Nieuwsbrief Adviesraad oktober 2022

Geachte lezers, 

In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden wat er speelt op Goeree- Overflakkee en waar we de burgers kunnen en willen ondersteunen door een gevraagd of ongevraagd advies. De werkgroep Omgeving en Overstijgende onderwerpen heeft deze periode de inhoud verzorgt.

De ASDGO hoopt met de nieuwsbrief betrokkenheid te creëren en omdat ook de agenda voor de eerstvolgende vergadering is opgenomen in de brief nodigen wij u hiervoor van harte uit.                         

Blog van de voorzitter, de heer Rien van de Boom

Op 20 september mocht ik als nieuwe voorzitter de eerste openbare vergadering voorzitten. Er was die avond geen gastspreker. We hadden daarom voldoende tijd om na het openbare gedeelte met elkaar te brainstormen over onze eigen plaats binnen de ASDGO; wat er verbeterd kan worden en hoe de communicatie verloopt en wat ook daar aan verbeterd kan worden. Het was een zinvolle sessie. De opbrengst (de gedane suggesties vanuit de leden) wordt door een werkgroepje verder uitgewerkt.

We willen in ieder geval de adviezen meer integraal met elkaar bespreken en zoeken naar de beste inzet van de leden. Verder staan we voor een aantal uitdagingen. Er zijn momenteel 4 vacatures. We zijn blij dat een aantal personen die we één op één benaderd hebben, belangstelling tonen. De sollicitatiecommissie gaat met hen in gesprek. Voor onze adviesraad is het belangrijk met ervaringsdeskundigen in verbinding te staan en hun ervaringen te vernemen. We zijn steeds op zoek naar de betreffende doelgroepen.

Met de gemeente zijn we nog op zoek naar de juiste vorm van cliëntenparticipatie. Dat is per gemeente heel verschillend geregeld, zo weet ik inmiddels. Eerder was het uitgangspunt drie cliëntraden,  één voor Jeugd, één voor WMO en één voor participatie waarvan de voorzitters in de Adviesraad vertegenwoordigd zijn. Helaas blijkt de bezetting van de cliëntraden heel moeilijk in te vullen. We zoeken naar een concept waarbij de participatie voldoende geborgd is zowel voor wat betreft beleid als uitvoering. Daarmee willen we de gemeente ondersteunen in hun zorg voor de burgers. De aanpak van de N215, de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel volgen wij nauwlettend. Waar nodig brengen wij gevraagd of ongevraagd uit.

Vrijwilligersfestival 

Begin september werd er door de gemeente een vrijwilligersfestival georganiseerd. Deze keer niet in ‘de Staver’ maar op het parkeerterrein van het gemeentehuis. Ook leden van onze adviesraad bezochten -als vrijwilliger- het festival. Het was er gezellig, er waren diverse kraampjes en ook Flakkeese bands waren aanwezig. Het leuke van dergelijk van bijeenkomsten als deze is, elkaar te ontmoeten. Soms ontmoet je mensen die je warm kan maken voor de Adviesraad.

OV Brandbrief en aanpak Haringvlietbrug

Eén van onze leden is nauw betrokken bij de problemen en wijzigingen in het Openbaar Vervoer op ons eiland. Met zijn inbreng hebben wij een ongevraagd advies uitgebracht met het verzoek aan de verantwoordelijke wethouder dit advies onder de aandacht te brengen van de Gedeputeerde binnen de provincie Zuid Holland waar het OV onder valt. 

In 2023 wordt de Haringvlietbrug aangepakt. Het beweegbare deel moet na 59 jaar nodig vervangen worden. Van 9 juni - 28 juli wordt de brug geheel voor alle verkeer afgesloten. Dat zal enorme impact hebben op de N215, N57, A17, A16 en N217.                                                                                                 

Ook hulpdiensten hebben dan geen doorgang. Gekeken wordt nog hoe daar het beste op kan worden ingespeeld. De brug zal vanaf 1 januari niet meer opengaan wat uiteraard veel impact heeft voor het scheepvaartverkeer. Wellicht komt er een veerdienst voor fietsers en landbouwverkeer visa versa Numansdorp Willemstad. Er zal ingezet worden op zoveel mogelijk thuiswerken, het niet organiseren van evenementen etc. en zo weinig mogelijk per auto van huis te gaan. Wat dat zal betekenen voor het toerisme in die periode zal achteraf pas duidelijk zijn.

Aanpassingen N215

Donderdag 22 september was er een voorlichtingsavond over de aanpassingen van de N215. Binnenkort is de aanbesteding rond. De Molendijk bij Nieuwe Tonge wordt afgesloten. Er komt daar een fietstunnel. De Oudelandsedijk wordt de toegangsweg naar Nieuwe Tonge. Gescheiden wegen zorgen voor een snelle doorgang van het verkeer. Het verkeer op N215 zal via een tunnelbak onder de Oudelandsedijk doorrijden.

