdienen -wanneer dat nodig is- goede zorg en ondersteuning te ontvangen; onnodige obstakels en ‘schotten’ behoren er niet te zijn.

Samen met de gemeente zoeken wij naar een goede vertegenwoordiging van de cliënten die gebruik moeten maken van de Jeugdzorg, de WMO of Participatie. Er was eerder een cliëntenraad Jeugd, deze is er helaas niet meer, de WMO cliëntenraad is nooit van de grond gekomen, de cliëntenraad Participatie is er nog wel maar worstelt met bezetting. In een volgende nieuwsbrief kunnen wij u hier breder over informeren.

Op 28 juni jl. namen we afscheid van de heer Cor Hameeteman als voorzitter van de Adviesraad. Hij heeft het voorzitterschap ruim 9 jaar vervult. In die functie heeft hij veel betekend t.a.v. het sociaal domein niet alleen gemeentelijk maar ook bovenregionaal. Op een voor mij prettige wijze heeft hij het voorzitterschap overgedragen, vanaf 1 april jl. kon ik al meelopen. Dat heb ik heel plezierig gevonden.

De uitdagingen waar ik me als nieuwe voorzitter samen met de adviesraad voor geplaatst zie is de bezetting van de adviesraad als zodanig, er zijn diverse vacatures. Meer naamsbekendheid te geven aan de adviesraad, te komen tot waardevolle gevraagde maar ook ongevraagde adviezen en zoals gezegd een goede vertegenwoordiging van de daadwerkelijke gebruikers van de zorg.

Nieuws vanuit de werkgroep Onderwijs (Passend) Werk en Inkomen.

De werkgroep bestaande uit de leden John Waterman, Frank Mulder; voorzitter van de cliëntenraad en Greet Karssies zijn vooral bezig geweest met het verlagen van de drempels. Wanneer de burger hulp nodig heeft, verhalen kwijt wil of advies dan moeten we zichtbaar zijn. We hebben in de afgelopen periode drie morgens georganiseerd in de dorpen. Het aantal gasten was minimaal. Dat zijn wel kansen die we laten lopen.bWe roepen de burger steeds op ga er niet alleen voor maar ga en kom voor hulp. Alle aandacht gaat de komende tijd ook uit naar de kosten van levensonderhoud, wonen, energieprijzen en wat we daar als gemeente aan kunnen helpen en ondersteunen. 

Weet ons te vinden en laat uw stem horen zodat wij dat mee kunnen nemen naar het college van Burgemeester en Wethouders inclusief de voltallige gemeenteraad. Dit kan in een gevraagd of ongevraagd advies. 

Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee jubileum 25 jaar

In gesprek met; de heer Jan van Gurp interviewt twee leden van het bestuur van de PGGO.

In het gesprek komt naar voren dat de PGGO meer contact en dus samenwerking zoekt met het Oog café. De samenwerking met de ASDGO is wat verminderd, jaren terug zaten er twee leden van de PGGO in de adviesraad. Mevrouw Jane van Dongen geeft aan dat zij in de gaten houdt welke onderwerpen er spelen en zij zo nodig wil inspreken op onze vergadering.

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Een mooie aanleiding vanuit de ASDGO aanwezig te zijn op de jubileummiddag.

Donderdag 1 september 2022, in Den Hoogen Caemer te Sommelsdijk werd ik welkom geheten en was er een gevarieerd en gezellig programma.

De voorzitter L. Vroegindeweij heet de aanwezigen welkom. Op het programma ook een kennismaking met de nieuwe wethouder, de heer H van Putten. Afwisselend met muziek en een korte klucht verzorgd door de “ DROAGE KEELTJENS” van Stad a/h Haringvliet.

Het onderdeel van de geluksprofessor werd verzorgt door wetenschapper Patrick van Hees uit Zaandam; ben je meer of minder gelukkig wanneer je een handicap hebt of wanneer je meer of minder geld hebt.

Een interactieve presentatie over geluk en waar we aanwijzingen kregen daar zelf mee aan de slag te gaan.

In de pauzes hebben we wat contacten gelegd en opnieuw kennisgemaakt, de ASDGO zal via de nieuwsbrief meer op de hoogte blijven van wat er speelt bij de ASDGO.

Anderzijds wanneer de PGGO een advies, gevraagd of ongevraagd ondersteunt dan weten we van elkaar waar we moeten zijn.