Bij de Vroonweg nabij Langendam komt een rotonde. De situatie bij Graka (kruising Dorpsweg/Staverseweg) blijft onveranderd. Dat geldt ook voor de Groeneweg (voorheen ‘Luchtje’) richting Herkingen.

De rotonde bij Middelharnis zal met een rijstrook verbreed worden voor een betere doorgang van het verkeer. Omdat de materialen enorm in kosten gestegen zijn kan het zijn dat de werkzaamheden bij de rotonde Middelharnis later worden uitgevoerd. In 2023 zal een aanvang met de werkzaamheden worden gemaakt.

Dorpsraden en gastsprekers

De Adviesraad hecht aan een goed contact met de dorpsraden. Zij zijn voor ons ervaringsdeskundigen vanuit de kernen. Bij toerbeurt worden de dorpsraden dan ook als gastspreker uitgenodigd tijdens de openbare vergaderingen. Maar ook nodigen wij gastsprekers uit die bij kunnen dragen aan verdieping over de onderwerpen waarover wij advies uitbrengen, gevraagd of ongevraagd. 

RABWO (Regionale Adviesraad Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang) 

Onze adviesraad participeert in de regionale adviesraad waarin de gemeente Nissewaard (Spijkenisse), Hoekse Waard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne ook vertegenwoordigd zijn. Deze adviesraad houdt zich specifiek bezig met Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang/huiselijk geweld. Elke raad heeft twee vertegenwoordigers naar deze regionale raad afgevaardigd.

Per 1 januari 2023 zal Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne één gemeente gaan vormen t.w. Voorne aan Zee. De regionale adviesraad zal daarmee met vier leden verminderd worden. Meer informatie over deze regionale raad kunt u vinden op www.RABWO.nl 

Leerlingenvervoer

Onze adviesraad zal medio november een advies uitbrengen over het Leerlingenvervoer; (Bekostiging leerlingenvervoer Goeree-Overflakkee 2023). De adviesraad kan in haar vergadering van 1 november hier integraal over spreken. Beleidsmedewerkers zullen die avond als gastsprekers nader op de materie ingaan. Daarna wordt het beleidsstuk voorzien van ons advies en kan het geagendeerd worden voor behandeling in de gemeenteraad. 

Energieverbruik

In een mondeling ongevraagd advies hebben wij tijdens een Technisch Overleg de gemeente gevraagd aandacht te schenken aan wat mensen zelf kunnen doen om energie te besparen. Met name hebben wij benadrukt hier aandacht aan te schenken naar de scholen toe waar leerlingen soms ook ‘s winters heel dun gekleed zijn. Dat kan anders. Voorlichting kan daarbij helpen.

Werkgroepen

Binnen de adviesraad werken wij met werkgroepen, we kennen vijf werkgroepen t.w.: Jeugd; WMO/Volksgezondheid; Sociale vitaliteit en Sport; Onderwijs (Passend) Werk en Inkomen; Omgeving en Overstijgende onderwerpen. Wanneer een advies gevraagd wordt worden de mensen uit de werkgroep door de beleidsambtenaren gevraagd aan te haken. Op zich is dat heel plezierig en kan wanneer het proces gelopen is een advies aan College en Raad worden uitgebracht. 

Vergaderrooster 2023

De adviesraad vergadert ongeveer 7 keer per jaar. Ook in 2023 zal dat het geval zijn. We proberen voor 2023 samen met onze contactfunctionaris bij de gemeente het rooster zo veel mogelijk af te stemmen op het vergaderrooster van de gemeenteraad. Hiermee proberen we te bereiken dat de adviezen de behandeling van de stukken niet onnodig ophoudt.

Banenmarkt lokale ondernemers.

Op donderdag 6 oktober vond er een banenmarkt bij het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee plaats! Vijftien werkgevers stonden klaar om potentiële werknemers te ontmoeten.

De markt werd er druk bezocht en er vonden veel kennismakingen plaats. Ook konden de bezoekers kennismaken met de ontwikkellijnen van het Ontwikkelbedrijf Webego. Deze lijnen zijn opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ‘ontwikkelen’ naar werk dat bij hen past. Zo’n afstand krijg je bijvoorbeeld door een handicap of omdat mensen nieuw in Nederland zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van groenonderhoud, schoonmaak, in een winkel of als taxichauffeur. “Een banenmarkt biedt kansen. Zowel voor werkzoekenden als voor werkgevers,” vat wethouder Berend Jan Bruggeman het doel van de banenmarkt samen. “En elke match is natuurlijk een feestje.”

Resultaten

De laatste banenmarkt bij het Ontwikkelbedrijf was inmiddels alweer vier jaar geleden. Dus het was hoog tijd om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op deze manier weer samen te brengen. Een hal van het Ontwikkelbedrijf werd ingericht met kramen. Daar konden organisaties zichzelf presenteren. Vele werkzoekenden namen een kijkje en gingen in gesprek.

En met resultaat! Inmiddels hebben er al een aantal succesvolle kennismakings-gesprekken plaatsgevonden. Ook hebben zich werkzoekenden aangemeld voor de ontwikkellijnen om zo aan de slag te gaan met hun arbeidsontwikkeling.

Café GEZIeN GO

Donderdag 6 OKTOBER 2022 organiseert Café GEZIeN een bijeenkomst met het thema “ Help, mijn kind groeit op”. Een aantal ouders die de nodige problemen ondervinden met een van hun kinderen waren aanwezig. Door een deskundige werd duidelijk uitgelegd wat diverse drugs, lachgas, snus (nicotinezakjes), alcohol en onder meer gamen met een jongere doet.

Tijdens een kort rollenspel werd ‘geproefd’ hoe je als ouder je zoon of dochter het best kunt aanspreken zeker op het moment dat het hem of haar niet zo heel erg uitkomt. En ook hoe bewaak je de tijd dat ze met hun smartphone bezig zijn en is het dan om een spelletje te doen of zijn ze bezig voor school. Want ook daar is dikwijls de smartphone of tablet voor nodig. Ik heb de sfeer geproefd en kennis genomen van de moeilijkheden waar ouders van nu mee te maken hebben. De bedoeling is ‘Café Gezien’ voort te zetten. Alhoewel er niet zo heel veel ouders aanwezig waren voorziet het wat mij betreft zeker in een behoefte. Al was het alleen maar om zaken met elkaar te delen.

Inloophuis De Voorste Vloer

Leden van de Adviesraad ASDGO waren vrijdag 21 oktober te gast bij stichting Nollestee te Melissant. De kwekerij groeide langzaam uit naar Zorgkwekerij, Zorgtuin en nu De Voorste Vloer. Hannie Grinwis, manager en bezielend gastvrouw en weet met haar uitleg een beeld neer te zetten van de zorg die er gegeven wordt aan de gasten die daar één of meerdere dagen al dan niet met een indicatie verblijven.

Inloophuis de Voorste Vloer is een laagdrempelige voorziening voor respijtzorg en mantelzorgers, en mensen die kampen met beginnende hersenproblematiek en eenzaamheid. Daarbij is iedereen welkom die behoefte heeft aan een sociale omgeving, welkom zonder verwijzing. Daarnaast biedt het een re-integratie programma voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, en een leerprogramma voor dames met ASS.

Het inloophuis is een verlengstuk van thuis en maakt deel uit van de gemeenschap. Ze creëren een huiselijke sfeer, waar veel kan, niets moet, en zorg voor elkaar centraal staat. Een prachtige plek waar het voor gasten, vrijwilligers en medewerkers goed toeven is.

Agenda voor de vergadering van 1 november 2022

1. Opening en welkom

2. Gastsprekers: Kitty van ’t Geloof en Jeroen Peters vertellen over de conceptbeleidsnota Leerlingenvervoer

3. Vaststelling agenda

4. Mededelingen  

5. Inkomende post  

6. Uitgaande post  

7. Verslag openbare vergadering ASDGO d.d. 22-09-2022 

8. Verslag DB d.d. 11-10-2022 

9. Verslag TO d.d. 19-10-2021 

10. Vergaderrooster 2023

11. Monitorings- en planningsdocument 

12. Financiën door de penningmeester 

13. Huisvesting- en armoedebeleid gemeente Goeree Overflakkee

14. Onderwerpen voor de klankbordgroep Sociaal Domein

15. Klankbordgroep “Wonen”  

16. Scholing en presentaties

17. Vanuit de werkgroepen

18. Nieuwsbrief

19. Rondvraag 

20. Sluiting 

Besloten gedeelte:

1. Opening

2. Verslag van de sollicitatiecommissie

3. Inhoudelijke discussie ASDGO raad Conceptnota Leerlingenvervoer.

4. Vergaderrooster 2022

5. Sluiting

Vacature: Houd de website van de ASDGO in de gaten.

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe leden voor onze raad.

Nieuwsgierig of meer vragen? Neem contact op met de sollicitatiecommissie; Marjolein@asdgo.nl of bezoek de openbare vergadering.



« Terug naar nieuws