Secretaris Greet Karssies Van Houwelingen

MOVISIE.nl Kennis en aanpak van sociale vraagstukken

Veel mensen met fysieke of psychische kwetsbaarheden en langdurige werkloosheid willen de kloof tot de arbeidsmarkt verkleinen door te werken als vrijwilliger binnen een vrijwilligersorganisatie.

Dit vrijwilligerswerk biedt naast dagstructuren sociale participatie ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, bv het versterken van competenties van vrijwilligers met lange afstand tot de arbeidsmarkt.

Hiervoor heeft MOVISIE, kennisinstituut, de interventie ‘ Erkenning verworven competenties voor vrijwilligers - Algemene vrijwilligerscompetenties ontwikkeld. Naast stimulering van persoonlijke ontwikkeling is een ander doel een tool bieden voor HRM als het gaat om immateriële waardering en beloning voor vrijwilligers.

In de uitgave van 15 augustus 2022 een artikel over de gemeente en of deze investeert in een sterkere sociale basis. Meedoen? Vul dan hier de enquête in.

Meer nieuws vanuit het sociaal domein ?

MOVISIE heeft een nieuwsbrief waar u zich voor kan inschrijven. info@movisie.nl

SAMEN ZIEN-zorgen voor een gezond, vitaal en veilig Goeree-Overflakkee.

Petra de Blok van Gurp en Thérèse Wielaard brachten deze nieuwsbrief onder onze aandacht.

Samen zien we welke problemen er op Goeree Overflakkee spelen. Samen zien we ook de oplossingen die we kunnen inzetten om de problemen tegen te gaan en te voorkomen. Met elkaar zien we het perspectief van alle bewoners van ons eiland. We zien hen als mens en zetten ons gezamenlijk in om naar hen om te zien en ervoor te zorgen dat we er voor hen zijn…

Integrale Aanpak Verslavingsproblematiek (IAV)informeert de projectgroep beleidsmakers en professionals over ontwikkelingen op het gebied van integrale aanpak van verslavingsproblematiek.

Ook blijft u op de hoogte van het laatste nieuws, ontvangt u inspiratie over het onderwerp en leest u alles over de manier waarop we met elkaar de verslavingsproblematiek op Goeree Overflakkee aanpakken.

Benieuwd naar de andere onderwerpen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Contact: info@goeree-overflakkee.nl

Café GEZIeN GO

Donderdag 6 OKTOBER 2022 organiseert Café GEZIeN een bijeenkomst met het thema “ Help, mijn kind groeit op”. 

Het brein van een kind ontwikkelt zich ongeveer tot het 25-ste levensjaar. In verschillende fases komen kinderen allerlei verleidingen tegen. Op de basisschool komen zij vaak al in aanraking met social media en op de middelbare school ook met alcohol en/of drugs. Hoe ga je als ouders het gesprek hierover aan, hoe blijf je naast je kind staan terwijl je ook grenzen stelt?

Op deze avond neemt Nine de Vries, preventiedeskundige van Youz, je mee in alle trends en ontwikkelingen op het gebied van verleidingen en experimenteren en krijg je concrete handvatten om met je kind in gesprek te gaan.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het e-mailadres: cafegeziengo@gmail.com

Volg Café GEZIeN GO voor meer info op Facebook en Instagram: @cafegezieng

Agenda voor de vergadering van 20 september 2022

1. Opening

2. Vaststelling agenda

3. Mededelingen  

4. Inkomende post  

5. Uitgaande post  

6. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 28 juni 2022

7. Verslag DB d.d. 30 augustus 2022

8. Verslag TO d.d. 7 september 2022

9. DB vergadertijd

10. Vergaderrooster 2023

11. Vergaderrooster 2022

12. Presentatie aan de raad 

13. Monitorings- en planningsdocument            

14. PGGO, verslag 1 september 2022

15. Vrijwilligersfestival, verslag 2 september 2022

16. Nieuwsbrief

17. In de wandelgangen 

18. Teambuilding, commissie instellen

19. Conceptverordening Leerlingenvervoer

20. Energiegebruik burgers in openbare gebouwen/scholen 

21. Jaarplannen van de werkgroepen

22. Vacatures, secretariaat en 2e termijn leden

23. Rondvraag

24. Sluiting openbare gedeelte

Pauze

Besloten gedeelte: 

Bestuur en leden gaan brainstormen over de invulling van het komend seizoen. 

Adviezen schrijven/beoordelen, samenwerken en taakverdeling.

Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten.

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.

Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws